inż. Marjan Kiwerski - Dzieje Piwowarstwa

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Czajkus
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2009.03
    • 31

    inż. Marjan Kiwerski - Dzieje Piwowarstwa

    Witam,
    Zainteresowałem się postacią inż. Marjana Kiwerskiego (może ktoś ma jakieś zdjęcie?). Był on w dwudziestoleciu międzywojennym najwybitniejszym badaczem dziejów piwowarstwa.

    W 1931 r. wydał I tom książki na ten temat z opisem dziejów piwowarstwa od starożytności do czasów współczesnych w Europie. Niestety kolejne tomy się nie ukazały, a szkoda bo w tomie III miała być opisana historia polskich browarów.

    Na swoim blogu podaję wstęp do Dziejów Piwowarstwa i biogram Kiwerskiego z Polskiego Słownika Biograficznego
    Witam,    Znalazłem ostatnio kilka artykułów o historii piwowarstwa autorstwa Marjana Kiwerskiego (Marjana przez "j").…


    oraz będę publikował w odcinkach artykuły Kiwerskiego dotyczące dziejów piwowarstwa.
    Jako pierwszy idzie artykuł "Piwo angielskie w Polsce"
    Witam,    Dzisiaj proponuję zapoznać się z pierwszą częścią odczytu (będą trzy) wygłoszonego przez Mariana…


    Zapraszam
    Czajkus
    www.czajkus.com blog.czajkus.com
  • Czajkus
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2009.03
    • 31

    #2
    Witam,
    Kolejny artykuł Mariana Kiwerskiego "Od piwa domowego do pilsnera" z 1937 r.

    Polecam
    część 1 http://blog.czajkus.com/blog/2014/12...erski-czesc-1/
    część 2 http://blog.czajkus.com/blog/2015/01...erski-czesc-2/
    część 3 http://blog.czajkus.com/blog/2015/02...erski-czesc-3/

    Pozdrawiam
    Czajkus
    www.czajkus.com blog.czajkus.com

    Comment

    • gramak
      Porucznik Browarny Tester
      • 2012.08
      • 267

      #3
      Niezwykle ciekawe i napisane pięknym językiem teksty. Fajnie że je upowszechniasz, podobnie jak postać ich twórcy - inżyniera Kiwerskiego, o którym nigdy wcześniej nie słyszałem, a który okazuje się być postacią niezwykle ważną dla polskiego piwowarstwa. Przy okazji - etykiety polskich powojennych browarów pokazują ile z nich upadło lub zeszło na psy. Pozdrawiam
      http://www.ohbeautifulbeer.com/

      Comment

      • Czajkus
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2009.03
        • 31

        #4
        Dzięki.
        Niestety wojna musiała przerwać jego prace nad historią polskich browarów, a po wojnie to już zapewne inne sprawy miał na głowie a i historia burżuazyjnych prywaciarzy była nie na miejscu.

        Na szczęście znajduję nowe-stare, ciekawe artykuły ten temat historii polskiego piwowarstwa. Niedługo podam tekst Aleksandra Jelskiego "Piwo i piwowarstwo w przeszłości naszej" z 1887 r.
        www.czajkus.com blog.czajkus.com

        Comment

        • e-prezes
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19260

          #5
          Bardzo ciekawe teksty. No i cały blog.

          Comment

          • Czajkus
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2009.03
            • 31

            #6
            Witam,
            Przygotowałem elektroniczne wydanie "Dziejów Piwowarstwa" inż. Mariana Kiwerskiego.

            Cena 30 zł

            Więcej informacji na moim blogu
            Witam,    Przygotowałem elektroniczne wydanie książki "Dzieje Piwowarstwa'' autorstwa inż. Mariana Kiwerskiego. Książka ta w…


            Polecam
            Czajkus
            www.czajkus.com blog.czajkus.com

            Comment

            • Pendragon
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2006.03
              • 13952

              #7
              Wielka szkoda, że nie ukazały się pozostałe tomy. Pal licho Azję, ale polskie dzieje piwne to by było coś. A może kiedyś odnajdą się jakieś rękopisy? Np. w jakiejś piwnicy w Cieszynie, gdzie Kiwerski został dyrektorem browaru zaraz po II w.ś.
              A tych tomów nie miało być 5?

              PS - przelew poszedł.
              Last edited by Pendragon; 2016-09-01, 14:14.

              moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


              Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

              Comment

              • Czajkus
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2009.03
                • 31

                #8
                Cześć,

                W przedmowie do książki jest mowa wyraźnie o trzech tomach.

                Wielka szkoda, że tom 2 i 3 (o Polsce) się nie ukazały.

                Czy jest rękopis nie wiem, autor umarł bezpotomnie.

