Nie bardzo wiedziałem gdzie umieścić ten wątek chodzi mi o to czy ścinanie nadmiaru piany nożem w wielokranie jest w jakiś sposób sprzeczne z wyszynkiem piwa? Czy jest jakiś ujednolicony savoir vivre wyszynku?
Serwowanie piwa
Collapse
X
-
To odwieczny zwyczaj wielokranowców, przy czym im więcej kranów, tym większy nóż się stosuje. Powyżej 50 kranów można ścinać szablą, a powyżej 100 - kosiarką elektryczną albo piłą do żywopłotów. W trudnych przypadkach można stosować nieheblowaną deskę albo dyplom Wybitnego Sędziego, Prosumenta i Eksperta względnie jego identyfikator sekciarski.
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedziTo odwieczny zwyczaj wielokranowców, przy czym im więcej kranów, tym większy nóż się stosuje. Powyżej 50 kranów można ścinać szablą, a powyżej 100 - kosiarką elektryczną albo piłą do żywopłotów. W trudnych przypadkach można stosować nieheblowaną deskę albo dyplom Wybitnego Sędziego, Prosumenta i Eksperta względnie jego identyfikator sekciarski.
Zważywszy na to kiedy powstał u nas pierwszy wielokran, to słowo odwieczne w ogóle tu nie pasuje, ale co tam, ważne że się coś napisze.
Merytorycznie? Będzie chyba trudno
Ścinanie piany przy serwowaniu można spokojnie porównać do wsadzania palucha do środka kufla, wlewaniem soku do niego itp. - wieś tańczy i śpiewa.
Comment
-
-
Wracając do adremu nie jest sprzeczne. Tradycyjna opcja w Belgii i Wielkiej Brytanii.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedziWracając do adremu nie jest sprzeczne. Tradycyjna opcja w Belgii i Wielkiej Brytanii.Birofilia Trapistów poszukiwane - sprawdź co mam
http://mojedegustacje.blogspot.com/ - mój blog o alkoholach; ostatni wpis - Królewskie Porter
Piwny Janusz bez Teku
Comment
-
-
Ścinanie piany z wierzchu, równo ze szkłem, ma za zadanie pozbycie się grubszych bąbli z wierzchu co zapobiega szybszemu opadaniu piany a także poprawia wygląd podawanego piwa.
Jest na jutubie film o tym gdzie to tłumaczą. Jak dobrze pamiętam w Tournee Generale to tłumaczyli.
Praktyka powszechnie stosowania w krajach Beneluxu.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Z moich obserwacji to zawsze ścinali, tam jest taki zwyczaj, że piwo się leje do szkła przelewając pianę, jak płyn osiągnie odpowiedni poziom zamyka kran i ścina pianę.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
Comment