Dodam jeszcze, że w Śmiglu w tym samym roku, co browar L. Büchnera powstał drugi. Jego właścicielem był T. Olęderczyk. Browar ten nie posiadał maszyny parowej. Firma była nieczynna od 1907 roku.
browary w Wielkopolsce
Collapse
X
-
A kilka lat temu browar zamknięto. I nic się w nim nie dzieje. Nie jest nawet rozlewany 2. w kolejności sztandarowy produkt: Tonic 76.Młode koty mają adhd, niestety.
Aksjomat Cole'a - suma inteligencji na planecie jest stała, liczba ludności rośnie.
Dysleksja i żyrafy nie istnieją.
Jaszczomb jaszczombowi pudla nie wydudla.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kot_z_cheshireA kilka lat temu browar zamknięto. I nic się w nim nie dzieje. Nie jest nawet rozlewany 2. w kolejności sztandarowy produkt: Tonic 76.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kot_z_cheshireA kilka lat temu browar zamknięto. I nic się w nim nie dzieje. Nie jest nawet rozlewany 2. w kolejności sztandarowy produkt: Tonic 76....
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yendrasZnalazłem ostatnio kilka ciekawych informacji z początku XX wieku na temat jeszcze działających i już całkiem zapomnianych wielkopolskich browarów. W miarę wolnego czasu postaram się wszystko wklepać, a może ktoś to uzupełni.
1.Kluskowski&Co. POZNAŃ-POSEN w nazwisku lekko uszczerbione "lu", także może być np. Kłuskowski
2.BROWAR MILOSLAW BRAUEREI nad L jest znak ~
3.ZIELONA APTEKA GRUNE APOTHEKE W POZNANIU POSEN
Comment
-
-
browary w Wielkopolsce
czy to rzadkość, czy w tym regionie bywało tak częściej.
Nie wiem, jak z porcelankami, ale na niektórych butelkach były tłoczone napisy po polsku i po niemiecku - mam takie flaszki z browaru Leciejewskiego w Jarocinie i z browaru Dabińskiego w Gostyniu.sj
Comment
-
-
Browar Śmigiel
Właśnie byłem dziś i zwiedzałem Browar w Śmiglu, jestem bardzo zadowolony, gdyż bez żadnych problemów można zwiedźić wszystko, oczywiście nie obyło się bez kilku pamiątek typu butelka z kapslem z Grodzisza PN-66 i etykietą której jeszcze nie ma na stronie w kolekcji, kapsel starszy z Poznania z ratuszem, Brok ze złotym konikiem, oczywiście Tonic i jeszcze dwie butelki, piwo jubileuszowe z Ostrowa i małą z porcelanką bez napisów, zrobilem też kilka fotek no i myśle że jeszcze kiedyś tam wrócę, jadąc tam trzeba pamiętać o dobrej latarce, gdyż w niektórych pomieszczeniach jest naprawdę ciemno. Tak więc to był mój mały wątek w tej sprawie, temat browarów w Wielkopolsce coraz bardziej mnie wciąga. Pozdrawiam.
Comment
-
-
Rozlewnia Stillera
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KałuszA czy w Poznaniu był browar Oskara Stillera, czy też to jakaś rozlewnia?Zbieram porcelanki składów z Pomorza; kapsle dziewicze Carlsberga (cały świat) oraz powojenne zdjęcia i pocztówki Słupska
Szukam e-materiałów (zdjęć, skanów fantów i artykułów) nt. składów i rozlewni obecnej i dawnej RP z okresu pw-ppf do strony na facebooku BEZ LOGOWANIA:
https://www.facebook.com/SkladyRozlewniePiwa
Comment
-
-
W kwestii dwujęzycznych napisów w Wielkopolsce: na ul. Niegolewskich, na odcinku między ul. Głogowską a ul. Kasprzaka, na parterze kamienicy widać jeszcze napis "Lokal Wina i Piwa Wein und Bier Stube" - piękną secesyjną czcionką. Tynk odpada, a poza tym miasto wzięło się za "rewitalizację" ulicy, więc radzę się pospieszyć z oglądaniem.
Jeśli można wiedzieć - browar w Śmiglu jest dostępny, bo opuszczony, czy trzeba kogoś pytać o zgodę? Gdzie go szukać dokladnie?Last edited by meickel; 2007-06-10, 12:34.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika meickel Wyświetlenie odpowiedziW kwestii dwujęzycznych napisów w Wielkopolsce: na ul. Niegolewskich, na odcinku między ul. Głogowską a ul. Kasprzaka, na parterze kamienicy widać jeszcze napis "Lokal Wina i Piwa Wein und Bier Stube" - piękną secesyjną czcionką. Tynk odpada, a poza tym miasto wzięło się za "rewitalizację" ulicy, więc radzę się pospieszyć z oglądaniem.pozdrawiam
www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej
Comment
-
-
Czy może mi ktoś pomóc wyjaśnić pewną tajemnicę?
Wszystkie źródła, na jakie się dotychczas natknąłem, podają że w połowie lat sześćdziesiątych XIX wieku w Grodzisku Wielkopolskim były dwa browary. Spis browarów polskich podaje że były trzy: Baenisch od 1827 roku, więc na pewno, poza tym Bibrowicz i Szymankowski. W pewnym artykule z 1873 roku znalazłem wzmiankę że są dwa browary właścicieli B. i H.Archiwum piwne
Poznaj
http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"
Comment
-
-
Browar Gniezno
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yendras Wyświetlenie odpowiedziNa początku XX wieku w Gnieźnie rozpoczął działalność niewielki Browar Konstanczak & Waberski. Niestety nie wiem gdzie się mieścił, chociaż dość dobrze znam to miasto. Na wystawie przemysłowej w Gnieźnie w 1908 roku zdobył złoty medal. Produkowano tu piwa składowe jasne i ciemne, a specjalnością firmy było piwo eksportowe Federal "na sposób monachijski wyrabiane".
Według moich informacji Brauerei Konstanczak & Waberski istniał w latach 1903-1920, a potem został przejęty przez Ignacego Waberskiego, który prowadził go do swojej śmierci w 1935. Co dalej z nim się stało to już nie wiem. Może ktos pomoże? A może ktos ma jakąś etykietę browaru Brauerei Konstanczak & Waberski?
Comment
-
-
Browar Welsch
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yendras Wyświetlenie odpowiedziWiem tylko tyle, że działał w roku 1903 - jest bowiem wymieniony w księdze adresowej Gniezna z tego roku, wśród pięciu działających wówczas w mieście browarów. Niestety nie ma ani dokładnego adresu ani innych informacji. Kawiary były przedmieściem Gniezna.
Comment
-
-
Browar Kobylepole
Nie wiem, czy zdajecie sobie z tego sprawe ale browar Kobylepole należał swego czasu do Lecha. Nie wiem jak wygląda to teraz? Czy ktoś z was się orientyje?
Informację o tym znalazłem tutaj:
Nie wiem na ile jest to informacja prawdziwa. Proszę o info!
Comment
-
Comment