                Może kiedyś coś się jeszcze odnajdzie. Póki co, co znalazłem to podaję.
                www.czajkus.com blog.czajkus.com

                Comment

                • Pendragon
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛
                  • 2006.03
                  • 13952

                  #9
                  Ok, zatem nie mam pojęcia skąd wziąłem te 5 tomów w artykule, który nigdy się nie ukazał.

                  moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                  Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                  Comment

                  • Czajkus
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2009.03
                    • 31

                    #10
                    A o czym był ten artykuł?
                    www.czajkus.com blog.czajkus.com

                    Comment

                    • Pendragon
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛
                      • 2006.03
                      • 13952

                      #11
                      O browarze w Cieszynie. Wspomniałem w nim o Kiwerskim w jednym zdaniu (jako autorze niedokończonego 5 tomowego dzieła). No, nie ważne.

                      moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                      Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                      Comment

                      • Petitpierre
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2014.01
                        • 2566

                        #12
                        Opus Magnum okazuje się być nie do końca tym, czego można oczekiwać. Jeśli z jednej strony jest masa informacji dotyczących stanu piwowarstwa w poszczególnych krajach, liczne anegdoty, nawet w formie cytatów czy wierszy, to jednak mimo uporządkowania tej wiedzy, którą znamy i tej, która jest nam mniej znana, brakuje pewnych faktów, związków (np. kiedy w Polsce zaczęto warzyć porter bałtycki, a do kiedy warzono porter górnej fermentacji, niektóre kraje są traktowane po łebkach, w rozdziale o Indiach same pierdoły a nic o East India Pale Ale, Burton Ale potraktowane bardzo pobieżnie itd, itd), a niektóre rzeczy są zbędne ze względu na oczywistość. Zdarzają się też błędy w nazewnictwie (np. kardamon to nie rajskie ziarna, mało jest o składnikach trujących w piwie, łącznie z faktem, że składnik typu rybia trutka jest trujący, ale w piwie jest go mało, co nie jest prawdą, itd) Panuje niedosyt, ale całość czyta się szybko, bo pisana ze swadę i poparta wiedzą. Przydałaby się bibliografia ksiąg z jakich czerpał Kiwerski i na pewno trochę ilustracji: komentarze w prasie, etykietki, etc.
                        Mały porterek-przyjaciel nerek

                        Comment

                        • Krzysiu
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2001.02
                          • 14936

                          #13
                          Wbrew entuzjastycznej opinii autora wstępu, brak historycznego wykształcenia mocno odbił się na jakości pracy Kiwerskiego. Nie pomógł też fakt, że materiałem wyjściowym książki były artykuły prasowe, stąd pewnie brak bibliografii. Dzisiaj jest to praca mocno już przestarzała, którą należy traktować jako ciekawostkę historyczną, nie materiał źródłowy.

                          Comment

                          • Czajkus
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2009.03
                            • 31

                            #14
                            W książce każdy rozdział kończy się bibliografią z podaniem literatury z której autor korzystał i w sumie jest tego kilka stron, więc nie wiem o jakim braku bibliografii tu mowa? W tekście autor co rusz podaje także źródło z którego coś cytuje.

                            Przypominam, że z planowanych 3 tomów ukazał się w formie książki tylko jeden i około połowy drugiego w odcinkach publikowanych w prasie fachowej. O porterze Kiwerski wygłosił odczyt.

                            Książkę z pewnością należy traktować jako pewnego rodzaju ciekawostkę, która przedstawia stan wiedzy sprzed wojny.

                            Ilustracji w oryginale nie ma żadnych, więc przy tym wydaniu też nie kombinowałem.

                            W każdym bądź razie jakby ktoś był zainteresowany to dodaję do .pdf-a jeszcze ebooka w formatach .epub i .mobi
                            www.czajkus.com blog.czajkus.com

                            Comment

                            • Czajkus
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2009.03
                              • 31

                              #15
                              Cześć,
                              Kończę powoli składanie II wydania elektronicznego "Dziejów Piwowarstwa" aut. inż. Mariana Kiwerskiego.
                              II wydanie uzupełnione jest o szereg artykułów dotyczących historii polskiego piwowarstwa, z których z pewnością korzystałby autor gdyby napisał tom III swojego wielkiego dzieła.
                              Łącznie na tą chwilę dodatkowe artykuły to ekstra 88 stron formatu A4. Sporo czytania.

                              Artykuły dodatkowe są następujące:
                              1. CEREVISIA NAVIGALIS (czyli PIWO JOPEJSKIE) – 1929 r. Marian Kiwerski. Jest to obszerny artykuł opisujący zasady produkcji piwa jopejskiego

                              2. O PIWIE I SZYNKACH PIWA W WARSZAWIE – 1853 r. Wacław Szymanowski (1821-1886)

                              3. PIWOWARSTWO W KRÓLESTWIE POLSKIM – 1866 r.

                              4. PIWO I PIWOWARSTWO W PRZESZŁOŚCI NASZEJ – 1887 r. Aleksander Jelski (1834-1916)

                              5. O POSTĘPIE W FABRYCZNYM PRZEMYŚLE KRAJOWYM – 1888 r.
                              Jest to wyjątek z rękopisu przeznaczonego do Albumu Przemysłowców Polskich dot. firm Haberbusch & Schiele, Herman Jung i Karol Machlejd

                              6. PIWOWARSTWO – 1888 r. Julian Kołaczkowski (1837-1889)

                              7. ROŚLINA I WYRAZ CHMIEL ICH POCHODZENIE I PRZEDHISTORYCZNE ZNACZENIE - 1893 r. - Erazm Majewski

                              8. DZIEJE PIWOWARSTWA W POLSCE I ZGROMADZENIA PIWOWARSKIEGO MIASTA STOŁECZNEGO WARSZAWY – 1917 r. Franciszek Reinstein (1856-1925)

                              POLECAM
                              www.czajkus.com blog.czajkus.com

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X