Browar Zaczernie

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • slavoy
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛
    • 2001.10
    • 5056

    #1

    Browar Zaczernie

    Natknąłem się ostatnio na taki oto kapsel. Szczerze mówniąc nie mam pojęcia co za browar. Z mapy wiem tylko że Zaczernie to wieś koło Rzeszowa.
    Kiedy został on zlikwidowany? Kto był właścicielem? Mam nadzieję że wiecie coś na ten temat. Z góry dziekuję za pomoc.
    Attached Files
    Ostatnia zmiana dokonana przez slavoy; 2002-01-26, 03:11.
    Dick Laurent is dead.
  • grzech
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.04
    • 4592

    #2
    Browar został wybudowany w latach 1820-22 jako własność rodziny Morskich. Od 1931 r. należał do Jana K. Jędrzejowicza. W czasie II wojny światowej nie został zniszczony tak, że w 1944 r. wznowi produkcję, specjalizując się w piwach ciemnych. Został upaństwowiony w 1950 r. i działał w ramach Łańcuckich Zakładów Piwowarskich, potem Zakładów Piwowarskich w Leżajsku s.a. Zamknięty został w 2. poł. lat 90-tych.
    Jeszcze załapałem się na piwka z Zaczernia. Zaś wiosną tego roku na targu w Rzeszowie nabyłem sporą ilość etykiet z browaru (teraz niemalże w całości rozparcelowanych).

    Comment

    • adam16
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2001.02
      • 9866

      #3
      Ja się na szczęście załapałem na te etykiety. Na piwo niestety nie
      Browar Hajduki.
      adam16@browar.biz
      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

      Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

      Comment

      • jbroszcz
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2002.01
        • 10

        #4
        piwo z Zaczernia

        Pamiętam piwo z Zaczernia z początku lat 90-tych. Gatunków było całkiem sporo, ale wszystkie walczyły z produktami browaru Suwałki o miano najgorszego piwa w kraju.
        Ja

        Comment

        • slavoy
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          🥛🥛🥛
          • 2001.10
          • 5056

          #5
          Na szczęście Suwałki się poprawiły, przynajmniej z kija, bo butelek w stolicy niet.

          Grzech dzięki za info. Twoje zdrowie
          Dick Laurent is dead.

          Comment

          • Żywiec
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.12
            • 1573

            #6
            W latach 80-tych piwo z Zaczernia (podobnie jak z Grybowa) było szeroko dostępne na Śląsku. Miałem kilka "spotkań" z tym piwem (podczas kilkuletniego pobytu w Katowicach) i doszedłem do wniosku, że ktoś kto to piwo sprowadził na tereny uznał, że Ślązacy nie znają się na piwie i wszystko o tej nazwie wypiją. Piwo z Zaczernia w tamtych czasach było niestety "najlepszym" przykładem tego jak polskie browary potrafiły zepsuć piwo. Nawet połączone z sokiem czy zagrzane z cukrem ( w moim przypadku był to akt desperacji) było nie do przełknięcia Miałem podobne doświadczenia w tamtych czasach z innymi lokalnymi, polskimi piwami i byłem głęboko przeświadczony,że ludzie, którzy je uważyli minęli się z powołaniem. Poglądy swoje zweryfikowałem jednak podczas 2 letniego pobytu w Krakowie. Tamtejsze lokalne piwo czyli "Barbakan" było napitkiem, którego unikali nawet żule. Podczas mojego pobytu w krakowskim browarze zostałem poczęstowany tymże Barbakanem wprost z tanku leżakowego. stout: I co? Poczułem się jak w domu czyli Żywcu. Po zwiedzeniu krakowskiego browaru i głębszch przemyśleniach znalazłem przyczynę fatalnego smaku - niechlujstwo w procesie rozlewczym, brak higieny, kiepski i o niskich standartach sprzęt do monitorowania czystości butelek. Jestem przekonany, że to było przyczyną fatalnego smaku. Podobnie mogło być w przypadku piwa z Zaczernia i innych browarów.

            Comment

            • Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

              #7
              Spędzając tygodnie na praktykach studenckich w południowej Polsce miałem możliwość w różnych latach kosztować zarówno piwa krakowskie, jak i z Zaczernia. Nie odbiegały one od innych piw polskich, a nawet czasami smakowały (a recenzowało zazwyczaj kilkunastu tęgich łykaczy).

              Zauważcie zresztą, że niemal kazdy z forumowiczów ma inne "najgorsze" piwo, najczęściej z drugiego końca Polski.

              Comment

              • Gambrinus
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2001.06
                • 696

                #8
                Browary Zaczernie i Krakow

                Dobrego piwa z Zaczernia nie udalo mi sie napic, a pilem nawet beczkowe.
                Z moim macierzystym Browarem Krakow bywalo roznie, ale generalnie tez kiepsko. Niepasteryzowane piwo Barbakan bylo dosc podle, podobnie jak pozniejszy Lubicz (pilem go rowniez w wersji beczkowej, dalo sie wypic). Z poczatku lat 80-tych pamietam tez 14-stke o nazwie Wawelskie, ale smaku nie pamietam. Od paru lat warza tam Okocim Mocne, z niezlym skutkiem.
                Popieraj małe browary!!!
                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                Comment

                • Viktor
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  🍼
                  • 2002.04
                  • 617

                  #9
                  Browar Zaczernie

                  Na radomskim rynku piwo to pojawiło się po 1990 r, gdy należał browar do Browarów Leżajsk. Ostatnie etykiety , które posiadam są z lipca 1995 r. Pewnie w okolicy tej daty browar został zamknięty. W mojej kolekcji są :
                  - Zaczernie - Jasne Pełne
                  - Galicja Pils
                  - Leżajsk Pils
                  - Kepller
                  - Relaks
                  - Browarek Junior
                  - Porter Broz
                  - Broz
                  - Zdrój
                  Niektóre z nich były na poziomie Leżajska , ale większość poniżej średniej. Zamnkięcie każdego browaru to smutek dla kolekcjonerów, bo zanika różnorodność i zmniejsza się źródło zbiorów.

