Inserat 1912 r.
Browar w Bochni
Collapse
X
-
(...)na początku XIX stulecia amatorów złocistego trunku w Bochni, było na tyle dużo, że w 1827 r. założono duży browar miejski nad Babicą, w sąsiedztwie dzisiejszej ul. Kościuszki. Wodę czerpano do niego wodociągiem z Uzborni do specjalnego basenu, skąd tłoczono ją do kadzi pompą. W 1831 r. właścicielem browaru był Jan Turek, a następnie Józef Turek. W latach 60-tych XIX w. był w posiadaniu Ludwika Schollmajera i Wilhelma Jasmina. W latach 1867-1869 w bocheńskim browarze wyprodukowano 62680 hektolitrów trunku. Renesans bocheńskiego browaru nastąpił dzięki Adolfowi Gelbowi, który po 1872 r. znacznie go unowocześnił (browar parowy) i wytwarzał poszukiwane na rynku piwo dubeltowe.
(...)
W 1905 r. Gelb sprzedał przedsiębiorstwo Nahimowi Hofstaterowi, od którego z kolei w 1913 r. kupił je Herman Freudenheim. W tym czasie bocheński browar produkuje piwo Marcowe a la Pilzner, cieszące się uznaniem za granicą i parokrotnie nagradzane piwo eksportowe Bok. W rękach spółki "Freudenheim i S-ka" browar pozostawał jeszcze w roku 1922. Nie znamy okoliczności rozwiązania tej firmy, ale jedno jest pewne: bocheński browar choć starszy, nie wytrzymał konkurencji potężnego i nowoczesnego browaru Okocim.
Comment
-
-
Jak możemy dowiedzieć się z tekstu dotyczącego licytacji zdolności produkcyjne zakładu wynosiły 50 000 hl rocznie. W rzeczywistości browar w Bochni w latach 1908-1913 był już zakładem o znaczeniu lokalnym. Świadczy o tym wielkość produkcji, która dla odpowiednich lat wynosiła: 1908/09 - 3 795 hl, 1909/10 - 3 664 hl, 1910/11 - 3 398 hl, 1911/12 - 3 646. Natomiast w roku 1912/13 produkcja wyniosła zaledwie 931 hl. Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że rok ten w browarnictwie Galicji nie należał do udanych - produkcja w stosunku do roku wcześniejszego spadła o 18%.
Comment
-
Comment