Piwo i historia

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Kałusz
    Porucznik Browarny Tester
    • 2002.02
    • 302

Piwo i historia

Minęła właśnie rocznica bitwy o Monte Cassino. Pomyślałem, że przy tej okazji warto przypomnieć o Adolfie Bocheńskim, ostatnim właścicielu niewielkiego Browaru Dóbr Ponikwa (woj. tarnopolskie).

Po klęsce wrześniowej Bocheński przedostał się do Francji. Walczył pod Narwikiem, jako saper brał udział w bitwie o Monte Cassino. Zginął niedługo później pod Anconą, zabity wybuchem niemieckiej miny. Został opisany przez Wańkowicza:

Szedł spiesznie przed swymi, czyszcząc drogę z min. Miał rękę na temblaku,
    bo właśnie wrócił nie wygojony ze szpitala po ranie, otrzymanej przy przeprawie nad Mussone. Spieszył bardzo. Kiedy w chwilę potem na innej bocznej drodze otrzymaliśmy tę wiadomość z wysokiej wieży staghound od ppor. Tarnowskiego, trudno było uwierzyć, taki był jasny dzień, takie oczywiste zwycięstwo, takie naręcza kwiatów, którymi ludność
    zarzucała wozy. Na drugi dzień grzebaliśmy go w Loreto. Pułk był w pościgu i kilka tylko było osób. Brat, dominikanin, nie zdążył z Rzymu. Trzeba było spieszyć – był upał, w trumnie skleconej pospiesznie leżały zebrane porwane członki. Biskup Gawlina szerokim krzyżem przeżegnał grób, wykopany w rzędzie innych grobów żołnierskich. Leży w nim
    jeden z najtęższych intelektów, który sformułowała już całkowicie Polska Niepodległa. Powtarzał, że żaden porządny człowiek nie może przeżyć tej wojny.
    sj

Related Topics

Collapse

• Ahumba
    Sopot, Bohaterów Monte Cassino 5, Nr 5
    Ahumba
    Na Monciaku między torami i Aleją Niepodległości otworzono (podobno ok. roku temu) Beer Pub & Coffee House.
    Duży lokal, 20 nalewaków. Jest i lager i pszenica i stouty i różnej maści apy, ipy itp. Jest też różnorodność jeśli chodzi o browary - między innymi Pinta, 4 Ściany,...
    2020-02-16, 21:15
  • Alkoneser
    Browary restauracyjne w Polsce
    Alkoneser
    Cześć,
    mam taki niecny plan odwiedzin wszystkich browarów restauracyjnych w Polsce, tylko problem stanowi ustalenie ich kompletnej listy. Już myślałem, że mi się to udało i takich miejsc jest 109, ale w zeszły weekend byłem w Giżycku i okazało się, że tam również jest minibrowar...
    2024-08-05, 11:26
  • ART
    Historia BrowarBizu
    ART
    Poprosiłem mózg neuronowy o opisanie historii BrowarBizu, bo pamięć już nie ta ...
    2023-08-11, 14:16
  • etman
    Piwowar nr 51
    etman
    Właśnie dotarł do nas Piwowar nr 51.

Numer 51 magazynu "Piwowar" poświęcony jest głównie stylowi barley wine, prezentując jego charakterystykę, zasady degustacji, przepisy i aspekty prawne. Tematyka numeru obejmuje również piwowarstwo domowe, historię naczyń do piwa,...
    2024-12-10, 18:48
  • seba_gliwice
    Historia gliwickich browarów działających w XIX i XX wieku
    seba_gliwice
    Witam,

Chciałem poinformować, że właśnie wyszła moja najnowsza książka „Historia gliwickich browarów działających w XIX i XX wieku”. Jest to moja własna, niezależna inicjatywa i projekt (również finansowy). Tak więc dostępna jest tylko i wyłącznie u mnie (odbiór...
    2020-03-11, 18:59
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...