Uroczyste przekazanie browaru raciborskiego

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • adam16
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2001.02
    • 9865

    Uroczyste przekazanie browaru raciborskiego

    Browar raciborski został sprzedany. Przetarg który miał odbyć się 11 listopada 2002r. nie doszedł do skutku z powodu braku chętnych. Cena wywoławcza wynosiła 1 mln. zł. 14 listopada Zbigniew Suliga, syndyk masy upadłościowej Browarów Górnośląskich poinformował jednak na łamach Trybuny Śląskiej, że znalazł się tajemniczy nabywca oferujący 700 tyś, zł. Teraz już wiadomo iż ta tajemnicza osoba to Jerzy Łazarczyk, biznesmen z Kielecczyzny, który wcześniej kupił nieczynny browar w Siemianowicach. Jest także właścicielem sieci kantorów obcych walut i autokomisów w Katowicach i Sosnowcu. Okazuje się, że ostateczna cena wyniosła nie 700 tys zł, a tylko pół miliona.
    W dniu dzisiejszym, tj 16.01.2003r. Raciborski browar ma zostać przekazany w ręce nowego właściciela.
    Jak się okazuje istnieje szansa na to że jednak będzie produkowane piwo, albo w Siemianowicach, albo w Raciborzu.
    Można tak wnioskować na podstawie wypowiedzi udzielonej przez pana Łazarczyka Dziennikowi Zachodniemu:
    - Po co kupiłem zakład? Po to, by z dwóch browarów złożyć jeden - wyznaje - W tej chwili trudno powiedzieć, który z zakładów będzie produkował piwo.
    Zobaczymy jak będzie.
    Browar Hajduki.
    adam16@browar.biz
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

    Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D
  • adam16
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2001.02
    • 9865

    #2
    Za to wiemy co było wcześniej.
    Po raz pierwszy informacje o piwowarstwie w Raciborzu znajdujemy w poradzie prawnej z 1293 roku udzielonej przez radcę Świdnickiego na prośbę miasta. Rada podaje m.in. iż „miary i ceny piwa ustalają karczmarzom rada i ławnicy miasta”.
    W tymże samym roku, książę raciborski zezwala na założenie nad Odra, karczmy z wyszynkiem. Dochód z niej miał być przekazywany na potrzeby miasta.
    W następnym roku książę Przemysław Władysławowicz, nadaje tzw. prawo mili zapowiedniej, które to daje mieszkańcom miasta, monopol na warzenie i wyszynk piwa w obrębie 1 mili od murów miejskich.
    W roku 1532 było w Raciborzu 155 domów piwnych, posiadających prawo warzenia i wyszynku piwa.
    Najstarszy browar murowany i słodownia, istniały już w XVI wieku, przy Nowym Targu.

    Z roku 1567 pochodzi pierwsza wzmianka o browarze książęcym przy zamku. I od niego właśnie liczy się tradycja Browaru w Raciborzu.
    Browar Hajduki.
    adam16@browar.biz
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

    Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

    Comment

    • adam16
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2001.02
      • 9865

      #3
      W latach 40-tych, XIX wieku, po czasowym upadku browarnictwa miejskiego, rozpoczyna się ekspansja piwa raciborskiego. Jest już wysyłane poza powiat raciborski, do powiatu rybnickiego i do Ziemi Hulczyńskiej.
      19 stycznia 1858 roku zamek z browarem zostają zniszczone przez pożar. Już w następnym roku uruchomiono w odbudowywanym zamku browar wyposażony w maszynę parową. Nowy browar działał tylko 30 lat po czym został zmodernizowany. Pracowało w nim 55 osób, zbudowano dom dla czeladników, na nowo urządzono warzelnię, maszynownię, chłodnię, maszynownię, leżakownię i skład piwa. 1898 roku piwowarem był Kaufmann. W rok później rusza produkcja piwa typu pilzneńsiego. Piwo musiało być co najmniej dobre skoro w Gliwicach powstał skład piwa zamkowego z Raciborza. Piwo to było także szynkowane w kantynach hut, w restauracji dworcowej w Kędzierzynie i Gospodzie Książęcej w Sławięcicach. Czynnikami które decydować miały o jakości piwa zamkowego były;
      woda ze źródeł w Oborze doprowadzana drewnianym rurociągiem,
      chmiel sprowadzany z czeskich Sudetów i Bawarskiego Hallertau,
      uprawiany w dobrach książęcych jęczmień,
      i wreszcie drewniane beczki mimo iż normalną rzeczą było wykorzystywanie przez browary beczek metalowych.
      Piwo fermentację przechodziło w dębowych kadziach. Leżakowane było w także dębowych kufach.
      Browar Hajduki.
      adam16@browar.biz
      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

      Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

      Comment

      • adam16
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2001.02
        • 9865

        #4
        W latach 80-tych XIX stulecia, w Raciborzu obok browaru zamkowego działało jeszcze 9 innych browarów.
        Pół wieku później pozostał już tylko browar książęcy.

        Pierwsza wojna światowa przynosi upadek piwowarstwa w ogóle. Nie dziwi więc fakt upadku browaru w Raciborzu. Braki w dostawach dobrego jęczmienia i chmielu spowodowały iż zaczęto produkować tzw. „lemoniadę chmielową”. Mimo to utrzymano produkcję pełnowartościowego piwa, jednak w dużo mniejszych ilościach.
        Po wojnie trudności się pogłębiły. Część ziemi raciborskiej i powiat rybnicki przeszły w polskie ręce. Ziemia Hulczyńska, przypadła Czechosłowacji. W ten sposób zniknęli tradycyjni odbiorcy raciborskiego piwa zamkowego. W tym samym czasie zmarł piwowar Kaufmann, zabierając do grobu tajemnice raciborskiego pilsenera.

        W roku 1937 znalazł się wreszcie godny następca Kaufmanna. Niestety dwa lata później wybucha II Wojna Światowa. Co działo się w Browarze w czasie trwania wojny? Nie dysponuję informacjami na ten temat.
        Browar Hajduki.
        adam16@browar.biz
        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

        Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

        Comment

        • adam16
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2001.02
          • 9865

          #5
          Wojna się wreszcie zakończyła. Data 31 marca 1945 roku została przyjęta jako dzień rozpoczęcia działalności browaru pod polską pieczą. Jednak na początku wykorzystywano wytwarzaną w browarze energię elektryczną do oświetlenia budynków Administracji Miasta.
          Rzeczywista produkcja piwa rusza 30 lipca, a produkcja słodu 15 września tegoż roku. W kwietniu 1946 roku rusza rozlew piwa do butelek 0,5l.
          W 1956 browar włączono do Zakładów Piwowarsko – Słodowniczych w Głubczycach.
          W 1957 roku rozpoczęto modernizację browaru. Wymieniono stare dębowe kufy na metalowe tankofermentatory.
          W 1958 roku browar zostaje przekazany do Raciborskich Zakładów Fermentacyjnych Przemysłu Terenowego w Raciborzu, a 1959 roku zakład, przekazano do Raciborskich Zakładów Spożywczych Przemysłu Terenowego.
          Kolejna zmiana nastąpiła 1973 roku kiedy to browar włączono do Zakładów Piwowarskich w Głubczycach.
          Następnie 1975 roku przekazany zostaje do Zakładów Piwowarskich w Zabrzu. Wtedy też Zakłady Piwowarskie w Zabrzu zostają połączone z Tyskimi Zakładami Piwowarskimi i tworzą razem Górnośląskie Zakłady Piwowarskie w Zabrzu. W skład tego molocha wchodzą browary w Zabrzu, Tychach (dwa browary), Będzinie, Częstochowie, Siemianowicach, Rybniku i oczywiście w Raciborzu. Nie jestem pewien czy w skład tej grupy nie wchodził także browar w Sosnowcu.

          Każdy kolejny właściciel browaru prowadził prace modernizacyjne, remonty itp.

