Kolega studiował w Rzeszowie na przełomie lat 80/90 i potwierdza zdanie Elwooda.Mimo,że płacze nad każdym zamkniętym browarem z likwidacji tego browaru się cieszy.Ja mam mieszane uczucia.Piłem stamtąd piwa podłe ale i całkiem przyzwoite.
Browar Zaczernie
Collapse
X
-
Comment
-
-
Piłem chyba Broza i z pewnością Jasne Pełne -dopicie tego trunku do końca było niebywale trudne.Zakupiłem bodajże w Tarnowie,albo w Rzeszowie...kole 90 roku,ale nie jestem pewien...Dobrze,że tylko po jednej sztuce kupiłem Na szczęście trałiłem na piwo z Łańcuta i uwolniłem kubki smakowe od tych piw
Prawie jak Piwo
SZCZECIN
Comment
-
-
mapajak napisał(a)
A oto ta etykieta:
ja tam nic mówić nie będę, ART może się wypowieGdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
no daj spokój, niczym mnie nie uraziłeś, chodziło mi tylko o to że kiedys nasz Admin prosił aby do etykiet zamieszczać tylko linki...ale w tej sytuacji wszytsko jasne
a czy ktokolwiek kiedyś pijący produkty Zaczernia pamięta może smak ichniejszego porterka?Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Dyskutujemy o browarze w Zaczerniu w kontekście historycznym, tymczasem dobiegły mnie wieści o próbach wskrzeszenia tego browaru. Obecny właściciel budynków i terenu (nie śmiem nazwać tego co zostało browarem) uzyskał prawo do historycznego logo i daty założenia browaru, ściągnął tam też nieco wyposażenia z innych, zamykanych zakładów. W planach są podobnież piwa "niszowe". Informację podaję na odpowiedzialność mojego kuzyna z Rzeszowa, który tam podobnież był widział i ... niezwłocznie mi doniósł.
Comment
-
-
slawekkazek napisał(a)
Dyskutujemy o browarze w Zaczerniu w kontekście historycznym, tymczasem dobiegły mnie wieści o próbach wskrzeszenia tego browaru. Obecny właściciel budynków i terenu (nie śmiem nazwać tego co zostało browarem) uzyskał prawo do historycznego logo i daty założenia browaru, ściągnął tam też nieco wyposażenia z innych, zamykanych zakładów. W planach są podobnież piwa "niszowe". Informację podaję na odpowiedzialność mojego kuzyna z Rzeszowa, który tam podobnież był widział i ... niezwłocznie mi doniósł.Browar Hajduki.
adam16@browar.biz
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D
Comment
-
-
grzech napisał(a)
Browar został wybudowany w latach 1820-22 jako własność rodziny Morskich. Od 1931 r. należał do Jana K. Jędrzejowicza. W czasie II wojny światowej nie został zniszczony tak, że w 1944 r. wznowi produkcję, specjalizując się w piwach ciemnych. Został upaństwowiony w 1950 r. i działał w ramach Łańcuckich Zakładów Piwowarskich, potem Zakładów Piwowarskich w Leżajsku s.a. Zamknięty został w 2. poł. lat 90-tych.
Jeszcze załapałem się na piwka z Zaczernia. Zaś wiosną tego roku na targu w Rzeszowie nabyłem sporą ilość etykiet z browaru (teraz niemalże w całości rozparcelowanych).
Produkcja browaru przed I wojną światową:
1907 rok – 13 000 hl
1908 rok – 15 000 hl
1911 rok – 14 983 hlArchiwum piwne
Poznaj
http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kloss Wyświetlenie odpowiedziKolega studiował w Rzeszowie na przełomie lat 80/90 i potwierdza zdanie Elwooda.Mimo,że płacze nad każdym zamkniętym browarem z likwidacji tego browaru się cieszy.Ja mam mieszane uczucia.Piłem stamtąd piwa podłe ale i całkiem przyzwoite.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika slawekkazek Wyświetlenie odpowiedzi...
Informację podaję na odpowiedzialność mojego kuzyna z Rzeszowa, który tam podobnież był widział i ... niezwłocznie mi doniósł.
szkoda, bo w tym rejonie to nie ma już żadnego małego czynnego browaru.
Comment
-
-
Pod koniec lat 80-tych zwiedzałem browar w Zaczerniu, z przyjemnością degustowałem na miejscu jego wyroby, smak piw oceniałem od przyzwoitego do bardzo dobrego. Te same piwa dostępne w sklepach miały koszmarny smak, coś nie tak działo się pomiędzy browarem, a klientem.
Comment
-
-
Browar w Zaczerniu niestety zniknie bezpowrotnie. Ostatnio wyburzyli wielki ceglany komin, robiąc taki dziedziniec, a z tego co mi wiadomo, resztę zabudowań (część zajęła firma BWS, część firma Restar) ma zająć Bać - Pol i zrobić tam jakieś magazyny. W ten sposób browar zaczerski kończy swoje istnienie definitywnie.
Comment
-
-
Witam
Mialem okazje widziec czesc budynkow. Z Browarem Zaczernie zwiazana jest moja rodzina. Pracowal tam brat mojej prababci. Ukonczyl on Brauer Akademie Ehrich w Worms. Ich ojciec pochodzil z rodziny o piwowarskich tradycjach i przez jakis czas byl wlascicielem browaru w Kleczy Dolnej oraz zwiazany byl z browarem w miejscowosci Jaszczurowa. Piwa z Zaczernia nie mialem okazji skosztowac. Dzieki za ten watek.
Pozdrawiam Marek
Comment
-
Comment