Napisałeś, "Dzis przez przypadek znalazlem, potwierdza to juz mi znane fakty i podaje mi nowe" Możesz podać te potwierdzone i nowe fakty i mam pytanie czy znasz ulicę albo miejsce browaru w Kleczy Dolnej, czy browar ten nie znajdował się na Kopcu.
Wszystko jest powiazane z badaniami genealogicznymi jakie prowadze. Zaczelo sie od otrzymania informacji , ze moja prababcia urodzila sie w Kleczy Dolnej. Nawiazalem wtedy kontakt z rodzina w Zaczerniu , ktora byla zwiazana z tamtejszym browarem. Wnuk wspomnianego Franza Käpplera opowidzial mi znane sobie fakty. Jego dziadek mial pochodzic z Niemiec , z pieniedzmi jakie dostal od swojego ojca mial udac sie na wschod. Tam powiazany byl z Browarem w Jaszczurowej i w Kleczy Dolnej. Poniewaz moj prapradziadek byl pochodzenia niemieckiego miejscowa ludnosc zbojkotowala jego produkty i ratujac sie przed bankructwem sprzedal browar i udal sie w okolice Rzeszowa. Nie byl mi znany czas kiedy to nastapilo a to ogloszenie z gazety z roku 1904 mnie o tym poinformowalo. Po tym czasie mial byc powiazany z mniejszymi browarami w okolicach Rzeszowa. Znana jest mi jedna miejscowosc - Strzyzow nad Wislokiem - ale nie wiem nic wiecej i czym sie tam zajmowal. Wspomniany piwowar zmarl w wieku 72 lat w Katowicach. Jako ciekawostke moge podac ze moj prapradziadek wywodzil sie z tej samej miejscowosci co Jan Ewangelista Goetz zalozyciel Browaru Okocim.
Miałem okazję pracować dorywczo w tym browarze (zaczerskim) na wakacjach podczas studiów. Piwo było bardzo dobre do momentu butelkowania. Przyczyną psucia się piwa były niedokładnie umyte butelki (zwrotne). Piwo było nie pasteryzowne i dopiero pod koniec działalności browar zakupił pasteryzator. Niestety, w tym okresie na podkarpaciu królował młody i nowoczesny browar leżajsk, który później przejął browar zaczerski i przypisał sobie jego rok założenia.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Leonpraga
Napisałeś, "Dzis przez przypadek znalazlem, potwierdza to juz mi znane fakty i podaje mi nowe" Możesz podać te potwierdzone i nowe fakty i mam pytanie czy znasz ulicę albo miejsce browaru w Kleczy Dolnej, czy browar ten nie znajdował się na Kopcu.
Według informacji z internetu w 1909 r. Alojzy Majewski kupił działkę z karczmą i browarem pod budowę Collegium Marianum dla księży pallotynów. Collegium Marianum stoi do dziś pod Kopcem, po południowej stronie drogi Wadowice - Kalwaria Zebrzydowska (od strony Wadowic).
Współrzędne (wg Geoportalu): 49o52'27"N i 19o31'32"E.
Kolejny mikrus, który założony został w małej wiosce to Pivovar Balik i jest kontynuacją pasji piwowara domowego Tomáša Balíka. Browarek funkcjonuje na prywatnej posesji, a na jego ulokowanie przeznaczono starą stodołę.
Rekonstrukcja jej rozpoczęła się wiosną 2022 roku i w prace...
Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!
Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano...
Kolejne z tajemniczych piwnych miejsc na mapie Kijowa.
Winetime to firma zajmująca się dystrybucją napojów alkoholowych i nie tylko. Nazwa sugerowała by, że głównym punktem programu jest u nich wino. Jednak to nie jest tak do końca.
W 2019 roku postanowili urozmaicić ofertę o...
Wieś Neerijse jest położona 13 km na południowy zachód od Leuven, skąd dojechać tu można autobusem nr. 70. Idąc od przystanku nie sposób ominąć kompleksu starych budynków z czerwonej cegły, tym bardziej że od razu w pierwszym można przez okno zobaczyć stare urządzenia piwowarskie,...
Browar restauracyjny który działa w dzielnicy Ruzinov, w ciągu swojej krótkiej historii zdążył zmienić już nazwę. Został umiejscowiony w budynku z lat 30-tych ubiegłego wieku, w którym mieścił się jakby to nazwać, robotniczy dom kultury. Początek działalności w roku 2018, był pod...
Comment