          W 1978 roku zły stan techniczny budynku słodowni spowodował zaprzestanie produkcji własnego słodu.
          Browar Hajduki.
          adam16@browar.biz
          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

          Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

          Comment

          • adam16
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2001.02
            • 9865

            #6
            1 stycznia 1981 roku następuje rozdzielenie Grupy. Browar Raciborski pozostaje wraz z browarami Zabrzańskim, Bytomskim, Rybnickim, Siemianowickim i Częstochowskim - tworzą razem Górnośląskie Zakłady Piwowarskie. Tychy zaś działają samodzielnie.
            Last edited by adam16; 2003-01-16, 16:49.
            Browar Hajduki.
            adam16@browar.biz
            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

            Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

            Comment

            • adam16
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2001.02
              • 9865

              #7
              Informacje na bazie wydawnictwa "420 lat browaru w Raciborzu". Niestety posiadam tylko ksero tego wydawnictwa i to jeszcze niekompletne. Może ktoś wie coś więcej. Proszę - piszcie.
              Browar Hajduki.
              adam16@browar.biz
              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

              Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

              Comment

              • adam16
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2001.02
                • 9865

                #8
                Losy Raciborza nie są dalej jasne. Browar najprawdopodobniej znów zostanie sprzedany, albo co gorsza rozsprzedany po kawałku. Podobnie niejasna jest sytuacja Siemianowic. Nóż się w kieszeni otwiera.
                Browar Hajduki.
                adam16@browar.biz
                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

                Comment

                • adam16
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2001.02
                  • 9865

                  #9
                  Odnawiam temat, bo sprawa się wykrystalizowała. Teraz już spokojnie możemy czekać na pierwsze piwo z Raciborza.
                  Last edited by adam16; 2004-08-14, 19:51.
                  Browar Hajduki.
                  adam16@browar.biz
                  Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                  Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

                  Comment

                  • adam16
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2001.02
                    • 9865

                    #10
                    Historia toczy się dalej. Obecnie piwo z Raciborza jeździ cysternami do Zabrza, gdzie jest rozlewane do butelek. Ale lada chwila będzie rozlewane już na miejscu. Trwają przygotowania do uruchomienia linii rozlewniczej.
                    Browar ma jeszcze spory zapas mocy produkcyjnych. Szkoda tylko, że np. w Chorzowie, czy Katowicach zdobycie ich piwa graniczy ze sztuką.
                    Browar Hajduki.
                    adam16@browar.biz
                    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                    Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

                    Comment

                    • kiszot
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      🍼🍼
                      • 2001.08
                      • 8107

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika adam16
                      Browar ma jeszcze spory zapas mocy produkcyjnych. Szkoda tylko, że np. w Chorzowie, czy Katowicach zdobycie ich piwa graniczy ze sztuką.
                      W Bytomiu było,a może i jest,trochę lepiej.Ale w cale nie jest tak różowo.No i przydałaby się chociaż jedna knajpa z beczkowym piwem.
                      Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                      1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

                      Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                      Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                      So von Natur, Natur in alter Weise,
                      Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                      Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

                      Comment

                      • e-prezes
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2002.05
                        • 19260

                        #12
                        pytanie gdzie oni je dystrybuują? skoro w te stronę do Krakowa po drodze nie ma

                        Comment

                        • kiszot
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          🍼🍼
                          • 2001.08
                          • 8107

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
                          pytanie gdzie oni je dystrybuują? skoro w te stronę do Krakowa po drodze nie ma
                          Z tego co sie orientuje to raczej okolice Siemianowic i Raciborza.
                          Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                          1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

                          Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                          Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                          So von Natur, Natur in alter Weise,
                          Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                          Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

                          Comment

                          • e-prezes
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2002.05
                            • 19260

                            #14
                            i to wszystko tam schodzi?? trochę dziwne jak na nowy/mały browar?

                            Comment

                            • kiszot
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              🍼🍼
                              • 2001.08
                              • 8107

                              #15
                              Jak to stwierdził właściciel,nie wykorzystują połowy swoich możliwości.
                              Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                              1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

                              Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                              Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                              So von Natur, Natur in alter Weise,
                              Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                              Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X