Jeszcze jedną porcelankę na rozkminkę dorzucę , przypuszczam że ze Świnoujścia...
Schultheiss w Świnoujściu
Collapse
X
-
Właśnie tą butelkę (Doberan)znalazłem w Świnoujściu na wykopie nad morzem! Ciekaw jestem o ktore chodzi hałdy ziemi (temat poruszony przez współrozmówcę Brzeczkę),bo te ,które znam nie owocują niczym specjalnym a nie ma ich teraz dużo.
Comment
-
-
Doberan (Bad Doberan dziś) leży w Mecklemburg-Vorpommern nad Bałtykiem na zachód od Rostoku, a łabądka mają w herbie miasta... takie tematy wrzucaj do Galerii albo Identyfikacji, bo zaśmiecimy temat główny pobocznymi.
Podając dane dot. Świnoujścia na rok 1912 zapomniałem o Ost-Swine, czyli Warszowie.
Hurtowo piwem handlowali tu:
Boschke Willi (także wody) - wspominany wyżej
Krause - w 1915 już go nie ma.
Bernhardt Pritzlaff prowadził własne przedstawicielstwo w pobliskim Zinnowitz, gdzie sprzedawał piwa i własnej produkcji wody.
Peter Jeub - ten od wód i napojów - w 1912 r. posiadał swoje wytwórnie, poza Świnoujściem w Anklam, Greifswaldzie i Stralsundzie. W 2 ostatnich pod marką Wilhelm Kempgens (Trinkhallen).
Pozostałe miejscowości wysp w opracowaniu.
Comment
-
-
W/w Reichasdressbuch (1912) w Wolinie sytuuje 2 browary:
Schultz R.
Sommer F.
Oba browary występują u Friedricha i oba produkowały również wody i napoje bezalkoholowe.
W tym czasie piwem handlowali:
Brieger O. - w 1915 także wody
Ohm E. (nie występuje już w 1915)
Dumler Georg - patrząc po ilości wzorów butelek to lokalny potentat (w 1928 tylko jako MWF)
Kolejnym po Świnoujściu i Wolinie miastem na Wyspach było Usedom (Uznam).
W tym mieście znalazłem 2 browary:
1. Löwe Herm. Brauerei - wg "Brauerei-Verzeichnis DDR" M. Friedricha działał do 1874, najwcześniej znalazłem go w spisie z 1858 (Stettiner Adressbuch - dodatek z firmami Regierungsbezirk Stettin - genialna sprawa, ale całkowicie jednorazowa)
2. Manthey Hermann Brauerei - wg Friedricha 1912-1918, ale skoro firma występuje w spisie z 1912, to musiała działać conajmniej od 1911.
Nie doszukałem się żadnej hurtowni piwa, prawdopodobnie było to spowodowane bliskością Świnoujścia, Anklam i Wolgast, gdzie swoje składy miały 2 browary strzałowskie (Stralsund), gryficki (Greifswald), szczecińske i berlińskie, poza tym działało kilkanaście Bierverlagów. W przewodniku z... chyba 1937 (nie pamiętam) knajpy i hotele oferują Schultheissa.
Na zachód od Świnoujścia znajdują się kąpieliska Ahlbeck, Heringsdorf i Zinnowitz.
Ahlbeck
W połowie lat 90-tych XIX w. planowano budowę linii tramwajowej w Świnoujściu, która miała kończyć się w Ahlbeck. Niestety inwestor zmarł, a jego syn chciał tylko zarobić (źródło Przegląd Zachodniopomorski wydawany przez US w Szczecinie).
Działało kilku hurtowników:
- von Boltenstern >1928-1929<
- Feldmann Georg (1 z porcelanek opisana jest Swinemuende-Ahlbeck), handlował także wodam >1912-1915<
- Petersson G. (moja butelka jest raczej sprzed I wojny) >1912-1915<
Otto Seyer produkował wody i napoje bezalkoholowe - w książce telefonicznej z 1941 opisany jest jako "Fabrik Alkoholfreie Getränke" przy Schulstr. 11. Działał conajmniej od 1925 r.
Heringsdorf
- Kurth A. jun., także MWF i Destillation i Kolonialwaren (1915) (Kurth A. sen. miał w tym czasie destylację) >1912-1915< prawdopodobnie działał do lat 20-tych, patrząc po porcelankach
- Lüdtke Alb. + MWF + Kolonialwaren >1912-1915<
Zinnowitz
Najdalej wysunięty na zachód kurort bałtycki na wyspie Uznam.
Hurtownie piwa:
- Engelhardt Brauerei A.G. >1929<
- Labahn W. >1912-1915<
- Pritzlaff Bernhardt + MWF >1912< w 1915 nie występuje
- Reschuh R. >1912-1915<
- Schultheiss-Patzenhofer Brauerei A.-G. Berlin Niederlage, Alte Strandstr. 12 >1941-1945
- Schulz Carl + MWF >1929<
- Schumacher H. + MWF >1912-1915<
- Stettiner Brauerei A.G. Elysium Abteilung Zinnowitz >1929-1941<
W wodach "siedzieli":
- Wolter Carl >...< znany tylko z porcelanek
- Zimmermann Robert, Neue Strandstr. 71 >1941<
Do tego na wyspie Uznam znajduje się miejscowość Kamminke, po stronie Zatoki Pomorskiej, z której zostały znalezione w Świnoujściu porcelanki i butelka. Jest jeszcze Bansin, tuż za Heringsdorfem, ale nie dokopałem się żadnej firmy związanej z piwem, tylko podkładkę do piwa z czasów DDR.
