Dzięki, teraz przynajmniej wiem, że zajrzał tu ktoś oprócz mnie ![Uśmiech](https://www.browar.biz/core/images/smilies/br/smile.gif)
Na parterze od strony ulicy znajdowała się hala zajmująca całą szerokość budynku. Przeznaczona była na prowadzenie wyszynku piwa lub na inną działalność handlową. W drugiej części parteru mieścił się prowadzący na zaplecze domu korytarz, do którego przylegał izba warzelna. Między warzelnią a halą znajdowało się pomieszczenie, z którego powadziła pochylnia do piwnicy, oraz schody na wyższe kondygnacje. Na piętrze znajdowało mieszkanie właściciela. Z czasem wraz z rozbudową domu w górę mieszkanie gospodarza przenoszono coraz wyżej, niższe piętra wykorzystując niekiedy na pokoje gościnne. Strych był wykorzystywany na przechowywanie zboża i słodu, niekiedy urządzano w nim słodownię, która jednak częściej mieściła się w dobudówce na zapleczu budynku.
![Uśmiech](https://www.browar.biz/core/images/smilies/br/smile.gif)
Na parterze od strony ulicy znajdowała się hala zajmująca całą szerokość budynku. Przeznaczona była na prowadzenie wyszynku piwa lub na inną działalność handlową. W drugiej części parteru mieścił się prowadzący na zaplecze domu korytarz, do którego przylegał izba warzelna. Między warzelnią a halą znajdowało się pomieszczenie, z którego powadziła pochylnia do piwnicy, oraz schody na wyższe kondygnacje. Na piętrze znajdowało mieszkanie właściciela. Z czasem wraz z rozbudową domu w górę mieszkanie gospodarza przenoszono coraz wyżej, niższe piętra wykorzystując niekiedy na pokoje gościnne. Strych był wykorzystywany na przechowywanie zboża i słodu, niekiedy urządzano w nim słodownię, która jednak częściej mieściła się w dobudówce na zapleczu budynku.
Comment