Serwowanie piwa

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • parztwarz
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2013.06
    • 37

    Serwowanie piwa

    Nie bardzo wiedziałem gdzie umieścić ten wątek chodzi mi o to czy ścinanie nadmiaru piany nożem w wielokranie jest w jakiś sposób sprzeczne z wyszynkiem piwa? Czy jest jakiś ujednolicony savoir vivre wyszynku?
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #2
    To odwieczny zwyczaj wielokranowców, przy czym im więcej kranów, tym większy nóż się stosuje. Powyżej 50 kranów można ścinać szablą, a powyżej 100 - kosiarką elektryczną albo piłą do żywopłotów. W trudnych przypadkach można stosować nieheblowaną deskę albo dyplom Wybitnego Sędziego, Prosumenta i Eksperta względnie jego identyfikator sekciarski.

    Comment

    • azazel82
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2012.01
      • 146

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
      To odwieczny zwyczaj wielokranowców, przy czym im więcej kranów, tym większy nóż się stosuje. Powyżej 50 kranów można ścinać szablą, a powyżej 100 - kosiarką elektryczną albo piłą do żywopłotów. W trudnych przypadkach można stosować nieheblowaną deskę albo dyplom Wybitnego Sędziego, Prosumenta i Eksperta względnie jego identyfikator sekciarski.
      Tu wyraźnie jest jakaś fiksacja
      Zważywszy na to kiedy powstał u nas pierwszy wielokran, to słowo odwieczne w ogóle tu nie pasuje, ale co tam, ważne że się coś napisze.

      Merytorycznie? Będzie chyba trudno

      Ścinanie piany przy serwowaniu można spokojnie porównać do wsadzania palucha do środka kufla, wlewaniem soku do niego itp. - wieś tańczy i śpiewa.
      http://piwnepodroze.blogspot.com/

      Zapraszam też na FB!!
      https://www.facebook.com/PiwnePodroze

      Comment

      • ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 23928

        #4
        Wracając do adremu nie jest sprzeczne. Tradycyjna opcja w Belgii i Wielkiej Brytanii.
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

        Comment

        • franekf
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2004.06
          • 944

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
          Wracając do adremu nie jest sprzeczne. Tradycyjna opcja w Belgii i Wielkiej Brytanii.
          Właśnie o tym chciałem wspomnieć - w Belgii jest to nawet uznawane za pewien ważny element w podawaniu piwa. Zresztą nawet u nas można kupić specjalne szpatułki do piany.
          Birofilia Trapistów poszukiwane - sprawdź co mam
          http://mojedegustacje.blogspot.com/ - mój blog o alkoholach; ostatni wpis - Królewskie Porter
          Piwny Janusz bez Teku

          Comment

          • parztwarz
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2013.06
            • 37

            #6
            Jeśli tam jest to jak najbardziej na miejscu, w zupełności nie rozumiem ignorancji niektórych użytkowników. Jakkolwiek uważam że "łyżeczkowanie" to straszny obciach, to w moim odczuciu, ścinanie piany jest w dobrym guście.

            Comment

            • jacer
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2006.03
              • 9875

              #7
              Ścinanie piany z wierzchu, równo ze szkłem, ma za zadanie pozbycie się grubszych bąbli z wierzchu co zapobiega szybszemu opadaniu piany a także poprawia wygląd podawanego piwa.
              Jest na jutubie film o tym gdzie to tłumaczą. Jak dobrze pamiętam w Tournee Generale to tłumaczyli.

              Praktyka powszechnie stosowania w krajach Beneluxu.
              Milicki Browar Rynkowy
              Grupa STYRIAN

              (1+sqrt5)/2
              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
              No Hops, no Glory :)

              Comment

              • parztwarz
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2013.06
                • 37

                #8
                Bardziej chodzi mi o to czy może być ona ścinana jeśli piwo obficie się pieni w szkle (zroszonym i schlodzonym)

                Comment

                • jacer
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2006.03
                  • 9875

                  #9
                  Z moich obserwacji to zawsze ścinali, tam jest taki zwyczaj, że piwo się leje do szkła przelewając pianę, jak płyn osiągnie odpowiedni poziom zamyka kran i ścina pianę.
                  Milicki Browar Rynkowy
                  Grupa STYRIAN

                  (1+sqrt5)/2
                  "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                  "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                  No Hops, no Glory :)

                  Comment

                  • parztwarz
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2013.06
                    • 37

                    #10
                    Bardzo dziękuję za odpowiedź. Wniosek, między używaniem noża, a łyżką nie ma znaku równości. Pozdrawiam trollerów.

                    Comment

                    Przetwarzanie...
                    X