poszukuję informacji: Piwo z pędów sosny lub jodły?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • slowandstoned
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.01
    • 13

    poszukuję informacji: Piwo z pędów sosny lub jodły?

    Szukam informacji o warzonych wczesną wiosną w Polsce przed pierwszą wojną światową* piwach na bazie młodych pędów sosny i jodły. Prawdopodobnie chodzi o piwo podobne do "piwa wikingów" (alba scotts pine z browaru Williams było ponoć wzorowane na tych piwach). W tej chwili nawet nie wiem w jakich tytułach książek mógłbym coś na ten temat znaleźć, internet również nie bardzo pomaga. Jakiekolwiek informacje mogłyby mi się bardzo przydać, również te dotyczące pokrewnych gatunków piwa (np o jałowcowym piwie "kozicowym" warzonym przez Kurpiów bądź jakieś artykuły odnośnie np historii fińskiego sahti).
    Sprawę komplikuje fakt że ponieważ podobnie jak w piwie kozicowym warzenie mogło być bez użycia słodu, to według dzisiejszych standardów może chodzić o cienką, może nawet bezalkoholową nalewkę.
    Pierwsze informacje że "kiedyś się takie piwa robiło" otrzymałem od dziadka, ale ponieważ on też tylko o tym słyszał od swoich przodków nie były to żadne konkretne informacje. Ja nawet nie bardzo wiem w jakich tytułach szukać informacji na ten temat. Jeśli komuś coś się obiło o uszy, bardzo proszę o pomoc.
    *prawdopodobnie wtedy ten warzenie tych piw ostatecznie upadło, natomiast przypuszczam że popularniejsze było to w średniowieczu.
  • Cooper
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🍼🍼
    • 2002.11
    • 6056

    #2
    Piwo o jakim piszesz jako kolekcjonerowi kojarzy się wyłącznie z tymi etykietami.
    Niestety bardzo mało o nich wiadomo. Nie jest znany browar w tej miejscowości a samo okreslnie "Piwo" też mogło być pewnym nadużyciem. Obecnie miejscowość ta leży na Ukrainie w obwodzie lwowskim.
    Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
    1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

    Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

    Comment

    • darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 12582

      #3
      Dodatek pędów iglaków, jałowca to długa tradycja nie tylko w Polsce i na Kurpiach (jak sam wskazałeś).

      Tu jest przykład odtworzonego stylu (który może był znany wśród Polaków):




      Może ten wątek nieco pomoże:

      Wszystko co związane z piwem i browarnictwem...Poddziały: Prasówka | Biblioteka | Ogłoszenia branżowe


      Polecam prace etnografa Adama Chętnika, może o nich słyszałeś:

      Pożywienie Kurpiów. Jadło i napoje zwykłe, obrzędowe i głodowe, Kraków 1936

      Jałowiec w życiu, obrzędach i wierzeniach Kurpiów, "Ziemia. Dwutygodnik Krajoznawczy Ilustrowany", nr 17, 1928

      Jak będziesz miał jakieś informacje, to zapraszam do podzielenia się

      Comment

      • slowandstoned
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2015.01
        • 13

        #4
        Dzięki wielkie za odzew

        Tutaj ze strony browaru kormoran:

        Niestety nie dotyczy on jako takiego warzenia z użyciem sosny i jodły a "reklamowania" wyszynku gałązkami.
        Last edited by slowandstoned; 2015-01-22, 11:54.

        Comment

        Przetwarzanie...
        X