zrodla chmielu - historycznie

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • bibba
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.02
    • 5

zrodla chmielu - historycznie

czy ktos wie, gdzie mozna znalezc info odn pochodzenia chmielu - konkretnie uzywanego w browarach krakowskich na przestrzeni wiekow?

pozdrawiam.
  • gobong
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.04
    • 658

W wykopaliskach.
    Pozdrawiam.

Comment

• bibba
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2015.02
      • 5

jak po grudzie z wyszukiwarka. choc nie poddalam sie jeszcze.

moze ktos po prostu wie?

Comment

• gobong
        • 2005.04
        • 658

Rozumiem że to potrzebne do zadania domowego z praco-techniki aby mieć. 6 na koniec 3 klasy. Naprawdę warto poczytać o efektach pracy archeologów i innych takich historyków w ostatnich latach. Oczywiście chodzi o prace dotyczące naszego kraju.

Comment

• bibba
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2015.02
          • 5

Dlaczego taka cieta odpowiedz? Naprawde glupie pytanie? Czy cos nie tak z moja wiara w to, ze skoro forum o historii, to moze ktos jest chetny pomoc?
          Nie bedzie mnie na razie stac na kupowanie ksiazek i opracowan, a dostepu do polskich bibliotek uniwersyteckich tez nie mam, mieszkam poza krajem. Spoko, dam rade.

Gobong, nie trac wiecej czasu na ten watek, dzieki.

Comment

• gobong
            • 2005.04
            • 658

Proszę da się zacząć zdanie jak należy,dużą literą. Forum jest raczej piwowarskie no i o piwie ogólnie, historii także. Jednak sprawy o jakie pytasz to jednak wiedza bardzo fachowa. Szukać tej wiedzy trzeba raczej tam gdzie napisałem. Wiem że właśnie archeologowie udowodnili że uprawiać chmiel to na pewno zaczęli nasi przodkowie. Więcej czasu nie będę tracił na ten wątek, proszę.

Comment

• Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

Znalezienie tego zajęło mi trzy minuty: http://mbc.malopolska.pl/dlibra/docm...m=publication&
              Str. 37

Historia przemysłu piwowarskiego pod kątem pochodzenia surowców po prostu nie istnieje. Czasem przypadkowo znajduje się jakieś wzmianki w innych opracowaniach, dotyczących np. rynku rolnego. Dla historyka, nawet zajmującego się przemysłem piwowarskim, chmiel to chmiel, bez znaczenia, skąd pochodzi. Dlatego takich informacji po prostu nie ma.
              Last edited by Krzysiu; 2015-02-20, 21:20.

Comment

• bibba
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2015.02
                • 5

Wiem, ze jest to pytanie 'fachowe', taka mam rozmowe ze znajomym piwowarem. Szukam odpowiedzi w sieci od kilku dni, link powyzej mam I nie moge otworzyc, bo nie mam mozliwosci zainstalowania programu do odczytania tego tekstu na mojej komorce. Zapisalam sie na to forum dlatego ze nie moge znalezc niczego w sieci, poza generalnymi informacjami.

Na przestrzeni wiekow nie oznacza zadnego konkretnego okresu, kazdy wie, ze chmiel importowano na przestrzeni wiekow z roznych zrodel, upraw, lokalizacji geograficznych, wiec jakies info na ten temat na pewno jest, I nie ma nic wspolnego z archeologia.

Prawde mowiac, myslalam, ze skoro dyskusja na temat pohodzenia drozdzy w sredniowieczu byla podstawna, ta rowniez powinna byc do zaakceptowania.

Comment

• Krzysiu
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2001.02
                  • 14936

Sprawdziłem - u Kutrzeby nie ma nic na temat chmielu. W ogóle nic na temat pochodzenia surowców. Zajmuje się głównie stroną finansową i organizacyjno - prawną produkcji.

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bibba Wyświetlenie odpowiedzi
                  Wiem, ze jest to pytanie 'fachowe', taka mam rozmowe ze znajomym piwowarem. Szukam odpowiedzi w sieci od kilku dni, link powyzej mam I nie moge otworzyc, bo nie mam mozliwosci zainstalowania programu do odczytania tego tekstu na mojej komorce. Zapisalam sie na to forum dlatego ze nie moge znalezc niczego w sieci, poza generalnymi informacjami.
                  Oczekiwanie, że zdobędzie się specjalistyczną wiedzę w kilka dni za pomocą telefonu, jest tyleż niepoważne, co irytujące. W dawnych czasach informacje utrwalano najczęściej stawiając ręcznie szeregi znaków na nośniku papierowym bądź pergaminowym.

... kazdy wie, ze chmiel importowano na przestrzeni wiekow z roznych zrodel, upraw, lokalizacji geograficznych, wiec jakies info na ten temat na pewno jest, I nie ma nic wspolnego z archeologia.
                  Owszem, każdy wie ogólnie, lecz nie każdy od razu robi z tego pracę naukową. "Jakieś" info może być tu: http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/sez...spoly_id=28261

Prawde mowiac, myslalam, ze skoro dyskusja na temat pohodzenia drozdzy w sredniowieczu byla podstawna, ta rowniez powinna byc do zaakceptowania.
                  Każda dyskusja jest do zaakceptowania, tyle, że ty nie dyskutujesz, a artykułujesz oczekiwanie, że ktoś udostępni ci gotową wiedzę. A to na tym forum nie jest najmilej widziane. Wielu forumowiczów prowadzi badania historyczne w różnych zakresach i wiele osób wie, ile to kosztuje czasu i pieniędzy.

Wg mojej wiedzy nie istnieje żadne opracowanie, w którym znajdowałaby się analiza pochodzenia chmielu, używanego w browarnictwie miasta Krakowa.
                  Last edited by Krzysiu; 2015-02-21, 11:56.

Comment

• skitof
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🍼🍼
                    • 2007.11
                    • 2484

Jeżeli jesteś z Krakowa lub okolic skontaktuj się ze Sławkiem Dryją. 5 lat temu napisał o krakowskich słodowniach w XVI i XVII w. Być może pokieruje Cię dalej? Może w swoich pracach badawczych natknął się też na kwestie chmielu?

Comment

• bibba
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2015.02
                      • 5

Dziekuje za pomocne odpowiedzi i skirowaniu ku osobom, ktore moga wiedziec wiecej.

Comment

Przetwarzanie...
                      X