witajcie, poszukuję informacji nt. browaru znajdującego się prawdopodobnie na Dolnym Śląsku w II poł. XIX w., którego właścicielem był niejaki F. Engel. Chciałbym zidentyfikować miejscowość w której działał. Jeśli ktoś ma informacje związane z tym nazwiskiem będę wdzięczny za pomoc.
Browar F. Engel Dolny Śląsk?
Collapse
X
-
Tagi: brak
-
Goworów, niedaleko Międzylesia, masyw Śnieżnika.
Brauerei F. Engel figuruje w spisach w latach 1888-1898. Potem (do 1908) browar przejął Robert Beschorner
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie -
Related Topics
Collapse
-
Koszęcin to niewielka śląska mieścina, położona niedaleko Lublińca, znana z Pałacu Koszęcińskiego, który jest aktualną siedzibą Zespołu Pieśni i Tańca Śląsk.
Od 2022 roku Koszęcin jest też na piwnej mapie Polski dzięki otwarciu browaru restauracyjnego Śląsk.
Do Koszęcina...-
Channel: Śląskie
-
-
Piwo gotowe do oceny
-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Piwo, które kiedyś dostępne było na naszym rynku. Browar z tej części Frankonii, które leży po stronie Badenii-Wirtembergii a nie Bawarii
Jak bodaj pozostałe klasyczne koźlaki z tego browaru ma 7,2% alk. (16,9% ekstr.)
https://www.engelbier.de/de/bierspezialitaeten/hel...-
Channel: Niemcy
-
-
Więc to jest tak... Jestem strasznie uprzedzony do różnych forów, bo całkiem po prostu nie mam czasu na aktywne udzielanie się w takim medium. Ale czasem mam chęć zagłębić się w temat jako czytelnik. I przez to jestem zawsze banowany za małą aktywność... Ja do końca tego nie rozumiem,...
-
Channel: Przedstaw Się!
-
-
No i krystalizują się już plany na zlot. Dzięki inicjatywie Krecika.
Miejsce: Koszęcin w woj. Śląskim;
Czas: 6-8 wrzesień
Piwopój: Browar Śląsk Koszęcin
Noclegi: hotel przy browarze [mamy 32 miejsca zabookowane wstępnie; przy minimum 20 osobach 90 PLN/osobodzień]...-
Channel: Wielkie Zloty BrowarBizu
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment