Czy przed II wojną światową istniały browary, które możemy porównać do dzisiejszych browarów restauracyjnych?
Browary restauracyjne(?)
Collapse
X
-
Mnóstwo. W XVIII w. Właściwie wszystkie browary w dużych miastach i browary wiejskie były resturacyjne. Browary przemysłowe wyparły te pierwsze dopiero po rozpowszechnieniu maszyny parowej i chłodzenia amoniakalnego, stało się to w europie Środkowej właściwie w czsach I Wojny Światowej.
-
-
Raczej nie. Wprawdzie po wojnie pojawiają się w wykazach browary, które wcześniej miały też restauracje (np. Lądek, Zębowice, Stoszowice czy wrocławski Robotnik), ale nikt nie badał, czy prowadziły one działalność restauracyjną. Co więcej, dla więszości taki browarów nie ma pewności, czy w ogóle produkowały piwo po zakończeniu działań wojennych.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedziRaczej nie. Wprawdzie po wojnie pojawiają się w wykazach browary, które wcześniej miały też restauracje (np. Lądek, Zębowice, Stoszowice czy wrocławski Robotnik), ale nikt nie badał, czy prowadziły one działalność restauracyjną. Co więcej, dla więszości taki browarów nie ma pewności, czy w ogóle produkowały piwo po zakończeniu działań wojennych.Last edited by Cooper; 2014-11-05, 17:06.Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper Wyświetlenie odpowiedziNie wiem czy ówczesną, tuż powojenną działalność tych browarów można porównać do działalności współczesnych brewpubów. Współczesne to przedewszystkim restauracja/pub, ewentualnie jakieś nieduze ilości piwa butelkowego dla tych którzy z jakiegoś powodu chcą je zabrać ze sobą. Tamte podejrzewam że produkowały głownie piwa beczkowe na wyszynk gdzie indziej i w niedużym stopniu piwa butelkowe (powojenne kłopoty z brakiem butelek plus może brak działu rozlewu butelkowego) a to że miały własne knajpy na miejscu to pewnie zaszłość/spadek po przedwojennych, przybrowarowych gasthaus'ach czy jak tam sie to nazywało. Z pewnością też warzelnia czy w ogóle cała produkcja nie była wyeksponowana dla klienta tak jak jest to teraz i niejako charakteryzuje browary restauracyjne.pozdrawiam
www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej
Comment
-
-
Powstaje pytanie, jaka jest definicja browaru restauracyjnego? Jeśli browar zaczynał od wyszynku, a teraz część produkcji butelkuje i wysyła do sklepów to czy przestaje być browarem restauracyjnym? Jeżeli Browar Bednary uruchomił mały lokal przy swoim zakładzie produkcyjnym - czy stał się browarem restauracyjnym? Itp. itd.
Comment
-
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Zybex Wyświetlenie odpowiedziHmmmm, a Żywiec?
Jest kuchnia i kucharz to jest restauracyjny, nie ma, to nie jest. Proste.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
-
Browar w restauracji a nie restauracja w browarze.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
Comment