Niedawno podarowałem pewnemu początkującemu kolekcjonerowi butelkę browaru "zum Nussbaum" i obiecałem napisać mu kilka słów na temat historii tego zakładu. Zacząłem szperać w moim archiwum i okazało się, że informacji jest więcej niż się spodziewałem.
Historia browaru „zum Nussbaum“ we Wrocławiu
Historia browaru „zum Nussbaum” to właściwie historia wielu piwowarów i co najmniej trzech przedsiębiorstw zajmujących się warzeniem piwa. Pierwotnie karczma „zum Nussbaum” znajdowała się we Wrocławiu pod adresem Schmiedebrücke 20. Dzisiaj jest to ulica Kuźnicza. Data powstania tej karczmy jest na razie owiana mgłą tajemnicy, a pierwszy karczmarz, którego udało mi się ustalić w tym miejscu nazywał się C. A. Klose. Prowadził on karczmę w latach sześćdziesiątych XIX stulecia, a być może już wcześniej. Klose należał do cechu karczmarzy. W roku produkcyjnym 1868/1869 przerobił na piwo 881,75 cetnarów słodu. Trudno określić wielkość produkcji jego karczmy w tym okresie, ponieważ nie wiemy dokładnie jakie piwa warzył i w jakich proporcjach. Dzięki przystosowaniu browaru do produkcji piw leżakowych, udało mu się w kolejnych latach znacznie powiększyć produkcję piwa. W roku 1871/72 zużył 2.466,6 cetnarów. Tutaj możemy już nieśmiało spekulować, że z jednego cetnara warzył średnio dwa hektolitry piwa, więc produkcja mogła sięgnąć 5.000 hl. W kolejnym roku (1872/73) zużył 2.893,6 cetnara słodu, w roku 1877/78 już tylko 2.082 cetnarów. W tym roku ślad się urywa i dopiero w roku 1884/85 jako właściciel karczmy przy Schmiedebrücke 20 pojawia się Wilhelm Zeisig. Zużywa on w tym roku 1.841 cetnarów słodu, w rok później 1.893 cetnary i w roku 1889/90 przekracza 3.000 cetnarów. W tym roku po raz pierwszy w moich źródłach pojawia się nazwa karczmy „zum Nussbaum”.
Historia browaru „zum Nussbaum“ we Wrocławiu
Historia browaru „zum Nussbaum” to właściwie historia wielu piwowarów i co najmniej trzech przedsiębiorstw zajmujących się warzeniem piwa. Pierwotnie karczma „zum Nussbaum” znajdowała się we Wrocławiu pod adresem Schmiedebrücke 20. Dzisiaj jest to ulica Kuźnicza. Data powstania tej karczmy jest na razie owiana mgłą tajemnicy, a pierwszy karczmarz, którego udało mi się ustalić w tym miejscu nazywał się C. A. Klose. Prowadził on karczmę w latach sześćdziesiątych XIX stulecia, a być może już wcześniej. Klose należał do cechu karczmarzy. W roku produkcyjnym 1868/1869 przerobił na piwo 881,75 cetnarów słodu. Trudno określić wielkość produkcji jego karczmy w tym okresie, ponieważ nie wiemy dokładnie jakie piwa warzył i w jakich proporcjach. Dzięki przystosowaniu browaru do produkcji piw leżakowych, udało mu się w kolejnych latach znacznie powiększyć produkcję piwa. W roku 1871/72 zużył 2.466,6 cetnarów. Tutaj możemy już nieśmiało spekulować, że z jednego cetnara warzył średnio dwa hektolitry piwa, więc produkcja mogła sięgnąć 5.000 hl. W kolejnym roku (1872/73) zużył 2.893,6 cetnara słodu, w roku 1877/78 już tylko 2.082 cetnarów. W tym roku ślad się urywa i dopiero w roku 1884/85 jako właściciel karczmy przy Schmiedebrücke 20 pojawia się Wilhelm Zeisig. Zużywa on w tym roku 1.841 cetnarów słodu, w rok później 1.893 cetnary i w roku 1889/90 przekracza 3.000 cetnarów. W tym roku po raz pierwszy w moich źródłach pojawia się nazwa karczmy „zum Nussbaum”.
Comment