To drugie już nam, jest na FB. Przedstawicielstwo Browarów Lwowskich w BP.
Browary w Białej Podlaskiej
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin76 Wyświetlenie odpowiedziNie ma znanych etykiet z browarów w Białej Podlaskiej, a gdyby nawet przyjąć że obydwa browary zaopatrywały wyłącznie piwiarnie miejscowe (co jest bardzo mało prawdopodobne) to obydwa fakty nie są dowodami, że piwa z tych browarów nie były butelkowane przynajmniej w bardzo niewielkiej części ...Last edited by e-prezes; 2014-11-14, 22:32.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darek99 Wyświetlenie odpowiedziW latach 30-tych sporą rozlewnię i skład piwa prowadził Sapir na ulicy Jatkowej.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin76 Wyświetlenie odpowiedziCo do browarów w Białej Podlaskiej to nie było ich aż tyle. W 1873 były dwa czynne browary w Białej Podlaskiej (wcześniejszych danych nie posiadam);(...)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedziCzyżby chodziło o I. Szapiro? W takiej pisowni występują u Mierzwińskiego. Być może to ten budynek (Skład i Rozlew Piwa Zastępstwa "Okocim"). Część szyldu widoczny od strony Pl. Rubina. Tył budynku jest od Jatkowej.
Last edited by ART; 2018-03-14, 13:50.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika may Wyświetlenie odpowiedziByć może jest to etykieta z piwa białystockiego bądź z browaru w Bielsku Podlaskim.
may
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedziPrzeglądając księgi urodzin natrafiłem na informację, że już przed tym rokiem Jakubowiczowie prowadzili browar. Przy urodzinach Chaima Hersza, syna Mejera i Fejgi z Jakubowiczów wspomniano, że ojciec jest piwowarem. Ich córka Sura Blima wyszła potem za Berka Aurbacha, czyli ojca późniejszych braci Aurbachów, którzy prowadzili browar w latach 20-stych XX w.
Występujący w spisie Motel/Matel Jakubowicz przed 1890 r. to być może widniejący w księdze urodzin Mitel Jakubowicz ur. 1839 roku, syn Fejgi i Mejera (ale urodzonych w innym roku niż ci powyżej). Ten Mejer trudnił się lichwiarstwem, nie piwowarstwem. Dlaczego Mitel występuje jako właściciel? Mejer (browarnik) zmarł przed 1873 rokiem, a Szmul był jeszcze młody. Berko zaś dopiero wszedł do rodziny. Może rodzina postanowiła przekazać browar któremuś ze starszych kuzynów?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin76 Wyświetlenie odpowiedziW spisie niemieckim pojawia się też browar Lejby Bernsteina (1898-1902), ale ta informacja jest raczej błędem jakich bardzo dużo w tej publikacji
Comment
-
-
W latach 20. XX wieku funkcjonował w Białej browar Braci Auerbach i M. Ch. Wisenfeld spółka firmowa (od 1920 roku). Browarna pewno produkował piwo do roku 1923/24 a następnie w miejscu browaru funkcjonował młyn motorowy tych samych właścicieli.
Comment
-
-
cóż, nie było moim celem napisanie czegoś więcej - nie znałem Twego tekstu o browarach w Białej a odniesienie się do poniższej dyskusji.
Jak napisałem (i wcześniej Marcin 76) spółka powstała w 1920 i stworzyli ją Szloma, Ajzyk, Moszko i Chaim Auerbachowie (tu pewna rozbieżność z Twym tekstem) i Moszko - Chaim Wizenfeld (nazwiska były często przekręcane).
Gwoli ścisłości w latach 1924-25 obok browaru parowego występuje młyn motorowy (na tej samej reklamie) i jako, że działał dłużej może dlatego w publikacjach jest właśnie o nim mowa. W roku 1926 zakończono działalność związaną z piwem na rzecz młyna.
Comment
-
-
Rok 1920 traktuję jako niepewny, gdyż był to czas wojny a Biała była w strefie gdzie przechodził front dwukrotnie. Browar mógł zacząć działać rok później najwcześniej. Przejrzę tekst i poprawię datowania. Nazwiska przyjąłem jednakowe, gdyż w księgach metrykalnych też było mnóstwo przekręceń ewidentnie tych samych osób. To samo tyczy się imion i różnych ich zapisów.Last edited by e-prezes; 2019-07-04, 08:12.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika witold71 Wyświetlenie odpowiedzispółka powstała w 1920 i stworzyli ją Szloma, Ajzyk, Moszko i Chaim Auerbachowie (tu pewna rozbieżność z Twym tekstem) i Moszko - Chaim Wizenfeld (nazwiska były często przekręcane).
Gwoli ścisłości w latach 1924-25 obok browaru parowego występuje młyn motorowy (na tej samej reklamie) i jako, że działał dłużej może dlatego w publikacjach jest właśnie o nim mowa. W roku 1926 zakończono działalność związaną z piwem na rzecz młyna.Last edited by e-prezes; 2019-07-04, 08:33.
Comment
-
-
Podane przeze mnie imiona są z Rejestru Handlowego. Aczkolwiek imiona żydowskie to odrębny temat np. Szlomo mógł występowąć również jako Szlome lub Salomon (oba poprawne). Zdarzało się także np. zdrobnienie czy tzw. imię skażone. W tym przypadku mamy np. Salek, Salo, Szlama, Szlamke, Szlomek.
Co do daty wygaśnięcia produkcji to rok 1926 jest najbardziej prawdopodobny choć nie wykluczałbym roku wcześniejszego . Według danych IS w Lublinie w roku 1927/28 (trwał on od 01.04 do 31.03) czynnych było 13 browarów i niemal na pewno nie było wśród nich tego w Białej.
Data założenia spółki jest niepodważalna. Czy wcześniej ona działała tego nie wiem (prawo II RP uznawało jedynie umowy spółki pisemne wcześniej mogły być ustne) choć w przededniu wojny znalazłem info - Biała browar Sura Auerbach.
W roku 1920 jedynie w miesiącu sierpniu browar nie warzył piwa (innym okolicznym zdarzało się to dłużej np. browar w Stoczku nie warzył piwa od VIII do X).W pozostałe miesiące browar (warzelnia) pracowała.
-
👍 1
Comment
-
Comment