Mieszkałem kiedyś w Wolsztynie. Zamieszczam etykietę piwa słodowego, która ponoć pochodzi z browaru - Brauerei - Richard Bloens. Czy ktoś może to potwierdzić, bo nie mam pewności?
browary w Wielkopolsce
Collapse
X
-
Taka ciekawostka, może ktoś mógłby to potwierdzić albo rozszerzyć moją wiedzę...
Miałem ostatnio okazję rozmawiać z obecnym Komendantem Powiatowym PSP w Obornikach, p. Zbigniewem Spychałą, który w charakterze strażaka pracował zarówno w byłym browarze Huggera w Poznaniu jak i w browarze w Grodzisku Wlkp. Odnośnie tego ostatniego wspomniał o bardzo rzetelnym księgowym browaru (noszącym jeszcze czarne zarękawki), który posiadał mieszkanie pracownicze w budynku obok słodowni z chorągiewką Th.G. Pewnego dnia kopiąc w przydomowym ogródku odkrył skrzynkę z butelkami przedwojennego piwa grodziskiego. Ówczesna dyrekcja zakładu nie ograniczyła się do wypicia tego piwa, ale odzyskała z niego szczep drożdży, na podstawie którego wyprodukowano następnie partię specjalnego piwa.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MeickelMiałem ostatnio okazję rozmawiać z obecnym Komendantem Powiatowym PSP w Obornikach, p. Zbigniewem Spychałą, który w charakterze strażaka pracował zarówno w byłym browarze Huggera w Poznaniu jak i w browarze w Grodzisku Wlkp. Odnośnie tego ostatniego wspomniał o bardzo rzetelnym księgowym browaru (noszącym jeszcze czarne zarękawki), który posiadał mieszkanie pracownicze w budynku obok słodowni z chorągiewką Th.G. Pewnego dnia kopiąc w przydomowym ogródku odkrył skrzynkę z butelkami przedwojennego piwa grodziskiego. Ówczesna dyrekcja zakładu nie ograniczyła się do wypicia tego piwa, ale odzyskała z niego szczep drożdży, na podstawie którego wyprodukowano następnie partię specjalnego piwa.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kałusz Wyświetlenie odpowiedziWitam,
Browar w Gostyniu należał do Władysława Dabińskiego. Podobno przestał działać między 1918 a 1920 rokiem. Mam w kolekcji butelkę, zamykaną na porcelankę, z tłoczonym w szkle dwujęzycznym napisem "Brauerei - Browar Gostyń W. Dabiński".
A masz jeszcze jakieś informacje na temat tego browaru? Jestem z Gostynia i baaardzo mnie to interesuje. A może jakieś zdjęcie tej butelki byś wrzucił?
Pozdrawiam
Comment
-
-
Butelki już nie mam, ograniczyłem zbiór do Kresów Wschodnich i Mazowsza, więc cała kolekcja flaszek z Wielkopolski zmieniła właściciela.
Nie zajmowałem się historią browarnictwa Wielkopolski, więc nie mam wielu informacji o browarze w Gostyniu. W Księdze Adresowej Przemysłu i Handlu Wielkopolski, Pomorza i Śląska wydanej w listopadzie 1922 roku wymieniony jest w tej miejscowości Browar Błażejewski i Okupnik przy ul. Rynek 13. Ten sam browar jest odnotowany w Księdze Adresowej Przemysłu, Handlu i Finansów pod redakcją Antoniego Rościsława Sroki, wydanej również w 1922 roku. Autor podaje, że browar wytwarzał 8 tysięcy hl piwa rocznie, zatrudniał 25 robotników i był wyposażony w silnik o mocy 20 KM. Właścicielami byli Jan Błażejewski i Józef Okupnik. Browar znika ze spisów adresowych w II połowie lat 20.sj
Comment
-
Comment