                  Comment

                  • elwood
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.09
                    • 53

                    #10
                    Jako mieszkaniec Rzeszowa informuję wszystkich, którzy nie mieli okazji zakosztować wyrobów Browaru Zaczernie, że niewiele stracili. Jedyny (niewielki) plus to fakt, że były w miare dostępne przed laty nawet w czasie deficytu wszelkiego rodzaju piwa na rynku.

                    Comment

                    • darek99
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2002.04
                      • 2149

                      #11
                      Zaczernie.

                      Zaczernie.
                      Attached Files
                      Czymże jesteś śmierci ! Gdzie jest twój oścień?
                      Skoro my istniejemy, śmierć jest nieobecna,
                      skoro tylko śmierć się pojawi nas już nie ma.
                      Epikur z Samos.

                      Comment

                      • mapajak
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.12
                        • 1187

                        #12
                        W latach 90-tych browar Zaczernie produkował jeszcze Koźlaka.
                        Było to jasne piwo o zaw ekstraktu 14% wag., bardzo smaczne, rozlewane w browarze do 0,5 l butelek, z koziołkiem na etykietce.
                        Naprzeciwko browaru był sklep GS w którym sprzedawano świeżutkie, niepasteryzowane wyroby prosto z browaru. Były naprawdę dobre.
                        Pamiętam jeszcze eksport-specjal, 12,5% ekstraktu, etykieta z parką w strojach ludowych.

                        Comment

                        • slavoy
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          🥛🥛🥛
                          • 2001.10
                          • 5056

                          #13
                          Jasny koźlak? Wydawało mi się że koźlak to założenia piwo ciemne o ekstrakcie koło 16-18%...
                          Ostatnia zmiana dokonana przez slavoy; 2003-04-17, 11:13.
                          Dick Laurent is dead.

                          Comment

                          • mapajak
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2002.12
                            • 1187

                            #14
                            slavoy napisał(a)
                            Jasny koźlak? Wydawało mi się że koźlak to założenia piwo ciemne o ekstrakcie koło 16-18%...
                            Są koźlaki zarówno jasne jak i ciemne, natomiast zaw. ekstraktu faktycznie trochę za niska jak na typowego kożlaka. Może uda mi się odszukać gdzieś tą etykietkę, ale jestem pewny, że było 14%.

                            Comment

                            • Center
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2003.03
                              • 133

                              #15
                              Miałem i ja "przyjemność" skosztować napitków z tegoż browaru. Musiała to być jedna z osatnich partii, bo było to wiosną 1995 r. - w sklepie nieopodal akademików mieli aż 3 rodzaje piwa o nazwie BROZ, w zasadzie pamiętam, że różniły się na pewno ekstraktem i mocą, ale miały jedną wspólną cechę - wszystkie były podłego smaku
                              Pamiętam jeszcze tylko jedną zadziwiającą rzecz - pomimo szalejącej jeszcze wtedy inflacji BROZ był jedynym piwem w tym sklepie (myślę, że także produktem), które w tym czasie staniało (w ciągu tygodnia) i najtańszy egzemplarz kosztował 0,99 zł za 0,5l
                              Żal mi tylko tych kapsli i etykiet, których nie zachowałem

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • heckler
                                Šebířov-Vosná, Vosná 1, Pivovar Balík
                                heckler
                                Kolejny mikrus, który założony został w małej wiosce to Pivovar Balik i jest kontynuacją pasji piwowara domowego Tomáša Balíka. Browarek funkcjonuje na prywatnej posesji, a na jego ulokowanie przeznaczono starą stodołę.
                                Rekonstrukcja jej rozpoczęła się wiosną 2022 roku i w prace...
                                2025-02-05, 09:15
                              • darekd
                                Mount Saint Bernard Abbey, Tynt Meadow
                                darekd
                                Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!

                                Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano
                                ...
                                2023-02-08, 00:16
                              • bastion
                                Ukraina, Kijów, Krasnova 27, John Barleycorn ( Winetime) [ Bez wyszynku]
                                bastion
                                Kolejne z tajemniczych piwnych miejsc na mapie Kijowa.
                                Winetime to firma zajmująca się dystrybucją napojów alkoholowych i nie tylko. Nazwa sugerowała by, że głównym punktem programu jest u nich wino. Jednak to nie jest tak do końca.
                                W 2019 roku postanowili urozmaicić ofertę o...
                                2023-12-28, 21:28
                              • dadek
                                Belgia, Neerijse, Beekstraat 20, Brouwerij De Kroon
                                dadek
                                Wieś Neerijse jest położona 13 km na południowy zachód od Leuven, skąd dojechać tu można autobusem nr. 70. Idąc od przystanku nie sposób ominąć kompleksu starych budynków z czerwonej cegły, tym bardziej że od razu w pierwszym można przez okno zobaczyć stare urządzenia piwowarskie,...
                                2024-10-23, 01:37
                              • dadek
                                Hlízov 230, Pivovar Holanďan
                                dadek
                                Przybyłem do Hlízova w piękną, upalną sobotę 12.08.2023. Dojazd zapewniają pociągi osobowe jeżdżące na odcinku Kolín - Kutná Hora, z przystanku kolejowego do browaru jest 200 m.
                                Browarek oficjalnie polał swe pierwsze piwa w październiku 2022. Powstał on na terenie dawnego majątku...
                                2023-11-03, 01:29
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...