Piwowarstwo w Słupsku - Stolp

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maniekstolp Wyświetlenie odpowiedzi
    Witam mam w swoich rękach butelkę z browaru W.Beila mam pytanie może ktoś wie jeżeli browar został przejęty przez innych właścicieli to czy zmienili oni tez wygląd butelki.
    Nie. Rózny kształt butelek był stosowany w tym samym czasie, np. do róznych piw i napojów bezalkoholowych (najczęściej: lager - wysokie, słodowe - niskie pękate, wody sodowe i oranżady - białe, z podłużną porcelanką).

Chodzi mi o jej datowanie skoro jest na niej napis Eigentum W.Beil to czy mozna przypuszczać że butelka jest z przed 1898 roku gdy przejął ją Louis Mundt?
    Przypuszczać można, chociaż możliwe jest też, że nowy właściciel posługiwał się starą nazwą jako utrwaloną w lokalnej świadomości.

P.S co oznacza Unverkauflich? na butelce jak to tłumaczyć. Nie znam niemieckiego.
    Niesprzedażna. Najogólniej rzecz biorąc, była własnością browaru.

Comment

• Stolp
      Porucznik Browarny Tester
      🍼🍼
      • 2002.06
      • 493

ta zielona butelka to ~lata 1920-te /-30-te
      Last edited by Stolp; 2015-08-23, 02:38.
      Zbieram porcelanki składów z Pomorza; kapsle dziewicze Carlsberga (cały świat) oraz powojenne zdjęcia i pocztówki Słupska
      Szukam
      e-materiałów (zdjęć, skanów fantów i artykułów) nt. składów i rozlewni obecnej i dawnej RP z okresu pw-ppf do strony na facebooku BEZ LOGOWANIA:
      https://www.facebook.com/SkladyRozlewniePiwa

Comment

Przetwarzanie...
      X