Piwo Domowe- historia

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Żywiec
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.12
    • 1573

    #1

    Piwo Domowe- historia

    Przeglądając dział "Browarnictwo Amatorskie" i czytając poświęcony mu rozdział w "Przewodniku Piwosza", zacząłem się zastanawiać jaki jest jego rodowód i korzenie. Oczywiście pomijam odległe czasy gdy piwo warzone było przede wszystkim w domu czy w gospodzie. Chodzi mi raczej o wiek XIX i XX, i o to czy znane są z tego okresu przypadki produkcji ekstraktów do warzenia piwa w warunkach domowych.
    Z czasów PRL, chyba wszyscy pamiętają wszechobecny w sklepach "Podpiwek". To jeden z nielicznych tropów.
    Ostatnio udało mi się zdobyć skan p/w etykiety na ekstrakt do produkcji "Piwa Domowego". Pozwala to sądzić, że już w tych czasach próby takie robiono.
    Podzielcie się swoją wiedzą na ten temat!
    Attached Files
  • becik
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2002.07
    • 14999

    #2
    a co jest pod tym białym paskiem ??? :-)
    Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

    Comment

    • Żywiec
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.12
      • 1573

      #3
      becik napisal/a
      a co jest pod tym białym paskiem ??? :-)
      Sam bym chciał wiedzieć

      Comment

      • ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 24016

        #4
        śmiem twierdzić że piwo domowe to pierwowzór piwa fabrycznego
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

        Comment

        • Piwowar
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2001.05
          • 2565

          #5
          O ile pamiętam, na Pomorzu tradycje warzenia piwa w domu zachowały się do pierwszych lat wieku XX. Konkretne informacje pewnie z głowy może podać Brzeczka.
          Archiwum piwne

          Poznaj
          http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
          Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
          Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"

          Comment

          • Kałusz
            Porucznik Browarny Tester
            • 2002.02
            • 302

            #6
            Piwo Domowe- historia

            Ciekawą historię o piwie robionym w domu z... proszku opowiada Melchior Wańkowicz w książce "Anoda i katoda" ( tom I , rozdział pt. " Administracyjna abrakadabra"). Rzecz dzieje się na Kresach, gdzieś w województwie wileńskim, w okresie międzywojennym. Pozwolę sobie zacytować fragment:

            " Drugi opowiada:
            - Mam gorzelnię. Przyjechał akcyźnik kontrolować. Dałem mu obiad,a do obiadu piwa zrobionego z proszków, o których ogłoszenie czytałem w gazecie. Na wsi to bardzo wygodnie mieć takie proszki, bo jak gość się zjawia, można go poczęstować piwem. Ładny gość! W dwa dni po swej wizycie nasłał mi lotną brygadę i spisali protokół za nielegalny wyrób trunków alkoholowych." ( cytat wg wydania PIW, Warszawa 1981).
            sj

            Comment

            • Kałusz
              Porucznik Browarny Tester
              • 2002.02
              • 302

              #7
              Piwo Domowe- historia

              Znalazłem jeszcze dwie wzmianki o piwie warzonym w domach. Pierwsza dotyczy Królestwa Polskiego i końca XIX wieku. W książce "Piwowarstwo Galicji doby autonomicznej" Adam Spyra pisze:

              " T.Sobczak przypuszcza, że w Królestwie Polskim oprócz piwa wyrabianego w browarach, konsumowano też piwo sporządzane domowym sposobem (...)".

              Druga informacja pochodzi z Przeglądu Piwowarskiego ( nr 12/1931 r.). Jest krótka więc przytoczę ją w całości:

              " Na skutek wielokrotnych naszych starań i po głębokich analizach prawniczych, opartych na wynikach chemicznych analiz, Ministerstwo Skarbu wydało zakaz produkcji i handlu namiastkami, mającymi słuzyć do domowej produkcji piwa, których wytwórnie w ostatnich czasach mnożyły się jak grzyby po deszczu."
              sj

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • etman
                Piwowar nr 51
                etman
                Właśnie dotarł do nas Piwowar nr 51.

                Numer 51 magazynu "Piwowar" poświęcony jest głównie stylowi barley wine, prezentując jego charakterystykę, zasady degustacji, przepisy i aspekty prawne. Tematyka numeru obejmuje również piwowarstwo domowe, historię naczyń do piwa,...
                2024-12-10, 18:48
              • etman
                Piwowar nr 50
                etman
                Hejka, przez jakiś będę się tu udzielał w imieniu Centrum Piwowarstwa

                Niedawno dotarł do nas Piwowar nr 50.

                Numer 50 magazynu "Piwowar" skupia się głównie na grodziskim piwowarstwie, prezentując różnorodne aspekty tego stylu. Zawiera wywiady z pasjonatami...
                2024-09-18, 13:25
              • heckler
                Česká Lípa, Hálkova 1691, Pivovar Lípák
                heckler
                Historia českolipského piva sięga 14 wieku, natomiast obecną piwna historię miasteczka od 2023 roku zaczął wytyczać lokalny domowy piwowar Pavel Konvalina. Oczywiście początki to piwowarstwo domowe, następnie browar kontraktowy (browar Kunratice ), a od dwóch lat własny browar....
                2025-01-31, 11:11
              • ART
                Historia BrowarBizu
                ART
                Poprosiłem mózg neuronowy o opisanie historii BrowarBizu, bo pamięć już nie ta ...
                2023-08-11, 14:16
              • darekd
                Domowe kupażowanie piw
                darekd
                Jakoś ten temat przez lata się nie pojawił praktycznie. Może mało kto próbował, a myślę że w tej zabawie tkwi potencjał.

                Nie chodzi mi o belgijskie Gueze, które jest kupażem różnych roczników lambica, tylko o mieszanie w domu dwóch (choć można i więcej) gatunków...
                2023-03-06, 22:54
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...