Izba Pamięci

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • adi90
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.01
    • 2

Izba Pamięci

Witam. Może, na początku objaśnię ogólną sytuację. W moim miejscu pracy, postanowiono stworzyć izbę pamięci. Jest to miejscowość w powiecie Wałeckim, więc na tzw. "ziemiach odzyskanych". W nasze ręce, trafiają oczywiście przedmioty codziennego użytku, zarówno pozostałości niemieckie, jak i te po 45r. Prócz tego posiadamy dość sporą liczbę porcelanek, które zamierzamy wyeksponować. Jednak, nie chcemy aby tylko były na wystawie. Chcielibyśmy również podać jakieś informacje na ich temat. Spowodować, iż zwiedzający nie tylko zerkną na całość ale frajdą będzie też dla nich poznanie nowej ciekawostki. Zdaję sobie sprawę, że nie przy każdej porcelance, uda się ustalić dokładnej daty działalności danego browaru/rozlewni. Mimo wszystko może na forum znajdzie się kilka chętnych osób, które pomogą w zgromadzeniu jakichkolwiek informacji na ten temat. W szczególności interesują mnie wypisane poniżej porcelanki. Część udało nam się już rozszyfrować i zgromadzić wystarczające dane. Natomiast do tych albo posiadamy nikłe informacje, wymagające skorygowania lub po prostu wielka pustka. W najbliższym czasie czekamy, na przekazanie kolejnych porcelanek do naszej izby pamięci. Z pewnością pojawią nowe nazwy. Oczywistym jest, że nie wszystkie zachowały się dobrym stanie i być może gdzieś wkradł się błąd w odczytaniu nazwy. Za poprawienie byłbym bardzo wdzięczny

- A. Gabel - Rep?en
    - Alfred Miericke - Tegel
    - Arthur Müller - Friedeberg
    - Bergbrauerei - Schneidemühl
    - Bergschloss Brauerie - Schloppe
    - C. Kannenberg - Schloppe
    - C.A Bethge - Berlin
    - Dumke - Schloppe
    - E. Krausemann - Werder
    - F.Welsch - Flatow
    - Ferdinand Voss - Berlin
    - Grenzmark Brauerei - Schneidemühl
    - Gross Karben
    - H. Riemer - Neustettin
    - Hans Priem - Tempelburg
    - Hermann Müller - Berlin
    - König L Charife
    - O. Schulz - Berlin
    - Oswald Nier
    - Otto Czesnat - Kreuz Ostbahn
    - Otto Lehmann - Schönlanke
    - Schall & Schwencke - Schwerin
    - Schultheiss
    - Schultheiss - Patzenhofer
    - Stralsundische Vereinsbrauerei G.m.b.H
    - Vereinsbrauerei - Woldenberg
    - W.H Ruge - Neu Haus
    - Walter Gerson - Schneidemühl
    - Waren Einkaufs-Genossenschaft der Vereinigten Gastwirte - Königsberg

Za wszelką pomoc serdecznie dziękuję i wierzę, że uda mi się chociaż częściowo uzyskać wiedzę, na temat naszych zbiorów.
  • beerek62
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2010.04
    • 1045

Vereinsbrauerei - Woldenberg

Innych też możesz poszukać pod adresem http://www.marchie.porcelanki.net/news.php
    Last edited by beerek62; 2014-01-21, 17:54.
    Beerkowa kolekcja polskiego szkła piwnego
    Poszukuję : 1) szklanka Browar Soma w Warszawie

Comment

• adi90
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2014.01
      • 2

Dziękuję za odzew Chociaż przyznam się, że wcześniej korzystałem już z tej strony i okazała się bardzo pomocna w poszukiwaniach.

Mam kolejną prośbę. Czy jest ktoś w stanie pomóc mi w rozpoznaniu, skąd pochodzę te porcelanki?

Click image for larger version

Name:	Schowek01.jpg
Views:	1
Size:	16,9 KB
ID:	2047856

Name:	Schowek02.jpg
Views:	1
Size:	10,1 KB
ID:	2047857

Name:	Schowek03.jpg