Schultheiss w Świnoujściu

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Piwowar
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2001.05
    • 2562

pationkin napisał(a)
    A,mi się wydaje ,że to nie browar a rozlewnia
    widać na zdjęciu napis o niczym nie światczy
    może być reklama
    Przepraszam że się wtrącam w dyskusję, do której w tej chwili nie mogę sam nic dodać, ale czy mógłbyś napisać to jeszcze raz po polsku?
    Archiwum piwne

Poznaj
    http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
    Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
    Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"

Comment

• Piwowar
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2001.05
      • 2562

Odp: Schultheiss w Świnoujściu

ANDRO napisał(a)
      Przeprowadziłem małe dochodzenie i udało mi się odkryć,że jeden z pięciu browarów przedwojennych w Świnoujściu to była filia berlińskiego Schultheiss. Znalazłem napis na murze "Schultcheis Brauerei Berlin". Te budynki stoją do dziś na ul. Lutyckiej w Świnoujściu. Czy ktoś wie gdzie mam szukać o tym informacji?
      Jak również o pozostałych browarach przedwojennych w Świnoujściu.
      Ja znalazłem tylko cztery browary w Swinoujściu i według mnie ani jeden z nich nie był w stanie wzbudzić zainteresowania koncernu Schultheissa. Trzy z nich były napędzane siłą mięśni ludzkich (zwierzęcych) i produkowały piwo lekkie metodą górnej fermentacji.
      Jedynie browar rodziny Hentschel był napędzany maszyną parową i produkował między innymi piwa typu „Lager”. Nie wiem jakie były jego możliwości produkcyjne, ale wiem że jego produkcja wynosiła około 5 000 hl piwa rocznie, więc według mnie zbyt mało aby wzbudzić zainteresowanie takiego giganta jakim był w tym okresie Schultheiss.
      Archiwum piwne

Poznaj
      Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek

Comment

• yendras
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2001.12
        • 2052

A może Schultheiss miał w Świnoujściu swój magazyn ? Utrzymywanie własnych składów fabrycznych przez duże browary w dużych, nawet odległych miastach to było przecież dość częstą praktyką na początku XX wieku.

Comment

• pationkin
          Gość
          • 2003.01
          • 74

Witam
          Piszę po polsku
          Jeżeli chodzi o browar to nie było w Świnoujściu browaru
          Schultheissa lecz skład piwa o czym świadczą butelki
          z napisem niesprzedajna, handel piwem , oraz nazwą browaru i miasta
          Świnoujście

Comment

• Piwowar
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2001.05
            • 2562

pationkin napisał(a)
            Witam
            Piszę po polsku
            Jeżeli chodzi o browar to nie było w Świnoujściu browaru
            Schultheissa lecz skład piwa o czym świadczą butelki
            z napisem niesprzedajna, handel piwem , oraz nazwą browaru i miasta
            Świnoujście
            No i wszystko jasne!
            Trzeba było od razu tak napisać.
            Archiwum piwne

Poznaj

Comment

• ANDRO
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2001.10
              • 640

No to dzięki za te informacje , sprawa mi się trochę rozjaśniła.
              Andro z wyspy jednej takiej.
              http://www.bahama.uznam.net.pl/

Comment

• brzeczka
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2003.12
                • 373

Schultheiss w Świnoujściu prosadził skład swych wyrobów - tak samo robił Happoldt Brauerei z Berlina w Świnoujściu(widnieje w Reichsadressbuch 1915) czy browary szczecińskie; Happoldt lał piwo na molo w Międzyzdrojach - od morza wisiał kilkumetrowy szyld.
                Pritzlaff zakończył warzenie w 1914 (wg M. Friedrich`a), później występuje jako producent wód mineralnych i sprzedawca piwa, co potwierdzają korki porcelanowe i w/w Reichsadressbuch.
                Jeżeli chodzi o adressbuchy, to przejżałem szczecińskie 1858-59, 1883-1903,1910,1938 i całą literaturę Książnicy Pomorskiej dot. Kamienia Pomorskiego - to naprawdę trzeba mieć duuużo wolnego czasu i dobre krople do oczu, łapać minimum po niemiecku (sznela, raus i hende hoh nie wystarczy).
                Świnoujścia nie polecam szukać w księgach szczecińskich, bo tam jest wyłącznie Szczecin, a ksiąg dot. Pommern jest mało.

Comment

• brzeczka
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2003.12
                  • 373

Świnoujście - spis

Sprawdziłem dokładnie.
                  Skład Schultheiss`a funkcjonował w Świnoujściu w tym samym czasie co browar Hentschel`a (wcześniej Gebr. Hentschel).
                  W tym samym czasie (1914-15) składy (Niederlage) miały browary:
                  - Happoldt Brauerei, Berlin
                  - Patzenhofer Brauerei, Berlin
                  - Boehmisches Brauerei, Berlin
                  - Bohrisch J. Brauerei, Stettin
                  - Stettiner Viktoria-Brauerei, Stettin
                  Handlem piwem trudnili się ponadto:
                  Fink P.; Mroch A. (także Mineralwasserfabrik); Mueller H.; Parlow; Piel Th. (+Min.was.fabr.); Pritzlaff Bernhardt (+ Min.was.fabr); Redel A.; Vulp E., a wodą handlował Max Brede.
                  Więcej o Świnoujściu nie pamiętam.

