Browary w Brześciu Litewskim i w Ostrowie Lubelskim

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Norman
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2007.09
    • 8

Browary w Brześciu Litewskim i w Ostrowie Lubelskim

Marcin Szulc/Schulz, brat mojej prababci wymieniony jest w akcie zgonu mojego pradziadka (21.03.1895) jako właściciel browaru w Brześciu Litewskim. Kiedy brał ślub w Warszawie 10 lat wcześniej (06.10.1885), był wymieniony jako stały mieszkaniec parafii Ostrów w powiecie włodawskim (Ostrów Lubelski), gdzie posiadał browar.

Około roku 1900 Marcin Szulc kupił majątek Grabanów koło Białej Podlaskiej, który pozostał w rękach jego syna Wacława Szulca do roku 1945. Marcin Szulc zmarł w roku 1918 w Rosji na grypę hiszpankę.

Czy ktoś zna historię tych browarów i mógłby dostarczyć więcej informacji?
    Dzięki z góry,
    Norman
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19260

Ten w Grabanowie to zapewne folwarczny jakich wiele było na przełomie wieków w różnych częściach Polski. W naszym regionie był też w Cieleśnicy barona Różyczki de Rosenwerth i niewiele o nim wiadomo.
    Pisałeś niedawno o Łyniewskim - tu przynajmniej ostała się etykieta.

O Brzeskim trochę informacji jest. W Spisie browarów przedwojennych ziem polskich widnieje tylko jeden, choć w 1880 było ich 10. Tutaj masz prawdopodobny widok po zniszczeniach wojennych 1914-18. A tutaj pocztówkę z widokiem w całej okazałości. Co prawda gramak pisze, że ten pierwszy widok to prawdopodobnie ruiny największego browaru Brześcia Sztejnberga i Jokiela, który po zniszczeniach wojennych nie wrócił do produkcji, ale tutaj podano ciągłość produkcji w tym miejscu najpierw pod nazwą "Browar Prima" Xaverego Grigorevicha Steinberg i C. Yukelyu, a potem "Browar Korona" M . Gleizera.

Dobrze jakby Marcin76 rzucił nieco światła.
    Last edited by e-prezes; 2014-01-04, 14:34.

Comment

• Norman
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2007.09
      • 8

Browary Szulców

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
      Ten w Grabanowie to zapewne folwarczny jakich wiele było na przełomie wieków w różnych częściach Polski. W naszym regionie był też w Cieleśnicy barona Różyczki de Rosenwerth i niewiele o nim wiadomo.
      Pisałeś niedawno o Łyniewskim - tu przynajmniej ostała się etykieta.

O Brzeskim trochę informacji jest. W Spisie browarów przedwojennych ziem polskich widnieje tylko jeden, choć w 1880 było ich 10. Tutaj masz prawdopodobny widok po zniszczeniach wojennych 1914-18. A tutaj pocztówkę z widokiem w całej okazałości. Co prawda gramak pisze, że ten pierwszy widok to prawdopodobnie ruiny największego browaru Brześcia Sztejnberga i Jokiela, który po zniszczeniach wojennych nie wrócił do produkcji, ale tutaj podano ciągłość produkcji w tym miejscu najpierw pod nazwą "Browar Prima" Xaverego Grigorevicha Steinberg i C. Yukelyu, a potem "Browar Korona" M . Gleizera.

Dobrze jakby Marcin76 rzucił nieco światła.
      Dzięki za informacje! Jak było 10 browarów w Brześciu, to na pewno jeden był Marcina Szulca. Dobrze prosperował, bo zarobił na kupno dużego majątku Grabanów. O ile wiem, w Grabanowie nie było browaru a Szulcowie zajmowali się tylko rolnictwem. Siostrą Marcina Szulca była ostatnia właścicielka browaru w Sarnakach (i matka chrzestna mojej matki), Maria Szummerowa z domu Szulc. Na chrzcie nadano jej imiona Feliksa Marianna.

Comment

• Marcin76
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2005.11
        • 235

Jeśli chodzi o browar Szulca w Brześciu Litewskim to nie spotkałem się z takim.
        Jeśli chodzi o browar w Ostrowie k. Włodawy to prawdopodobnie działał tylko do Pierwszej Wojny Światowej . We wszystkich spisach jako właściciel od początku lat 80-tych podawany jest Matys Szapir (Sapir, Szapiro, Sapiro).
        Co do browaru w Grabanowie - oczywiście był tam browar. Był to jeden z większych zakładów w okolicy. Powstał prawdopodobnie w 1906 i działał do około 1926/27. Jako właściciel od początku do końca działalności jest podawany Marcin Piotr Szulc.

