znalazłem takie cudo na fotografii słupskiego browaru Stern z ok. I-szej wojny. Niestety nie da się bardziej powiększyć bez utraty jakości. Cz y znane są jakieś inne tego typu butle z innych browarów. Wiem o Haberbuschu
Attached Files
Zbieramporcelanki składów z Pomorza; kapsle dziewicze Carlsberga (cały świat) oraz powojenne zdjęcia i pocztówki Słupska Szukam e-materiałów (zdjęć, skanów fantów i artykułów) nt. składów i rozlewni obecnej i dawnej RP z okresu pw-ppf do strony na facebooku BEZ LOGOWANIA: https://www.facebook.com/SkladyRozlewniePiwa
ten fragment forum służy jako tablica reklamowa dla imprez, prowadzonych promocji związanych z piwem, etc.
Inny warszawski browar E. Reych Synowie także prezentował podobną butlę na częstochowskiej Wystawie Przemysłu i Rolnictwa w 1909 roku: http://www.browarymazowsza.pl/?page_id=54&child_id=405 (czwarte zdjęcie w pierwszym rzędzie)
To klasyczna półlitrówka HS. Po prostu Darek jeszcze był mały.
Nie wiem czy jeden ze znanych krakowskich kolekcjonerów nie ma dużej reklamowej butelki z browaru Czernego w Szczyrzycu. Pojemnościowo chyba zbliżona do tej reklamowej Haberbuscha. Gdzieś przynajmniej kiedyś tak słyszałem...
Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski. Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku
ten fragment forum służy jako tablica reklamowa dla imprez, prowadzonych promocji związanych z piwem, etc.
Inny warszawski browar E. Reych Synowie także prezentował podobną butlę na częstochowskiej Wystawie Przemysłu i Rolnictwa w 1909 roku: http://www.browarymazowsza.pl/?page_id=54&child_id=405 (czwarte zdjęcie w pierwszym rzędzie)
zapewne tak było, tzn. nie była ze szkła, bo pewnie tego nie wytrzymałbym nawet ten samochód. Szkoda, że nie widać lepiej i nie ma innych ujęć.
Warszawy za..biste.
Zbieramporcelanki składów z Pomorza; kapsle dziewicze Carlsberga (cały świat) oraz powojenne zdjęcia i pocztówki Słupska Szukam e-materiałów (zdjęć, skanów fantów i artykułów) nt. składów i rozlewni obecnej i dawnej RP z okresu pw-ppf do strony na facebooku BEZ LOGOWANIA: https://www.facebook.com/SkladyRozlewniePiwa
znalazłem takie cudo na fotografii słupskiego browaru Stern z ok. I-szej wojny. Niestety nie da się bardziej powiększyć bez utraty jakości.
Ja tam widze na platformie w miejscu pokazanym strzałką kolesia bez głowy
Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski. Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku
OLX.ua — купівля/продаж товарів на сервісі оголошень України. Велика база оголошень у розділах: нерухомість, робота, транспорт, послуги та багато іншого на OLX.ua!
cena dość wysoka, ale taka butla to chyba unikat!?
A swoją drogą czy pamiętacie film Vabank Machulskiego?
Tam "chodziła" po ulicy butelka mleka. Myślę, że te ogromne butelki reklamowe też mogły być zrobione na tego typu reklamę.
Zbieram podstawki piwne po 1 szt z każdego browaru powiązanego z Polską, oraz po 1 szt z każdego państwa świata.
Wielkie (nie znam niestety wymiarów ??) butelki reklamujące piwo Lwowskiego Towarzystwa Akcyjnego Browarów były wykorzystywane przez LTAB podczas organizowanych przejazdów przez miasto z okazji Święta Miasta Lwowa oraz Święta Miast Polskich w latach trzydziestych. Były to imprezy o charakterze piknikowym, pełniące oczywiście funkcję promocyjną. Gazeta Lwowska pisała o wozach browarów lwowskich "z kolosalną beczką i olbrzymimi flaszkami smakowitego piwa".
Cena kompletnie z czapy. Te butelki chodzą po około 1000 PLN, ale najtańsza okazyjnie poszła chyba nawet za 350 PLN. Egzemplarz kompletny powinien mieć etykietę z przodu i kapsel z naklejoną na nim okrągłą etką imitującą nadruk. Taka butla w dobrym stanie może warta była by kasy jaką chce nasz niezbyt rozeznany w cenie koleszka zza Bugu.
Ja osobiście na przestrzeni lat widziałem lub słyszałem łącznie o około 20 różnych egzemplarzach. Dosyć sporo.
Chciałem poinformować, że właśnie wyszła moja najnowsza książka „Historia gliwickich browarów działających w XIX i XX wieku”. Jest to moja własna, niezależna inicjatywa i projekt (również finansowy). Tak więc dostępna jest tylko i wyłącznie u mnie (odbiór...
pozycja godna odnotowania: Piwna odsłona miasta Radomia. Katalog wystawy, oprac. Krzysztof Głowacki, wyd. Archiwum Państwowe w Radomiu, Radom 2023. W zasadzie to katalog wystawy, tyle, że wydany solidniej, niż niejedna książka. Z opisu książki: "Wydawnictwo powstało w związku z wystawą...
19.11.2022 przed Poznańskimi Targami Piwa miałem okazję (w towarzystwie kilku kolegów z piwnej branży) odwiedzić jeden z najnowszych polskich browarów. Bo choć marka Za Miastem znana jest już od pięciu lat z kontraktów, to w tym roku piwa zaczęto warzyć u siebie. Zgodnie z nazwą browar...
Comment