Comment

• ANDRO
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2001.10
                    • 640

Dosłownie brak mi słów na taki zasób wiedzy.
                    Mogę tylko dorzucić ,że ten wymieniony Redel musiał się w mniej piwnych sprawach zwąchać z niejakim Folschem.
                    A to dlatego,że posiadam przezroczystą butelkę z napisem "Redel und Folsch"
                    Dzięki za ostrzeżenia i pomoc....
                    Andro z wyspy jednej takiej.
                    http://www.bahama.uznam.net.pl/

Comment

• brzeczka
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2003.12
                      • 373

małe sprostowanie do ANDRO:
                      Redel to chyba ktoś inny niż podany przez Ciebie Redel & Folsch, niedawno nabyłem ze Świnoujścia 2 porcelany sygnowane Riedel & Foelsch i chyba tak stoi na Twojej flaszce - nie wiem czy ta firma handlowała piwem, bo się nie dokopałem do tego, mam tylko te korki i Twoją informację o mineralce
                      w Świnoujściu wodę mineralną produkował także niejaki Peter Jeub, zapomniałem go poprzednio wpisać, Pet. Jeub (tak się pisał na korkach) był właścicielem wytwórni wód mineralnych o nazwie E. Kempgens w Stralsund, z kolei E. Kempgens w Greifswaldzie prowadził wytw. wód gazowanych - może pan Jeub był lokalnym poważnym producentem wód nierozweselających
                      Attached Files

Comment

• brzeczka
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2003.12
                        • 373

ja jestem sklerotyk i muszę podawać na raty:
                        Browar Hentschel wykupił w 1920 r. Stettiner Bergschloss-Brauerei i założył swój skład
                        skład Viktoria Brauerei działał do 1920,czyli do wykupienia tego browaru przez Stettiner Bergschloss-Brauerei, kiedy to został wcielony w skład Rueckforth Konzern, co stanowiło normę na Pomorzu - do szczegółów dot. browarów szczecińskich i Rueckforth`a zapraszam do galerii...Viktoria Brauerei posiadał poza składem także 2 parcele w Świnoujściu, które były dzierżawione, poza tym browar zainwestował w dużej mocy maszyny do wytwarzania lodu i zaspokajał zapotrzebowanie na lód części firm okolicznych

Comment

• brzeczka
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2003.12
                          • 373

sklerozę mam:
                          browar Hentschel wykupił w 1920 r. Stettiner Bergschloss-Brauerei i założył tam swój skład
                          Viktoria Brauerei, oprócz składu, posiadał także 2 parcele, które były dzierżawione, zainwestowano także w dużej mocy maszyny do produkcji lodu, w który zaopatrywano część lokalnego rynku, wszystko sokńczyło się w 1920 r. kiedy to browar Viktoria został wykupiony przez w/w Stettiner Bergschloss-Brauerei, co było normą na wybrzeżu szczecińskim, w końcu większość firm sokńczyła jako browar albo skład Rueckforth Konzern Stettin
                          generalnie, po spenetrowaniu przewodników i adressbuchów wyspy Usedom-Wollin (Świnoujście leży na obu) górą były browary z Berlina, zaraz po nich szczecińskie wyroby i niszowo inne browary niemieckie, w tym pomorskie, albo np. Bergschloss-Brauerei Grueneberg i/Schl., który też należał, wraz z Glogauer Braeu Kommune do Rueckforth Konzern

Comment

• brzeczka
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2003.12
                            • 373

nawiązując jeszcze do w/w korka porcelanowego - zauważan, że korek ten podobny jest złudnie do korka Gebr. Hentschel Brauerei in Swinemuende, może chłopaki go nie przypilnowały, pa!

Comment

• brzeczka
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2003.12
                              • 373

wodą mineralną handlowała jeszcze firma, zapewne po śmierci Petera Jeub`a, Peter Jeub Nachf., w temacie Riedel & Foelsch to zapewne też butelkowali piwo, bo są korki porcelanowe typowo mineralne - podłużne i okrągłe - raczej piwne, ostatnie nabyłe 2 butle zielone firmy VULP i zamykane są na prawdziwy korek, tak więc ten Bierverlag musiał działać już na przełomie wieków

Comment

• brzeczka
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2003.12
                                • 373

do składów browarów działających w Świnoujściu przed I w św należy dodać skład Brauerei Eldena A. Becker in Eldena i/Pom.
                                browar działał na pewno w latach 1892-1915, prawdopodobnie padł po I w św i pod koniec działalności nazywał się Academische Brauerei Eldena - miało to związek z uniwersytetem w Greifswaldzie, na przełomie wieków browar posiadał też skład w Greifswaldzie, obecność w Świnoujściu stwierdzona na podstawie butelki, wykopanej z innymi zdecydowanie przedpierwszowojennymi butlami

Comment

Przetwarzanie...
                                X