Napisałeś, "Dzis przez przypadek znalazlem, potwierdza to juz mi znane fakty i podaje mi nowe" Możesz podać te potwierdzone i nowe fakty i mam pytanie czy znasz ulicę albo miejsce browaru w Kleczy Dolnej, czy browar ten nie znajdował się na Kopcu.
Wszystko jest powiazane z badaniami genealogicznymi jakie prowadze. Zaczelo sie od otrzymania informacji , ze moja prababcia urodzila sie w Kleczy Dolnej. Nawiazalem wtedy kontakt z rodzina w Zaczerniu , ktora byla zwiazana z tamtejszym browarem. Wnuk wspomnianego Franza Käpplera opowidzial mi znane sobie fakty. Jego dziadek mial pochodzic z Niemiec , z pieniedzmi jakie dostal od swojego ojca mial udac sie na wschod. Tam powiazany byl z Browarem w Jaszczurowej i w Kleczy Dolnej. Poniewaz moj prapradziadek byl pochodzenia niemieckiego miejscowa ludnosc zbojkotowala jego produkty i ratujac sie przed bankructwem sprzedal browar i udal sie w okolice Rzeszowa. Nie byl mi znany czas kiedy to nastapilo a to ogloszenie z gazety z roku 1904 mnie o tym poinformowalo. Po tym czasie mial byc powiazany z mniejszymi browarami w okolicach Rzeszowa. Znana jest mi jedna miejscowosc - Strzyzow nad Wislokiem - ale nie wiem nic wiecej i czym sie tam zajmowal. Wspomniany piwowar zmarl w wieku 72 lat w Katowicach. Jako ciekawostke moge podac ze moj prapradziadek wywodzil sie z tej samej miejscowosci co Jan Ewangelista Goetz zalozyciel Browaru Okocim.
Miałem okazję pracować dorywczo w tym browarze (zaczerskim) na wakacjach podczas studiów. Piwo było bardzo dobre do momentu butelkowania. Przyczyną psucia się piwa były niedokładnie umyte butelki (zwrotne). Piwo było nie pasteryzowne i dopiero pod koniec działalności browar zakupił pasteryzator. Niestety, w tym okresie na podkarpaciu królował młody i nowoczesny browar leżajsk, który później przejął browar zaczerski i przypisał sobie jego rok założenia.
Napisałeś, "Dzis przez przypadek znalazlem, potwierdza to juz mi znane fakty i podaje mi nowe" Możesz podać te potwierdzone i nowe fakty i mam pytanie czy znasz ulicę albo miejsce browaru w Kleczy Dolnej, czy browar ten nie znajdował się na Kopcu.
Według informacji z internetu w 1909 r. Alojzy Majewski kupił działkę z karczmą i browarem pod budowę Collegium Marianum dla księży pallotynów. Collegium Marianum stoi do dziś pod Kopcem, po południowej stronie drogi Wadowice - Kalwaria Zebrzydowska (od strony Wadowic).
Współrzędne (wg Geoportalu): 49o52'27"N i 19o31'32"E.
Comment