Browar Miętne, miód musujący?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darek99
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.04
    • 2147

Browar Miętne, miód musujący?

Browar w miejscowości Miętne, znana jest jedna typowo piwna etykieta, jest też trochę informacji odnośnie samego browaru, myślę że to i tak sporo biorąc pod uwagę wielkość produkcji tego browaru jak i to że po pierwszej wojnie nie wznowił działalności. Mam pytanie na które jak dotąd nie znalazłem odpowiedzi w sieci, chodzi mi etykietę której zamieszczam skan, etykieta zdecydowanie z browaru Miętne tylko o co chodzi z tym Miodem musującym? wino musujące to jasne sprawa, miód pitny także ale nie bardzo wiem o co chodzi z tym musującym miodem, jeśli ktoś może udzielić informacji w tym temacie to będzie miło.

Attached Files
    Czymże jesteś śmierci ! Gdzie jest twój oścień?
    Skoro my istniejemy, śmierć jest nieobecna,
    skoro tylko śmierć się pojawi nas już nie ma.
    Epikur z Samos.
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

Zajrzyj tu: http://www.browar.biz/forum/showpost...&postcount=330

Comment

• yaro74
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2012.09
      • 2089

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darek99 Wyświetlenie odpowiedzi
      Mam pytanie na które jak dotąd nie znalazłem odpowiedzi w sieci, chodzi mi etykietę której zamieszczam skan, etykieta zdecydowanie z browaru Miętne tylko o co chodzi z tym Miodem musującym? wino musujące to jasne sprawa, miód pitny także ale nie bardzo wiem o co chodzi z tym musującym miodem, jeśli ktoś może udzielić informacji w tym temacie to będzie miło.
      To jest po prostu miód pitny, tylko, że musujący, podobnie jak szampan.

Comment

• becik
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🍼🍼
        • 2002.07
        • 14999

I pewnie podobne do obecnych piw miodowych robionych przez niektóre pasieki

Wszystko co związane z piwem i browarnictwem...Poddziały: Prasówka | Biblioteka | Ogłoszenia branżowe
        Last edited by becik; 2014-01-15, 10:29.
        Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yaro74 Wyświetlenie odpowiedzi
          To jest po prostu miód pitny, tylko, że musujący, podobnie jak szampan.
          Nie jest, jakbyś zajrzał do Ciesielskiego, to on wyraźnie wyodrębnia ten produkt jako "piwo miodowe". Jakby się upierać przy miodzie, to byłby terminologicznie jedenastak albo dwunastak, czyli jakiś kompletny absurd.

Comment

• yaro74
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2012.09
            • 2089

Ten produkt, o którym mówisz jest z użyciem chmielu, a miód musujący robi się bez chmielu i używa drożdży winnych.

Comment

• becik
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🍼🍼
              • 2002.07
              • 14999

Przecież w tym produkcie wspóczesnym nie ma ani odrobiny chmielu.
              Piłem toto, po prostu nagazowany napój miodowy.

Czy to jest co innego niż Miód musujący nie wypowiadam się, bo nie piłem, nie znam, a i wspólczesnie takich miodów nigdzie nie widziałem.
              Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• yaro74
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2012.09
                • 2089

Mój komentarz odnosił się do napoju, do którego Krzysiu zamieścił link. A Darek99 pytał o miód musujący marcowy widniejący na starej etykiecie, a nie o napój miodowy.

Comment

Przetwarzanie...
                X