Szukam informacji o warzonych wczesną wiosną w Polsce przed pierwszą wojną światową* piwach na bazie młodych pędów sosny i jodły. Prawdopodobnie chodzi o piwo podobne do "piwa wikingów" (alba scotts pine z browaru Williams było ponoć wzorowane na tych piwach). W tej chwili nawet nie wiem w jakich tytułach książek mógłbym coś na ten temat znaleźć, internet również nie bardzo pomaga. Jakiekolwiek informacje mogłyby mi się bardzo przydać, również te dotyczące pokrewnych gatunków piwa (np o jałowcowym piwie "kozicowym" warzonym przez Kurpiów bądź jakieś artykuły odnośnie np historii fińskiego sahti).
Sprawę komplikuje fakt że ponieważ podobnie jak w piwie kozicowym warzenie mogło być bez użycia słodu, to według dzisiejszych standardów może chodzić o cienką, może nawet bezalkoholową nalewkę.
Pierwsze informacje że "kiedyś się takie piwa robiło" otrzymałem od dziadka, ale ponieważ on też tylko o tym słyszał od swoich przodków nie były to żadne konkretne informacje. Ja nawet nie bardzo wiem w jakich tytułach szukać informacji na ten temat. Jeśli komuś coś się obiło o uszy, bardzo proszę o pomoc.
*prawdopodobnie wtedy ten warzenie tych piw ostatecznie upadło, natomiast przypuszczam że popularniejsze było to w średniowieczu.
Sprawę komplikuje fakt że ponieważ podobnie jak w piwie kozicowym warzenie mogło być bez użycia słodu, to według dzisiejszych standardów może chodzić o cienką, może nawet bezalkoholową nalewkę.
Pierwsze informacje że "kiedyś się takie piwa robiło" otrzymałem od dziadka, ale ponieważ on też tylko o tym słyszał od swoich przodków nie były to żadne konkretne informacje. Ja nawet nie bardzo wiem w jakich tytułach szukać informacji na ten temat. Jeśli komuś coś się obiło o uszy, bardzo proszę o pomoc.
*prawdopodobnie wtedy ten warzenie tych piw ostatecznie upadło, natomiast przypuszczam że popularniejsze było to w średniowieczu.
Comment