Lewin Brzeski

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 24004

Lewin Brzeski

U naszego dostawcy z Lewina Brzeskiego znalazłem reprint mapki z 1750 r.

Pod nr 11 miał być browar a pod nr 13. słodownia:

Za wiele o browarnictwie Lewina Brzeskiego nie ma także u nas, znalazłem tylko wpis Andrzeja:

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Piwowar
    W Brzegu mimo zniesienia wszelkich przywilejów w latach 1810/11, zrzeszenie browarnicze do połowy XIX wieku zaopatrywało w piwo wioski znajdujące się w obrębie mili zapowiedniej. Podobnie było w Lewinie Brzeskim. Tam korporacja piwowarska jeszcze w latach trzydziestych XIX wieku proponowała miastu pomoc finansową w odbudowie spalonego w 1832 roku ratusza. W zamian żądano w piwnicy ratuszowej lokalu z wyszynkiem miejskiego piwa. Zrzeszenie w Lewinie zostało rozwiązane w połowie XIX wieku.
    może ktoś dorzuci swoje trzy grosze na ten temat.
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Related Topics

Collapse

• dadek
    Holandia, Rotterdam, Galileïstraat 24, Stadshaven Brouverij
    dadek
    Na tą chwilę to niewątpliwie najmłodszy browar w Rotterdamie (jeśli nie w całej Holandii), ruszył z produkcją w połowie 2021 roku. Nie znalazłem go nawet na mapach Pendragona, a dowiedziałem się o jego istnieniu od kolegów mieszkających od kilku lat w Rotterdamie, więc odwiedziliśmy...
    2023-08-23, 00:48
  • Petitpierre
    Trzech Kumpli, Porter Wędzony
    Petitpierre
    Nie znalazłem wątku. Do 2022. Szynka, trochę dymu-ładnie. Kierunek wędliniarsko-masarski. Widoczny w smaku tussipect, dość oleiste. Taka solidna czwórka.
    2025-02-01, 10:06
  • Prusak
    Brokreacja, Bro lager
    Prusak
    Szukałem, szukałem i nie znalazłem. Pisownia nazwy taka ponieważ na puszce Bro widnieje oddzielnie, ale bez kreski.
    A: 4, 5% obj.
    E: brak
    Jak na niefiltrowane tylko lekkie, ledwo dostrzegalne przymglenie jasnożółtej tonacji.
    W zapachu nuty ziołowo-chmielowe.
    PIana...
    2025-01-04, 18:50
  • darekd
    ? [Next Level Brewing], Red Patrick
    darekd
    Browar kontraktowy założony przez dwóch wiedeńskich piwowarów domowych w 2015 r.
    Większość piw warzą w browarze Loncium z Karyntii, ale tu nie znalazłem informacji o miejscu warzenia.

Irish Red Ale (IRA)

11,5% ekstr.
    4,9% alk.
    22 IBU

...
    2025-01-01, 23:01
  • Mario1968
    Browar we Wronkach w XIX w...
    Mario1968
    Witam, jestem w trakcie rozbudowy drzewka rodzinnego...Niedawno znalazłem przodka z Wronek Bogusława Kieraja ur.1795 z metryki wynika że był piwowarem...Proszę o jakieś informacje czy nazwisko Kieraj widnieje w Waszych starych dokumentach...pozdrawiam...
    2024-12-04, 05:44
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...