Znane jest mi 5 browarów, z których ostatni zamknięto w 1942 roku. Nazwa browaru brzmiała Brauerei Kunzmüller.
Browar Germania został założony w 1846 roku. Jego ostatnim właścicielem do 1932 roku był Emil Kollatschny.
Z tego browaru H.Kunzmuller posiadam 2 patenty i papier
firmowy z Germania Brauerei z ryciną tegoż browaru.
Prosze o info o pozostalych browarach ,ich nazwach,właścicielach,
ido kiedy istnialy
1 Hermann Kuntzmuller Brauerei/powst.1872/ do1901
-Brauerei Hermann Kuntzmuller, właściciel - Max Kuntzmuller
/1901-1920
-Brauerei Heinrich Kuntzmuller -istniał do 1942 roku.
2 Paul Otto,Germaniabrauerei /powst.1846/ do 1880
-Otto Schottler, Germaniabrauerei - do 1887
-Germania-Brauerei - Emil Kollatschny - do 1932
3 Vereinsbrauerei C. Botzel /powst.1867/ do1886
-Vereinsbrauerei Boetzel & Verch do 1920
Po wojnie browar nadawal się do użytku i pewne jest że produkowono w nim piwo /etykiety stemplowano ręcznie stemplem tuszowym <BROWAR DREZDENKO>
pow.Strzelce
woj. poznańskie
Posiadam ten stempel do dnia dzisiejszego.
Potem rozlewnia i hurtownia piwa <Cecylia Tuchołka>
z tego okresu posiadam również stempel
Rozlewane piwo /browary-Czarnków ,Kobylepole ,Poznań,Wolsztyn,Trzcianka Lubuska/
Około 1948-50 sprzęt wywieziony do Leningradu ZSRR
Część browaru rozebrana a cegła wywieziona na budowę
Warszawy.
W pozostałych budynkach szkoła i internat szkoły rolniczej.
Historia browarnictwa w DrezdenkuBardzo ciekawy wzór.
Originally posted by zora Piwowar!!!
Czy posiadasz etykiety?
Czy interesuja cię etykiety z Drezdenka?Mam jedna - stojacy owal w kolorach czarno/czerwonym, z napisem Alkoholarm Caramel-Bier, w idealnym stanie.Bardzo ciekawy wzór.
[QUOTE]Originally posted by zora
[B]
Potem rozlewnia i hurtownia piwa <Cecylia Tuchołka>
z tego okresu posiadam również stempel
A masz dokumenty z tej rozlewni? Posiadam rachunki za piwo z browaru w Drezdenku, Czarnkowie, Trzciance i Kobylepole z tej właśnie rozlewni piwa.Pochodza z lat 1945-1947. Mam też okupacyjne rachunki browaru Drezdenko, na oryginalnych niemieckich drukach, z pieczęciami browaru.
Czymże jesteś śmierci ! Gdzie jest twój oścień?
Skoro my istniejemy, śmierć jest nieobecna,
skoro tylko śmierć się pojawi nas już nie ma.
Epikur z Samos.
Czymże jesteś śmierci ! Gdzie jest twój oścień?
Skoro my istniejemy, śmierć jest nieobecna,
skoro tylko śmierć się pojawi nas już nie ma.
Epikur z Samos.
Nawiązując do wyżej zamieszczonych etykiet, chciałbym nieco odświeżyć temat, choć informacje moje nadal są skąpe i zawierają sporo nieścisłości. Nasze podstawowe źródło, którym jest "Brauereiverzeichnis Polen" Manfreda Friedricha, podaje jako datę założenia browaru Kuntzmüller rok 1868. Niemieckie księgi adresowe z lat trzydziestych ubiegłego wieku podają rok 1872. Mam nadzieję, że z czasem uda się dotrzeć do odpowiednich źródeł, na razie musimy się zadowolić dwoma różnymi datami. Na początku XX wieku browar był napędzany maszynami, niewykluczone że już wcześniej, ponieważ moje dane pochodzą z 1908 roku. Kuntzmüllerowie oprócz browaru posiadali również spore gospodarstwo rolne, a dokładnie zajmowali się hodowlą krów. Hodowla bydła była o tyle korzystna dla przedsiębiorstwa, że rozwiązywała problem zagospodarowania odpadów z browaru. W trzydziestych latach XX wieku zakład zatrudniał w browarze i słodowni 20 - 26 osób. Browar wyposażony był w warzelnię na 14 cetnarów zasypu, napędzany był silnikami elektrycznymi, a do chłodzenia fermentowni i leżakowni służyły 2 maszyny chłodzące. Produkowano piwa zarówno dolnej, jak i górnej fermentacji, do rozwożenia których używano trzech zaprzęgów konnych i czterech ciężarówek.
Kolejni właściciela:
Hermann Kuntzmüller do roku 1901
Max Kuntzmüller do połowy lat trzydziestych
Marie Kuntzmüller do roku 1942
c.d.n.
Bischberg leży 5 km na północny zachód od Bambergu (autobusem z dworca DB około 15 min.), a browar w samym centrum miejscowości w starych budynkach przy głównej ulicy. Rodzina Schumann będąca właścicielami, chwali się że piwo warzy się tu już od 1587 roku, a obecnie pracuje tu piąte...
Piwo z kalendarza adwentowego
Blg 12 IBU 19 Alk 5,6%
Kolor złoty
Piana drobnopęcherzykowa długo utrzymująca się
Zapach słodowy
Wysycenie spore
Smak pełny wyraźnie słodowy z zamykającą sporą przyjemną goryczką
Całkiem dobre piwo...
Piwo z małego browaru restauracyjnego w Görlitz, 100m od pieszego mostu granicznego. Określane jest jako czeski Pils. Alkohol 4,7%, ekstraktu brak, jest za to informacja o zalecanej temperaturze serwowania wynoszącej 6-7 stopni. Piwo jest mętne, co jest zaskakujące, jak na Pilsa. Zapach bardzo...
Z wielką radością zapowiadamy jesienną edycję Targów Piwowary! Przygotujcie się na fantastyczną biesiadę piwną, pełną wyjątkowych smaków, wspaniałej atmosfery, zabawy oraz wyjątkowych kraftowych piw.
W północnej Hesji zbyt wielu browarów nie znajdziemy, a do policzenia takich średniej wielkości nie są potrzebne nawet wszystkie palce jednej ręki. Hütt, z tradycją warzenia od 1752 roku i produkcją około 80 tyś. hl rocznie, jest więc rodzynkiem na tym terenie. Browar mieści się tuż...
Comment