Zainteresowałem się ostatnio trochę bardziej browarnictwem w Słowacji i, korzystając głownie z Internetu, staram się uporządkować swoją wiedzę na ten temat. Niestety, informacje, które zdobywam, są częstokroć sprzeczne ze sobą. Przykładem może być tu przypadek browaru Starý Prameň A.S. z miasta Michalovce, który raz się w różnych zestawieniach pojawia, innym zaś razem (przeważnie) nie. Na dobrą sprawę nie jestem więc w stanie stwierdzić, czy jeszcze funkcjonuje. W każdym razie będąc ostatnio w Słowacji na jego produkty się nie natknąłem. Inna sprawa, że wojażowałem głównie po Spiszu i Liptowie, a Michalovce leżą na wschodnich rubieżach kraju.
Pewną wskazówką może być Zlatý Hrád (produkowany bodajże przez Van Pur w Rzeszowie), który przedstawiany jest jako oryginalne piwo słowackie warzone pod nadzorem piwowarów właśnie z Michalovców. Więc jak to właściwie jest? Czyżby Słowacy stracili pracę u siebie i przenieśli się do Polski? Jeżeli ktoś wie coś na ten temat, to proszę o komentarz.
ART, przy okazji mam sugestię, aby zainicjować na stronach Browaru (naszego oczywiście, a nie tego z Michalovców) prezentację (obok sukcesywnie przedstawianych niemieckich i czeskich) także browarów słowackich . Wszak to też nasi najbliżsi sąsiedzi, a i piwo mają godne uwagi.
Pewną wskazówką może być Zlatý Hrád (produkowany bodajże przez Van Pur w Rzeszowie), który przedstawiany jest jako oryginalne piwo słowackie warzone pod nadzorem piwowarów właśnie z Michalovców. Więc jak to właściwie jest? Czyżby Słowacy stracili pracę u siebie i przenieśli się do Polski? Jeżeli ktoś wie coś na ten temat, to proszę o komentarz.
ART, przy okazji mam sugestię, aby zainicjować na stronach Browaru (naszego oczywiście, a nie tego z Michalovców) prezentację (obok sukcesywnie przedstawianych niemieckich i czeskich) także browarów słowackich . Wszak to też nasi najbliżsi sąsiedzi, a i piwo mają godne uwagi.
Comment