Comment
-
-
[QUOTE=brzeczka]Na dzień dzisiejszy jest ok. 80 wzorów butelek ze Świnoujścia, w moim posiadaniu niestety tylko 48
Ja mam 85 wzorów ze Świnoujścia ,ale u Brzeczki widziałem 3 butelki,których niestety nie mam(Jeup mała mineralka,2 rodzaje oraz Eldena na korek).Razem daje to nam 88 wzorów.A tak na marginesie to ciekaw jestem czy Brzeczko byś się wymienił na jakieś szczecińskie
Comment
-
-
MROCH,VULP SWINEMUNDE
.Ostatnio robilem porzadki w porcelankach i wpadly mi w lapy 2 do ktorych nie spotkalem butelek,mianowicie Mroch i Vulp podluzne(nie okragle).A czlowiek mysli ze ma duzo ze Swinoujscia,ciagle spotykam cos nowego,niestety nie wszystko mozna miec...kolega ma np skrzynke RIEDEL&FOELSCH z blachy.CUD MIOD,pozazdroscic.
Comment
-
-
Nawiązując do porządków Borsuka (ja podczas świątecznych porządków nie znalazłem niczego) poniżej butelka Augusta Mrocha na podłużny korek. Jak już pisałem ta butelka jest ciekawa (niezależnie od rodzaju "gwizdka"), bo ma na bokach łezki niespotykane na terenie Pommern, a popularne chyba na Dolnym Śląsku.
Obok Mrocha butelka z Ahlbeck - prawie przedmieść Świnoujścia - G. Peterssona sprzed Wielkiej Wojny.
Przy okazji Ahlbeck porcelanka świadcząca, że traktowano ten kurort jako przedłużenie Świnoujścia - hurtownia piwa i wytwórnia wód mineralnych Georga Feldamnna.
Na koniec ciekawostka kolekcjonerska - niestety niepiwna.
Butelki od jakiegoś wyrobu w stylu oranżady Pejosub-Brause z wytwórni Petera Jeuba w Świnoujściu i Wilhelma Kempgensa z Greifswald-Stralsund, która to firma należała do Petera Jeuba. Jak już pisałem Jeub działał w Greifswaldzie, Stralsundzie, Anklam, Świnoujściu i Międzyzdrojach, więc chyba każdy autochton i turysta mosiał się na wyspach spotkać z wodami tego wytwórcy.
Butelka Kempgensa z kulką w szyjce to patent angieslkiego wynalazcy Hirama Codda z 1872 r., polecam anglojęzyczne strony poświęcone temu wynalazkowi, rozkładają na łopatki i szczena opada conajmniej.
Butelka Jeuba została wykopana na szczecińskim śmietniku - pewnie przyjechała tu z plażowiczami pociągiem albo którymś z popularnych parowców turystycznych.
Comment
-
-
Jak widać, prawdopodobnie wsyzstkie firmy świnoujskie miał romans z podłużnymi porcelankami, ale chyba nie zdobyły większego zrozumienia, bo generalnie używano prostszych w produkcji i serwisie zamknięć okrągłych, identycznych z piwnymi.
Robiły tak wszystkie większe firmy w okręgu strzałowskim i szczecińskim (w koszalińskim już mniej, ale mogę się mylić).
W Świnoujściu piwo rozlewał do swoich bytelek jeszcze Oscar Steffen, prawdopodobnie w początkach wieku XX. Później go nie ma w książkach adresowych.
Comment
-
-
Przesuwamy zegar czasu do roku 1857.
Dane pochodzą z Adress- und Geschaefts-Handbuch fuer Stettin 1857, a dokładnie z rozdziału: Nachweisung der Staedte und Flecken des Regierungs-Bezirk Stettin.
Niestety taki dodatek wydawca zafundował tylko w latach 1857-58, wcześniej książka była w rozmiarze modlitewnika kieszonkowego (ja ją czytam z nabożeństem), a później zamieścili inne dane dotyczące rozrastającego się z roku na rok Szczecina. 1858 już opisywałem, czas na rok 1857:
Świnoujście
Browary:
Burrmeister Witwe
Consul
Maass Gasthausbrauerei
Marius
Nowy-stary jest Brauerei Consul, który w spisie na rok 1858 już nie występuje
Usedom (Uznam):
H. Loewe Brauerei
Wollin - Wolin:
Brandt C.
Koeppe J.
Malkewitz G.
Voeltz L.
Nowy-stary to Brauerei Malkewitz, którego nie ma w spisie na 1858
Comment
-
-
Zapomniałem.
W dobie technicyzacji i braku poszanowania dla praw różnych (i własnych doświadczeń), większość materiału pochodzi ze zbiorów Książnicy Pomorskiej w Szczecinie i Archiwum Państwowego w Szczecinie, opracowanie Tomasz Kaczmarski.
c.d.n.
Comment
-
-
Schultheiss w Świnoujściu
Witam wszystkich.
Mam małą ciekawostkę dotyczącą Schultheiss w Świnoujściu, który był położony na obecnej ul. Lutyckiej.
Moją ciekawostką jest stary plan torowy stacji kolejowej Swinemunde Hbf., na tym planie jest ukazana bocznica kolejowa do tego browaru. Widać, że taki Schultheiss w naszym mieście miał nawet małą bocznicę kolejową. Ciekawe tylko co mogli przewozić w wagonach z i do tej fabryki.Last edited by czarny_chrzanik; 2008-03-12, 12:39.
Comment
-
-
Archiwum piwne
Poznaj
http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"
Comment
-
Comment