Po raz kolejny prośba o potwierdzenie lub uzupełnienie informacji na temat browaru z Górnego Śląska - dokładnie chodzi o Browar Sauera z Zabrza. Posiadam butelkę z tego browaru - na szkle napis "Bürgerliches Brauhaus J. Kotzyba Hindenburg O/S". Butelka z zielonego szkła zamykana kabłąkiem z porcelanką (tego elementu brakuje). W dnie napis "0,33 l Dh" i numer 11364.
Próbowałem ustalić więcej danych na temat tego browaru. W necie znalazłem, że jego założycielem był Paul Sauer. Daty powstania browaru są różne - rok 1880, 1893 lub 1896. Na stronie www.polbeerlabels.pl znajduje się spis poszczególnych właścicieli i dzierżawców
Bürgerliches Brauhaus Paul Sauer, Braumeister Hugo Gawron 1893-1901
Bürgerliches Brauhaus Julius Walter 1901-1922
Bürgerliches Brauhaus Gertrud Stateczny, dzierż.Oscar Balder 1922-1924
Bürgerliches Brauhaus Gertrud Stateczny, dzierż.Johannes Kiolbasa 1924-1926
Bürgerliches Brauhaus Gertrud Stateczny, dzierż.Alfred Nikl 1926-1929
Bürgerliches Brauhaus Gertrud Stateczny, dzierż.Johann Kotzyba 1929-1942(1945)
Browar warzył piwa dubeltowe i słodowe, mieścił sie przy ul. Pfarrstrasse - obecnie ulica Damrota w Zabrzu. Po II WŚ w jego miejscu utworzono Browar Piwa Słodowego i Fabrykę Wód Gazowych pod patronatem Państwowego Zjednoczenia Przemysłu Fermentacyjnego, warzono tu Piwo Słodowe pasteryzowane o zawartości alkoholu poniżej 4,5 %. W logo browaru był herb Zabrza.
Daty zamknięcia browaru też znalazłem różne - 1951 r. (według spisu Pendragona) lub 1958.
Po 1958 r. w miejscu browaru powstały Zakłady Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego. W 2015 roku obiekty po Browarze Obywatelskim zostały wyburzone.
Tyle udało mi się wygooglać. Gdyby coś się nie zgadzało, to proszę o poprawienie i uściślenie informacji lub jej uzupełnienie. Trzeba by równiez dopisać ten browar do listy browarów zamkniętych bbiz.
Próbowałem ustalić więcej danych na temat tego browaru. W necie znalazłem, że jego założycielem był Paul Sauer. Daty powstania browaru są różne - rok 1880, 1893 lub 1896. Na stronie www.polbeerlabels.pl znajduje się spis poszczególnych właścicieli i dzierżawców
Bürgerliches Brauhaus Paul Sauer, Braumeister Hugo Gawron 1893-1901
Bürgerliches Brauhaus Julius Walter 1901-1922
Bürgerliches Brauhaus Gertrud Stateczny, dzierż.Oscar Balder 1922-1924
Bürgerliches Brauhaus Gertrud Stateczny, dzierż.Johannes Kiolbasa 1924-1926
Bürgerliches Brauhaus Gertrud Stateczny, dzierż.Alfred Nikl 1926-1929
Bürgerliches Brauhaus Gertrud Stateczny, dzierż.Johann Kotzyba 1929-1942(1945)
Browar warzył piwa dubeltowe i słodowe, mieścił sie przy ul. Pfarrstrasse - obecnie ulica Damrota w Zabrzu. Po II WŚ w jego miejscu utworzono Browar Piwa Słodowego i Fabrykę Wód Gazowych pod patronatem Państwowego Zjednoczenia Przemysłu Fermentacyjnego, warzono tu Piwo Słodowe pasteryzowane o zawartości alkoholu poniżej 4,5 %. W logo browaru był herb Zabrza.
Daty zamknięcia browaru też znalazłem różne - 1951 r. (według spisu Pendragona) lub 1958.
Po 1958 r. w miejscu browaru powstały Zakłady Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego. W 2015 roku obiekty po Browarze Obywatelskim zostały wyburzone.
Tyle udało mi się wygooglać. Gdyby coś się nie zgadzało, to proszę o poprawienie i uściślenie informacji lub jej uzupełnienie. Trzeba by równiez dopisać ten browar do listy browarów zamkniętych bbiz.
Comment