Browary z lat 1990-1995
Collapse
X
-
Browary z lat 1990-1995
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.plTagi: brak
-
-
A to mnie zaskoczyłeś z pobliskim mi Morzeszczynem.
Browaru nie powstał, za to jest zakład Perry produkujący wodę i napoje.
Ciekawe czy o tym, by nie robić tam jednak browaru zadecydowała nazwa wsi?Last edited by Pendragon; 2019-01-08, 07:57.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
-
-
Czy te daty otwarcia są dokładne. Pewnie po latach pamięć się zatarła, ale może ktoś wie na 100%
Pytam, bo w moich notatkach jest kilka różnic.
Okuniew - 1991
Imielin - 1992
Konstancin - 1993
Regina - 1993 (tu największa różnica)
Chociwel - 1993
Danczer - 1996
Kielce - 1996
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Okuniew ruszył w 1993 roku. Pamiętam osobiście plus pojawia się po raz pierwszy w Spisie Polskich Etykiet Piwnych P. Piotrowskiego w tym samym roku.
Konstancin ruszył w 1994 roku. Być może zasugerowałeś się najstarszym datownikiem na jego etach. Pojawia się tam 1993 rok ale dlatego że były opóźnienia z rozruchem browaru i jesienią 1993 roku dotarły do browaru pierwsze zamówione przez nich ety mimo że same budynki były jeszcze w fazie wykańczania wnętrz. Wzmianki o Konstancinie nie ma jeszcze w roczniku 93 wspomnianego wcześniej wykazu a rocznik 94 nigdy się nie ukazał.
W 1991 roku były chyba jedynie 2 pierwsze w III RP pierwsze, nowopowstałe prywatne browary. Na pewno ŚP Barczewo i Gościszewo. Nie wykluczam że może jeszcze jakiś inny.Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku
Comment
-
Comment