Policzmy wszystkie browary

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

Najbardziej miarodajne informacje to dane podatkowe - akcyza i podatek od nieruchomości / katastralny. Wszelkiego rodzaju informacje prasowe zawsze są mniej wiarygodne, a liczne błędy w znanych spisach browarów dość mocno podważają wiarygodność zamieszczonych w nich informacji.

Comment

• Stolp
      Porucznik Browarny Tester
      🍼🍼
      • 2002.06
      • 493

Dłuuuuuuuuuuuuuuugi ten weekend

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pizmak666 Wyświetlenie odpowiedzi
      Wspomniałem o statystykach nie stricte reklamach. Myślę, że to najbardziej miarodajne informacje. Na weekendzie coś znajdę i zawieszę na stronie.
      Zbieram porcelanki składów z Pomorza; kapsle dziewicze Carlsberga (cały świat) oraz powojenne zdjęcia i pocztówki Słupska
      Szukam
      e-materiałów (zdjęć, skanów fantów i artykułów) nt. składów i rozlewni obecnej i dawnej RP z okresu pw-ppf do strony na facebooku BEZ LOGOWANIA:
      https://www.facebook.com/SkladyRozlewniePiwa

Comment

• Katy86
        Gość
        • 2019.10
        • 10

No no, ale pokaźna liczba się uzbierała. Mąż mi kiedyś wspominał, że chciałby sobie zrobić wycieczkę, klucząc pomiędzy starymi browarami, ale z tego, co widzę to by mu kilka lat zajęło xD

Comment

• Cooper
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          🥛🥛🥛
          • 2002.11
          • 6059

Mineło prawie półtora roku i co Pendi spuchłeś z projektem ?
          Zeru upgrate'u stanu z 2018 roku już nie mówiąc o tych wcześniejszych jakimi się odgrażałeś.
          Ja też czasami tak mam że się najaram jak turysta na Jamajce a później plan pada.
          Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
          1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

• e-prezes
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2002.05
            • 19282

Pendi jest teraz na etacie, więc ma inne zajęcia na głowie. A każdy, kto musi włożyć coś do gara i się utrzymać wygasza projekty non profit. Dużo dobrego zrobił i cieszmy się tym co jest.

Comment

• pizmak666
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼
              • 2006.12
              • 1905

Zacznijmy może od tego.
              „Wam kury szczać prowadzić, a nie politykę robić”

"Pamiętaj, że piwo, które nawarzysz inni pić będą-nawarzone zatem winno być więcej niż dobre".

Nie jestem certyfikowanym sędzią PSPD.

Comment

• Pendragon
                🥛🥛🥛
                • 2006.03
                • 13959

To jest produkcja w hektolitrach?

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• pizmak666
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🍼
                  • 2006.12
                  • 1905

Tak, mniej więcej o takie coś Ci Pendi chodziło?
                  „Wam kury szczać prowadzić, a nie politykę robić”

"Pamiętaj, że piwo, które nawarzysz inni pić będą-nawarzone zatem winno być więcej niż dobre".

Nie jestem certyfikowanym sędzią PSPD.

Comment

• Pendragon
                    🥛🥛🥛
                    • 2006.03
                    • 13959

Tak. Tego źródła nie znałem, ale okazuje się, że z jakiegoś podobnego (nie pamiętam już jakiego) zrobiłem prywatną mapę z podziałem na zabory. Austriacki i pruski (ten drugi nie wiem czy kompletny) mam naniesiony, rosyjski nie. Za to mam spis browarów na terenie Królestwa Polskiego za lata 1904 i 1910.
                    Może coś się z tego da razem sklepać. Tylko czasu brak...

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• Marcin76
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2005.11
                      • 235

Jeśli chodzi o teren KP to jeśli masz spisy z Księgi Adresowej Przemysłu Fabrycznego KP to bierz dużą poprawkę na datę i są one mocno niepełne (jakieś 60% browarów zawierają). Dodam że w 1904 i w 1910 było odpowiednio 194 i 195 czynnych browarów wg danych statystycznych.

