150 lat historii browaru w Ciechanowie - artykuł/kalendarium Pendragona - komentarze

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23932

    150 lat historii browaru w Ciechanowie - artykuł/kalendarium Pendragona - komentarze

    150 lat historii browaru w Ciechanowie za nami - warto zerknąć wstecz - Pendragon przygotował dla nas kalendarium z najważniejszymi wydarzeniami z życia tego mazowieckiego browaru.

    Zapraszam do lektury:


    a tu do komentowania
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
  • Jerzy1960
    Porucznik Browarny Tester
    🍼
    • 2004.07
    • 370

    #2
    Ciechanów a Głubczyce

    Cytat: "1951r. zmienić ją na „Ciechanowskie Zakłady Piwowarsko-Słodownicze”. Rozpoczyna się trwający do 1954r. pierwszy etap modernizacji zakładu. Unowocześniono transport słodu, napęd maszyn i rozlew piwa. Nie był to jednak sprzęt nowy, a pochodzący z demontażu – warzelnia pochodziła z Głubczyc, ..."
    W tym czasie (1951) browar w Głubczycach był w trakcie odbudowy, po zniszczeniach i demontażu przez Rosjan. Warzelnia w browarze w Głubczycach uratowała się i działała do 1966r. Od 1951r. w skład Głubczyckich Zakładów Piwowarsko-Słodowniczych wchodził nieczynny już wówczas browar w Głuchołazach o podobnej wielkości co w Ciechanowie, być może, że z niego pochodziła wspomniana warzelnia.

    Comment

    • Pendragon
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2006.03
      • 13952

      #3
      Dzięki za cenną uwagę.

      moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


      Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

      Comment

      • Pankracy
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2007.10
        • 2797

        #4
        1950 – Nacjonalizacja browaru. Zaczyna się długi serial zmian nazw i podległości , typowy dla czasów PRL. Przez rok nazwa brzmi „Państwowy Browar w Ciechanowie”, by w 1951r. zmienić ją na „Ciechanowskie Zakłady Piwowarsko-Słodownicze”. Rozpoczyna się trwający do 1954r. pierwszy etap modernizacji zakładu. Unowocześniono transport słodu, napęd maszyn i rozlew piwa. Nie był to jednak sprzęt nowy, a pochodzący z demontażu – warzelnia pochodziła z Głubczyc, drewniane kadzie fermentacyjne zastąpiono metalowymi, przywiezionymi z Białegostoku, a tanki leżakowe z Lidzbarka Warmińskiego. Produkcja wynosiła wówczas 12 tys. hl
        Zastanawia mnie czy te kadzie fermentacyjne nie pochodziły przypadkiem z Jeżewa? W tym czasie bowiem dawny browar Glogera był w likwidacji, a trwały przygotowania do uruchomienia odbudowanego właśnie browaru na Dojlidach.

        Comment

        • Marcin76
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2005.11
          • 235

          #5
          Co do złotego medalu na Wystawie Rolno-Przemysłowej w Warszawie nie był on do końca za piwo produkowane w Ciechaniowie. Medal uzyskała firma Karola Machlejda obejmująca dwa browary w Warszawie i Ciechanowie za różnorodnośc produkcji piwa, podobnie było z listem pochwalnym.
          Na 99% browar przed pierwszą wojną światową nigdy nie robił ponad 15 000 hl piwa rocznie -piszesz o 24 400 hl. Chyba zaszła pomyłka w obliczeniach - wielkośc produkcji jest podawana na 120 000 wiader. Jedno wiadro to ok. 12 litrów czyli 14 400 hl ...
          Dodam jeszcze że w latach 70-tych XIX wieku dzialały w Ciechanowie trzy browary i dopiero od 1885 roku dzisiejszy browar został jedynym w mieście.

          Comment

          • Pendragon
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2006.03
            • 13952

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin76 Wyświetlenie odpowiedzi
            Co do złotego medalu na Wystawie Rolno-Przemysłowej w Warszawie nie był on do końca za piwo produkowane w Ciechaniowie. Medal uzyskała firma Karola Machlejda obejmująca dwa browary w Warszawie i Ciechanowie za różnorodnośc produkcji piwa, podobnie było z listem pochwalnym.
            To co piszesz dotyczy lat 1897 i 1902. Wątek ten ostatecznie pominąłem, by zbytnio nie rozciągać artykułu. Ja natomiast pisałem o roku 1885 - źródła z których korzystałem odróżniają te nagrody i przypisują je bezpośrednio browarowi ciechanowskiemu.

