Przeglądając dział "Browarnictwo Amatorskie" i czytając poświęcony mu rozdział w "Przewodniku Piwosza", zacząłem się zastanawiać jaki jest jego rodowód i korzenie. Oczywiście pomijam odległe czasy gdy piwo warzone było przede wszystkim w domu czy w gospodzie. Chodzi mi raczej o wiek XIX i XX, i o to czy znane są z tego okresu przypadki produkcji ekstraktów do warzenia piwa w warunkach domowych.
Z czasów PRL, chyba wszyscy pamiętają wszechobecny w sklepach "Podpiwek". To jeden z nielicznych tropów.
Ostatnio udało mi się zdobyć skan p/w etykiety na ekstrakt do produkcji "Piwa Domowego". Pozwala to sądzić, że już w tych czasach próby takie robiono.
Podzielcie się swoją wiedzą na ten temat!
Z czasów PRL, chyba wszyscy pamiętają wszechobecny w sklepach "Podpiwek". To jeden z nielicznych tropów.
Ostatnio udało mi się zdobyć skan p/w etykiety na ekstrakt do produkcji "Piwa Domowego". Pozwala to sądzić, że już w tych czasach próby takie robiono.
Podzielcie się swoją wiedzą na ten temat!
Comment