Czymże jesteś śmierci ! Gdzie jest twój oścień?
Skoro my istniejemy, śmierć jest nieobecna,
skoro tylko śmierć się pojawi nas już nie ma.
Epikur z Samos.
Dużo wiadomościo o browarze można znależć w książce Marii Soborskiej: "Szkice z dziejów Kluczkowic" Wkład rodziny Kleniewskich, przdwojennych włascicieli Kluczkowic, w rozwój lubelskiego piwowarnictwa i produkcji chmielu jest nieoceniny. Wszystkiego można się dowiedzieć z powyższej książki. Część budynków browaru rzeczywiście rozebrano ale jeszcze conajmniej 1 pozostał, doskonale jest zachowany pałac, zabudowania dworskie, leśniczówka, a wszystko to znajduje się w bliskim sąsiedztwie, polecam. W browarze rzeczywiście musiało być ważone świetne piwo, bo jako jedyny w czasie II wojny światowej mial prawo produkcji piwa dla niemieckiego wojska w gubernii lubelskiej
Jan Kleniewski syn Franciszka i Marii z Lasockiej, herbu Zagłoba, urodził się 11 XII 1845 roku w Ciołkowie, w Płockim, ukończył Studia prawne i Akademie Rolniczą, w 1871 roku wraz z ojcem i bratem od Wydrychowiczów zakupili duże posiadłości ziemskie, po podziale w 1893 między brata Władysława, Jan otrzymał, Kluczkowice, Łaziska , Szczekarków i Wrzelów.
Wielką plantacje chmielu prowadził Jan Kleniewski w swoich majątkach, jako pierwszy hodował chmiel w województwie Lubelskim, były najwiekszymi plantacjami chmielu w Królestwie Polskim, posiadał wszelki sprzęt do przerobu chmielu, miał w swoich dobrach siarkownię i prasowalnię, przerobiony chmiel zużywał do produkcji piwa w browarze w Kluczkowicach , pozostałości nie wykorzystane dla własnych potrzeb, sprzedawał w kantorze handlowym w Warszawie mieszczącym się przy ulicy Królewskiej 6, stał się on potentatem w produkcji chmielu na Królestwo Polskie.
Chmiel jego był zachwalany przez rzeczoznawców nie tylko u nas, ale także w Cesarstwie Rosyjskim
Zyski przynosiła mu plantacja buraków, ziemniaków, stawy rybne, cukrownia, gorzelnia i ratyfikacja spirytusu, hodowla koni i owiec, cegielnia z kaflarnią, fabryka sera szwajcarskiego i piekarnia, posiadał także tartak i terpentyniarnie, oraz plantacja wikliny z przetwórnią, był on potentatem gospodarczym, wszystkie swoje płody rolne, starał się przerabiać we własnych zakładach,
Jan Kleniewski rozbudował i unowocześnił browar przy którym w 1906 wystawił murowaną słodownie, założył w Lublinie sortownie, siarkownię i prasownię chmielu przy ul. Bonifraterskiej
Powiśle Lubelskie po dziś dzień nawiązuje do tradycji browarnictwa i chmielarstwa dzięki właścicielowi dóbr opolskich Kazimierzowi Wydrychiewiczowi. To właśnie on założył pierwszą plantację chmielu w kluczu szczekarkowskim oraz przystąpił do budowy browaru w Kluczkowicach. Następnie od 1878 r. właścicielem Powiśla został Jan Kleniewski. Poszedł śladami swojego poprzednika i kontynuował dzieło. W produkcję browaru inwestował niemałe pieniądze, zarówno w maszyny, co podniosło kulturę techniczną, jak i w technologię uprawy chmielu - odbył półtoraroczną podróż po plantacjach chmielu od Wołynia po Norymbergię. Zaszczepiona kultura chmielu znalazła swoje odbicie w formie powszechnej uprawy tej rośliny na dawnych terenach dóbr Kleniewskiego w rejonie Łazisk, Zagłoby, Karczmisk, Józefowa i Wilkowa.
widok browaru w Kluczkowicach zamieszczony w "Ilustrowanym Sztandarze Ludu nr 1 z 17.06.1945
Zbieramporcelanki składów z Pomorza; kapsle dziewicze Carlsberga (cały świat) oraz powojenne zdjęcia i pocztówki Słupska Szukam e-materiałów (zdjęć, skanów fantów i artykułów) nt. składów i rozlewni obecnej i dawnej RP z okresu pw-ppf do strony na facebooku BEZ LOGOWANIA: https://www.facebook.com/SkladyRozlewniePiwa
Comment