Comment

• slawekkazek
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2003.01
                        • 566

Temat ciekawy, więc wtrącę swoje trzy grosze. Po pierwsze w tak ujętej problematyce kryje się pewien błąd metodologiczny. Jeśli mówimy o policzeniu browarów "na przestrzeni lat", to dlaczego stawiamy sobie jakiś próg (np. w roku 1945) - powinniśmy raczej mówić o liczbie browarów w jakimś konkretnym okresie, np. II RP (1918 - 1939) lub w okresie 1945 - 1989. Próba wskazania liczby czynnych browarów 1918/1920 zawiera w sobie jeszcze jeden zasadniczy błąd - otóż kształtowanie się granic odrodzonego Państwa był procesem trudnym i rozciągniętym w czasie. Przypomnę tylko: plebiscyty, powstanie wielkopolskie, powstanie śląskie (szczególnie III - w jego wyniku podpisano porozumienie co do regulacji granic z Niemcami 15 maja 1922), spór o Śląsk Cieszyński, zajęcie Wileńszczyzny (październik 1920) i formalne włączenie w obręb RP (uchwała sejmu z 1922 roku) czy wojna z Rosją bolszewicką (układ ryski) - ustalenie wschodniej granicy po 18 marca 1921. Tak więc pierwszym momentem, dla którego możemy pokusić się o takie punktowe dane statystyczne, jest tak naprawdę rok 1922 - i w zasadzie takimi danymi dysponujemy. Lepiej jednak stworzyć listę wszystkich czynnych browarów w okresie trwania II RP, a więc w latach 1918 - 1945. Tak na marginesie, to trudno mi sobie wyobrazić stwierdzenie czynności browarów we wschodnich kresach w obliczu przetaczającej się tam i z powrotem machiny wojennej.
                        Co do okresu 1945 - 1989 to uważam, że wbrew wyrażonym tu poglądom, mamy całkiem dobrze zachowaną bazę źródłową dla okresu 1945 - 1948 (1950). Podczas kompletowania bazy źródłowej do kolejnego opracowania wpadły mi w ręce ciekawe materiały na ten temat. Oczywiście, jak w każdym przypadku, będą pewne luki i niejasności. ponadto materiały te wymagają opracowania krytycznego (oceniam, że dość długotrwałego). Wspomnę na koniec, że czasami powodem rozbieżności jest np. metodologia zbierania danych. Np. w okresie II RP GUS podawał dane za kolejny rok wedle stanu z grudniu tegoż roku (w zasadzie z 31 dnia tego miesiąca), zaś dane np. zrzeszeń branżowych (a tych było kilka, jeśli nie kilkanaście) zliczały wszystkie funkcjonujące w danym roku browary lub przedstawiały stan np. wedle ankiety (ale prowadzonej nie wśród browarów - ta byłaby niepełna, tylko na podstawie zapytań do poszczególnych Izb Akcyzowych) - te zaś przesyłały dane z aktualnie opracowanego miesiąca. I tak "schodziły się ze sobą dane np. za luty, marzec i sierpień. Najlepsze są oczywiście te, opracowywane na podstawie kompletu danych - takie publikował np. ZBiSwRP w latach trzydziestych. Choć i tu mogą być oczywiście - drobne najczęściej - błędy. Jeśli to możliwe, możemy weryfikować poszczególne browary, itd., itd. Dążymy do prawdy, której nigdy nie osiągniemy

Comment

• slawekkazek
                          🥛🥛🥛🥛
                          • 2003.01
                          • 566

Korekta: pisząc "Lepiej jednak stworzyć listę wszystkich czynnych browarów w okresie trwania II RP, a więc w latach 1918 - 1945" miałem na myśli rok 1939, rzecz jasna.

Comment

• Prusak
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2005.07
                            • 4505

II RP formalnie trwała do 1945 roku.

Comment

• slawekkazek
                              🥛🥛🥛🥛
                              • 2003.01
                              • 566

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Prusak Wyświetlenie odpowiedzi
                              II RP formalnie trwała do 1945 roku.
                              Co racja, to racja. Ale wpływu na to, co się działo na jej terytorium to już nie miała. Tak więc dzieje browarów w okresie okupacji to jakby zupełnie inne zagadnienie.

Comment

• slawekkazek
                                🥛🥛🥛🥛
                                • 2003.01
                                • 566

By nie pozostać gołosłownym co do dziejów browarów w w latach 1945 - 1950 postanowiłem wrzucać poszczególne materiały na swojego bloga. Na początek historia browarów w Zatoniu, Lubsku i Gubinie: http://napiwnymszlaku.blogspot.com/

Comment

Przetwarzanie...
                                X