Comment

• e-prezes
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19260

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin76 Wyświetlenie odpowiedzi
          ...podawany jest Matys Szapir (Sapir, Szapiro, Sapiro).
          ...
          Ten sam Sapir, który miał przedstawicielstwo w Białej na Jatkowej?

Comment

• Norman
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2007.09
            • 8

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin76 Wyświetlenie odpowiedzi
            Jeśli chodzi o browar Szulca w Brześciu Litewskim to nie spotkałem się z takim.
            Jeśli chodzi o browar w Ostrowie k. Włodawy to prawdopodobnie działał tylko do Pierwszej Wojny Światowej . We wszystkich spisach jako właściciel od początku lat 80-tych podawany jest Matys Szapir (Sapir, Szapiro, Sapiro).
            Co do browaru w Grabanowie - oczywiście był tam browar. Był to jeden z większych zakładów w okolicy. Powstał prawdopodobnie w 1906 i działał do około 1926/27. Jako właściciel od początku do końca działalności jest podawany Marcin Piotr Szulc.
            Dzięki za informacje. Mam wiele zdjęć z Grabanowa zrobionych przed rokiem 1918. Na żadnym z nich nie ma browaru... Byłem też kilka razy w Grabanowie, ale nigdy nie widziałem pozostałości browaru. Moja mama bywała tam do 1926 roku, ale nigdy nie wspominała o browarze. Pamiętała za to doskonale browar w Sarnakach, własność jej matki chrzestnej.

Czy jesteś pewien, że właścicielem browaru w Grabanowie był Marcin Piotr Szulc a może Marcin i Piotr Szulc? Mam kopię aktu chrztu Marcina Szulca z Łomaz i miał nadane tylko imię Marcin (ur. 7.XI.1854 w Łomazach). Za to jego ojciec miał na imię Piotr i był właścicielem browaru w Łyniewie. Browar ten później był własnością Aleksandra Szulca (ur. 22.02.1873 w Łyniewie), najmłodszego syna Piotra Szulca i przyrodniego brata Marcina Szulca.

Comment

• Leonpraga
              Porucznik Browarny Tester
              • 2005.02
              • 468

Pewny nikt nie jest u mnie w spisie wygląda to tak

GRABANÓW, k. Białej Podlaskiej

* Browar – wł. Marcin Szulc -1911/3/22/6
              * Browar – wł. Piotr marg. Szulc -1918

Tak jak napisał Marcin Szulca w Brześciu też nie znalazłem ja naliczyłem w Brześciu 8 browarów i jedna reprezentację, ale to jest sprawa do dyskusyjna

Comment

• Norman
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2007.09
                • 8

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Leonpraga Wyświetlenie odpowiedzi
                Pewny nikt nie jest u mnie w spisie wygląda to tak

GRABANÓW, k. Białej Podlaskiej

* Browar – wł. Marcin Szulc -1911/3/22/6
                * Browar – wł. Piotr marg. Szulc -1918

Tak jak napisał Marcin Szulca w Brześciu też nie znalazłem ja naliczyłem w Brześciu 8 browarów i jedna reprezentację, ale to jest sprawa do dyskusyjna
                A co znaczy skrót "marg."? Te daty miałyby pewien sens, bo Marcin Szulc zmarł w roku 1918 i browar mógł przejąć jego ojciec, Piotr Szulc, właściciel folwarku i browaru w Łyniewie.

Marcin Szulc był chyba jednak właścicielem browaru w Brześciu, bo tak jest napisane w akcie zgonu jego szwagra a mojego pradziadka Władysława Wincentego Praskiego. Co więcej, w tymże akcie zgonu wymieniony jest także Władysław Tomaszewski, zarządzający hotelem Marcina Szulca w Warszawie. Marcin Szulc posiadał także kamienicę w Warszawie przy ulicy Widok 22 (przetrwała wojnę i wygląda tak jak dawniej). Jak widać, na piwie można było nieźle zarobić.

Comment

• Norman
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2007.09
                  • 8

Biogram Marcina Szulca

Urodzony: 06.11.1854, Łomazy k. Białej Podlaskiej, Polska, syn Piotra i Marianny z domu Stanilewicz
                  Żona: Helena Marianna Czałczyńska, ślub 06.10.1885, Warszawa, Polska
                  Dzieci: Wacław Szulc (1886), Helena Szulc i Zygmunt Szulc (bliźniacy 1890), Kazimiera Szulc (1895), i Witold (1900)
                  Zmarł: Zmarł: 31.05.1918, Rosja

