Paczków
Według pewnego kronikarza Paczków był podobno już w 791 roku dużym i zaludnionym miastem. Tysiąc lat później, w 1784 roku, twierdzono że to nieprawda. Kto wie, to co dziś wydaje nam się wielkie, za sto lat może być uznane za małe. Dziś Paczków jest niewielkim miasteczkiem, ale może się poszczycić niemal w całości zachowanym murem obronnym. Zanim ten mur postawiono, miasto było wielokrotnie napadane, niszczone i podpalane.W XVIII wieku na jego terenie znajdowały się 183 zamieszkane domy, zbudowane już głównie z kamienia. Na jego terenie znajdował się też browar miejski. Zbudowany był z kamienia, ale kryty strzechą. Do warzenia piwa uprawnione były 123 domostwa, 17 domów nie posiadało przywileju warzenia, posiadały za to inne przywileje, reszta nie posiadała żadnych przywilejów. Ilość warów przypadająca na poszczególne domostwa wahała się od dwóch do sześciu rocznie. Ich właściciele posiadali też przywilej wyrabiania drzewa w miejskim lesie. Do stałego wyszynku piwa uprawnione były tylko dwa domy na terenie miasta oraz jedna karczma na przedmieściu. W XVIII wieku Paczków był w większości zamieszkany przez Ślązaków niemieckojęzycznych, którzy wymawiali nazwę swego miasta jako „Patschke”
Pierwotnie warzono w Paczkowie rocznie ponad 60 warów piwa, co przynosiło takie dochody, że pozwalało utrzymywać uprzywilejowane domostwa w dobrym stanie. Od 1767 roku ilość warów spadła do 30stu rocznie, a zysk ze sprzedaży piwa spadł z 240 talarów do 30, a nawet 16 talarów rocznie. Na jedną warkę piwa przypadało 60 achteli wody i 30 szefli pszenicy, lub 42,5 szefli jęczmienia. Do odbioru paczkowskiego piwa zobowięzane były karczmy znajdujące się w Kamienicy, Dolnych Gościcach, Unikowicach, Dziewiętlicach, Starym Paczkowie, Wilamowej oraz karczmy znajdujące się w miejscowościach Górne Gościce, Bily Potok i Bukova znajdujących się po austriackiej stronie Śląska. Wywóz piwa do tych miejscowości był jednak związany z wieloma trudnościami i przez to nieopłacalny. Pod koniec XVIII wieku w Paczkowie mieszkał jeden piwowar obsługujący browar miejski oraz trzech bednarzy.
Według pewnego kronikarza Paczków był podobno już w 791 roku dużym i zaludnionym miastem. Tysiąc lat później, w 1784 roku, twierdzono że to nieprawda. Kto wie, to co dziś wydaje nam się wielkie, za sto lat może być uznane za małe. Dziś Paczków jest niewielkim miasteczkiem, ale może się poszczycić niemal w całości zachowanym murem obronnym. Zanim ten mur postawiono, miasto było wielokrotnie napadane, niszczone i podpalane.W XVIII wieku na jego terenie znajdowały się 183 zamieszkane domy, zbudowane już głównie z kamienia. Na jego terenie znajdował się też browar miejski. Zbudowany był z kamienia, ale kryty strzechą. Do warzenia piwa uprawnione były 123 domostwa, 17 domów nie posiadało przywileju warzenia, posiadały za to inne przywileje, reszta nie posiadała żadnych przywilejów. Ilość warów przypadająca na poszczególne domostwa wahała się od dwóch do sześciu rocznie. Ich właściciele posiadali też przywilej wyrabiania drzewa w miejskim lesie. Do stałego wyszynku piwa uprawnione były tylko dwa domy na terenie miasta oraz jedna karczma na przedmieściu. W XVIII wieku Paczków był w większości zamieszkany przez Ślązaków niemieckojęzycznych, którzy wymawiali nazwę swego miasta jako „Patschke”
Pierwotnie warzono w Paczkowie rocznie ponad 60 warów piwa, co przynosiło takie dochody, że pozwalało utrzymywać uprzywilejowane domostwa w dobrym stanie. Od 1767 roku ilość warów spadła do 30stu rocznie, a zysk ze sprzedaży piwa spadł z 240 talarów do 30, a nawet 16 talarów rocznie. Na jedną warkę piwa przypadało 60 achteli wody i 30 szefli pszenicy, lub 42,5 szefli jęczmienia. Do odbioru paczkowskiego piwa zobowięzane były karczmy znajdujące się w Kamienicy, Dolnych Gościcach, Unikowicach, Dziewiętlicach, Starym Paczkowie, Wilamowej oraz karczmy znajdujące się w miejscowościach Górne Gościce, Bily Potok i Bukova znajdujących się po austriackiej stronie Śląska. Wywóz piwa do tych miejscowości był jednak związany z wieloma trudnościami i przez to nieopłacalny. Pod koniec XVIII wieku w Paczkowie mieszkał jeden piwowar obsługujący browar miejski oraz trzech bednarzy.
Comment