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin76 Wyświetlenie odpowiedzi
            Na 99% browar przed pierwszą wojną światową nigdy nie robił ponad 15 000 hl piwa rocznie -piszesz o 24 400 hl. Chyba zaszła pomyłka w obliczeniach - wielkośc produkcji jest podawana na 120 000 wiader. Jedno wiadro to ok. 12 litrów czyli 14 400 hl ...
            Tak twierdzi H. Sienkiewicz w "Piwnym Mazowszu", ale skoro wychodzi 14,4 zamiast 24,4 to jest zapewne niewyłapany błąd korekty.

            moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


            Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

            Comment

            • Marcin76
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2005.11
              • 235

              #7
              Pisząc o medalu piszę o wystawie z 1885 roku.

              Comment

              • Pendragon
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2006.03
                • 13952

                #8
                Być może i tak było. Podaj źródło, to będzie można skonfrontować.
                Last edited by Pendragon; 2014-12-19, 13:04.

                moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                Comment

                • Marcin76
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2005.11
                  • 235

                  #9
                  Oczywiście mogę się mylić, ale ...
                  Po pierwsze - Ciechanowski Browar Gambrinus (ta nazwa była bardzo rzadko używana) w okresie kiedy należał do spółki Machlejd i Blumenthal jako pojedyńczy zakład nie brał udziału w tej wystawie, więc nie mógł uzyskać tam medalu. W Kurierze Warszawskim, Gazecie Warszawskiej i bodajże Gazecie Rzemieślniczej z 1885 ta wystawa jest dość dokładnie opisana a w szczególności dział piwowarski. Nic tam nie ma wspomnianego aby był oddzielny pawilon browaru ciechanowskiego, natomiast jest opisywany pawilon Karola Machlejda będącego właścicielem wielkiego browaru w Warszawie i współwłaścicielem małego browaru w Ciechanowie którego produkcja była kilkanaście razy mniejsza od produkcji browaru warszawskiego.
                  Po drugie - w nr 29 Gazety Rzemieślniczej i nr 191 Kuriera Warszawskiego jako zdobywca złotego medalu wśród nagrodzonych jest podawany Karol Machlejd a nie browar ciechanowski lub spółka Machlejd i Blumenthal.
                  Po trzecie - w późniejszych ogłoszeniach prasowych Karol Machlejd chwali się złotym medalem z warszawskiej wystawy i nie zależnie od tego czy reklama dotyczy jego obydwóch browarów czy też tylko browaru warszawskiego. Jak medal były tylko dla browaru ciechanowskiego to nie byłoby informacji o nim w reklamach dotyczących browaru przy ul. Chłodnej.
                  Pisałem że Karol Machlejd dostał medal za "różnorodność produkcji piwa" - tego nie jestem w stanie udowodnić, nie pamiętam skąd pochodzi ta informacja.
                  Co do wielkości produkcji o której pisze Sienkiewicz w "Piwnym Mazowszu" to ja staram się w bardzo ograniczonym stopniu korzystać z dzisiejszych wydawnictw gdyż jest w nich bardzo dużo błędów i przeinaczeń. Staram się głównie korzystać, o ile to możliwe, ze źródeł współczesnych danym wydarzeniom.

                  Comment

                  • Marcin76
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2005.11
                    • 235

                    #10
                    Dodam jeszcze, że produkcja wód gazowych oraz octu była prowadzona znacznie wcześniej (nie jak piszesz od 1931) gdyż powstająca w 1922 roku spółka akcyjna przejeła oprócz browaru drożdżarnie, dystylarnie, krochmalnie, fabrykę octu, kwasu węglowego, win owocowych, wód mineralnych i owocowych, korków i suszarnie chmielu. Należy się domyślac że wszystkie te zakłady raczej już działały przed wojną światową.

                    Comment

                    Przetwarzanie...
                    X