Marcin Szulc, najstarszy syn Piotra przebywał z ojcem najpierw w Łomazach, potem w Rossoszu i w Łyniewie. W 1875 roku (miał wtedy 23 lata), posiadał tam jakąś ziemię. Dziesięć lat później w 1885 roku Marcin Szulc jest piwowarem i mieszka w Warszawie. Tak został wymieniony w akcie chrztu swojej siostrzenicy Heleny Praskiej, córki Zofii Praskiej z domu Szulc i Władysława Wincentego Praskiego. Być może mieszkał w Warszawie już od początku lat osiemdziesiątych 19 wieku i przebywała z nim tam jego siostra. To by tłumaczyło, jak Władysław Wincenty Praski urodzony pod Częstochową i przebywający w Warszawie co najmniej od 1869 roku spotkał swoją przyszłą żonę Zofię. Marcin Szulc mieszkał w Warszawie co najmniej do roku 1886, bo wtedy chrzcił w kościele Św. Krzyża swojego pierwszego syna, Wacława. Jak wynika z aktu ślubu, chociaż Marcin Szulc przebywał czasowo w Warszawie w roku 1885 i 1886, był stałym mieszkańcem parafii Ostrów w powiecie włodawskim (Ostrów Lubelski), gdzie posiadał browar. W 1885 roku świadkiem na ślubie Marcina Szulca i znajomym jego żony, Heleny Czałczyńskiej był Władysław Wincenty Praski, szwagier Marcina Szulca od około 1879 roku, mąż Zofii Szulc, młodszej siostry Marcina Szulca.

Dziewięć lat później Marcin Szulc mieszkał w Brześciu nad Bugiem i posiadał tam browar, jak napisano w 1895 roku w akcie zgonu Władysława Wincentego Praskiego. Miał także w Warszawie hotel, bo Władysław Tomaszewski, wymieniony w tym akcie jako drugi świadek, jest zarządcą hotelu Marcina Szulca w Warszawie. W Brześciu Marcin Szulc mieszkał co najmniej do roku 1900, bo tam urodził się jego najmłodszy syn, Witold Szulc. Później Marcin Szulc mieszkał w majątku Grabanów, położonym około 5 kilometrów na północny wschód od Białej Podlaskiej i blisko gniazda rodowego Szulców w Łomazach. Zmarł w Rosji podczas epidemii grypy "hiszpanki" w 1918. Nie jest jasne, czy utrzymywał kontakt ze swoim ojcem i przyrodnim bratem Aleksandrem, bo na zdjęciach przechowanych przez rodzinę Szulców nie ma, jak się wydaje, zdjęcia Marcina z ojcem czy z bratem. Potomkowie Marcina nie pamiętali o korzeniach rodziny Szulców w Łomazach i nie utrzymywali stosunków z rodziną pozostałą w Łyniewie. Marcin na pewno był blisko ze swoją siostrą Zofią, która najprawdopodobniej przeniosła się z Warszawy do Grabanowa po śmierci jej męża w 1895 roku. Wnuczka Zofii, Janina Praska pamiętała wyjazdy do Grabanowa oraz spotkania z Marcinem Szulcem. Rodzina Marcina była także blisko z mieszkająca w Sarnakach Marią Szummer (właściwie Feliksa Marianna Szummer z domu Szulc).

Marcin Szulc był także właścicielem domu w Warszawie przy ulicy Widok 22. Po jego śmierci w 1918 roku, dom został odziedziczony przez czworo żyjących dzieci Marcina (Wacław, Helena, Kazimiera i Witold) z dożywociem dla wdowy po Marcinie, Helenie Mariannie Szulc z domu Czałczyńskiej. Paweł Rotberg i Daniel Böhm kupili od nich ten dom 13 października 1921 roku. Z kolei Eljasz Woldenberg kupił ten dom 27 grudnia 1922 roku. Władysław Sylwester Praski mieszkał w tym domu prawdopodobnie od 1919 roku do swojej śmierci w 1973 roku. Emilia Praska z domu Snopczyńska z córką Janiną mieszkały tam z nim do maja 1926 roku. Dokumenty tego domu zachowały się w Warszawie w Hipotece w Al. Solidarności. Numer Księgi Wieczystej 64011, Numer Hipoteki 1567.

Po śmierci Marcina Szulca w 1918 roku podzielono jego majątek w Grabanowie i okolicach. Właścicielem Grabanowa został najstarszy syn Marcina Wacław Szulc z żona Marią z domu Wernik i dziećmi Marcinem i Haliną zwaną Dzidką. Witold Szulc z żoną Janiną z Michałowskich i córką Krystyną byli właścicielami Zacisza. Niezamężna siostra Marcina Helena (Lunia) Szulc była właścicielką Marcinowa, a Kazimiera Szulc z męża Wilczyńska z synami Tadeuszem i Antonim była właścicielką Wilczyna, graniczącego z Grabanowem.

Comment

Przetwarzanie...
                  X