Browary restauracyjne(?)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Zybex
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2012.07
    • 222

    Browary restauracyjne(?)

    Czy przed II wojną światową istniały browary, które możemy porównać do dzisiejszych browarów restauracyjnych?
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #2
    Mnóstwo. W XVIII w. Właściwie wszystkie browary w dużych miastach i browary wiejskie były resturacyjne. Browary przemysłowe wyparły te pierwsze dopiero po rozpowszechnieniu maszyny parowej i chłodzenia amoniakalnego, stało się to w europie Środkowej właściwie w czsach I Wojny Światowej.

    Comment

    • Zybex
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2012.07
      • 222

      #3
      Dziękuję. A czy po zakończeniu II wojny światowej a przed otwarciem wrocławskiego Spiżu były w Polsce jakieś browary restauracyjne?

      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        #4
        Raczej nie. Wprawdzie po wojnie pojawiają się w wykazach browary, które wcześniej miały też restauracje (np. Lądek, Zębowice, Stoszowice czy wrocławski Robotnik), ale nikt nie badał, czy prowadziły one działalność restauracyjną. Co więcej, dla więszości taki browarów nie ma pewności, czy w ogóle produkowały piwo po zakończeniu działań wojennych.

        Comment

        • Zybex
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2012.07
          • 222

          #5
          Tak, chodziło mi tylko o Polskę.

          Comment

          • Cooper
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            🍼🍼
            • 2002.11
            • 6056

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
            Raczej nie. Wprawdzie po wojnie pojawiają się w wykazach browary, które wcześniej miały też restauracje (np. Lądek, Zębowice, Stoszowice czy wrocławski Robotnik), ale nikt nie badał, czy prowadziły one działalność restauracyjną. Co więcej, dla więszości taki browarów nie ma pewności, czy w ogóle produkowały piwo po zakończeniu działań wojennych.
            Nie wiem czy ówczesną, tuż powojenną działalność tych browarów można porównać do działalności współczesnych brewpubów. Współczesne to przedewszystkim restauracja/pub, ewentualnie jakieś nieduze ilości piwa butelkowego dla tych którzy z jakiegoś powodu chcą je zabrać ze sobą. Tamte podejrzewam że produkowały głownie piwa beczkowe na wyszynk gdzie indziej i w niedużym stopniu piwa butelkowe (powojenne kłopoty z brakiem butelek plus może brak działu rozlewu butelkowego) a to że miały własne knajpy na miejscu to pewnie zaszłość/spadek po przedwojennych, przybrowarowych gasthaus'ach czy jak tam sie to nazywało. Z pewnością też warzelnia czy w ogóle cała produkcja nie była wyeksponowana dla klienta tak jak jest to teraz i niejako charakteryzuje browary restauracyjne.
            Last edited by Cooper; 2014-11-05, 17:06.
            Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
            1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

            Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

            Comment

            • grzeber
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼🍼
              • 2002.05
              • 2879

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper Wyświetlenie odpowiedzi
              Nie wiem czy ówczesną, tuż powojenną działalność tych browarów można porównać do działalności współczesnych brewpubów. Współczesne to przedewszystkim restauracja/pub, ewentualnie jakieś nieduze ilości piwa butelkowego dla tych którzy z jakiegoś powodu chcą je zabrać ze sobą. Tamte podejrzewam że produkowały głownie piwa beczkowe na wyszynk gdzie indziej i w niedużym stopniu piwa butelkowe (powojenne kłopoty z brakiem butelek plus może brak działu rozlewu butelkowego) a to że miały własne knajpy na miejscu to pewnie zaszłość/spadek po przedwojennych, przybrowarowych gasthaus'ach czy jak tam sie to nazywało. Z pewnością też warzelnia czy w ogóle cała produkcja nie była wyeksponowana dla klienta tak jak jest to teraz i niejako charakteryzuje browary restauracyjne.
              Wydaje mi się, że w czasach tuż powojennych w małych browarach/karczmach popularne było konfekcjonowanie piwa do naczyń własnych.
              pozdrawiam
              www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej

              Comment

              • Zybex
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2012.07
                • 222

                #8
                Powstaje pytanie, jaka jest definicja browaru restauracyjnego? Jeśli browar zaczynał od wyszynku, a teraz część produkcji butelkuje i wysyła do sklepów to czy przestaje być browarem restauracyjnym? Jeżeli Browar Bednary uruchomił mały lokal przy swoim zakładzie produkcyjnym - czy stał się browarem restauracyjnym? Itp. itd.

                Comment

                • Krzysiu
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2001.02
                  • 14936

                  #9
                  Browar restauracyjny to jest taki, który w jednym miejscu robi własne piwo i własne jedzenie. Nie ma kuchni - to znaczy, że browar nie jest restauracyjny. Nie ma własnego piwa - to nie jest browar.
                  Last edited by Krzysiu; 2014-11-06, 17:55.

                  Comment

                  • Zybex
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2012.07
                    • 222

                    #10
                    Hmmmm, a Żywiec?

                    Comment

                    • jacer
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2006.03
                      • 9875

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Zybex Wyświetlenie odpowiedzi
                      Hmmmm, a Żywiec?
                      Co Żywiec?

                      Jest kuchnia i kucharz to jest restauracyjny, nie ma, to nie jest. Proste.
                      Milicki Browar Rynkowy
                      Grupa STYRIAN

                      (1+sqrt5)/2
                      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                      No Hops, no Glory :)

                      Comment

                      • Zybex
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2012.07
                        • 222

                        #12
                        Żywiec też ma swoją restaurację... Okej, widzę, że prowadzi ją inny podmiot gospodarczy.


                        A browar na Jurze? Też ma swój lokal gastronomiczny, kuchnię i kucharza, a przecież nie jest restauracyjnym.
                        Last edited by Zybex; 2014-11-06, 18:31.

                        Comment

                        • jacer
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2006.03
                          • 9875

                          #13
                          Browar w restauracji a nie restauracja w browarze.
                          Milicki Browar Rynkowy
                          Grupa STYRIAN

                          (1+sqrt5)/2
                          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                          No Hops, no Glory :)

                          Comment

                          Przetwarzanie...
                          X