Minibrowar "PAMA"

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • adam16
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2001.02
    • 9865

uszok73 napisał(a)
    Browar jest przy drodze na Kraków -wioska Małobądz koło Bukowna, Jezeli chodzi o szperanie to nic już niema [ byłem kilka razy ] została tylko hala a właściciele zzostali ograbieni z gadżetów przez takich jak my..
    Ha, ale ponoc sątam jeszcze jakies urządzenia do kupienia. Nie żebym ja miał to kupić ale znam zainteresowanych uzywanym sprzętem.
    Browar Hajduki.
    adam16@browar.biz
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

Comment

• uszok73
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2003.01
      • 135

beny napisał(a)
      Polemizowałbym - znam ludzi którzy pili piwo kuflowe i otrzymywali te "fiszki reklamowe"

Swoja drogą - gdzie ty logika mały browar ma grube tekturowe fiszki reklamowe i brak podstawek w knajpach firmowych ?

I dlaczego jedna z podstawek Pamy w polskich zbiorach jest charakterystycznie zalana piwem (okrągły kleks) - czyżby fiszka wpadła do piwa :-)

Nie wiem kto nagadał takie bzdury o fiszkach reklamowych, w każdym bądź razie służyło to jako podstawka, wyglada jak rasowa podstawka i JEST PODSTAWKĄ PIWNĄ wiec jako taka znalazła się w katalogu.

A po zatym nie wiem o jakim krążku mówisz - bo podstawka jest kwadratowa czyżby jakaś kwadratura koła?
      :-)
      i powtarzam Ci - uczyłem się z synową państwa Todor [ żona młodszego syna Pawła Todor]jeszcze jak funkcjonował
      browar . Rozmawiałem z Panem Kazimierzem Todor i jego synami
      i to oni mnie przekonali ŻE NIEWYDANO PODSTAWKI !!
      Może być druga ewentualność - że to jest podstawka wydana przez knajpe [ tak jak ta z Brackeigo w Dołku z Dąbrowy Górniczej ]
      Wydano: szklanki, kufle , kapsle,plakaty i te właśnie reklamówki
      .te fiszki są dwu cześciowe i może ktoś w knajpie ich nie zlepił i nie zawiesił tylko położył na stół....tak poprostu mogły trafić do Renaty

Comment

• uszok73
        • 2003.01
        • 135

beny napisał(a)
        Polemizowałbym - znam ludzi którzy pili piwo kuflowe i otrzymywali te "fiszki reklamowe"

Swoja drogą - gdzie ty logika mały browar ma grube tekturowe fiszki reklamowe i brak podstawek w knajpach firmowych ?

I dlaczego jedna z podstawek Pamy w polskich zbiorach jest charakterystycznie zalana piwem (okrągły kleks) - czyżby fiszka wpadła do piwa :-)

Nie wiem kto nagadał takie bzdury o fiszkach reklamowych, w każdym bądź razie służyło to jako podstawka, wyglada jak rasowa podstawka i JEST PODSTAWKĄ PIWNĄ wiec jako taka znalazła się w katalogu.

A po zatym nie wiem o jakim krążku mówisz - bo podstawka jest kwadratowa czyżby jakaś kwadratura koła?
        :-)
        aha , jeszcze a propo kwadratury koło napisałem tak z rozpędu gdyż wiekszość zawieszek spotykanych w sklepach jest okragła ... to tyle

Comment

• uszok73
          • 2003.01
          • 135

becik napisał(a)
          czy mozna to COŚ gdzieś zobaczyć? (fiszka a la podstawka)
          u Radka...

Comment

• uszok73
            • 2003.01
            • 135

adam16 napisał(a)
            Ha, ale ponoc sątam jeszcze jakies urządzenia do kupienia. Nie żebym ja miał to kupić ale znam zainteresowanych uzywanym sprzętem.
            Podobno cos został ale jak romawiałem rok temu to to cos mieli kupić znajomi z browaru Knap- Imielin. Część sprzedano już dawno . Ostatnio Państwo Todor byli trakcie uzyskiwania licencji na wydobycie gliny i mieli stawiać cegielnie

Comment

• Żywiec
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.12
              • 1571

Janusz, masz czkawkę?

Comment

• uszok73
                • 2003.01
                • 135

Żywiec napisał(a)
                Janusz, masz czkawkę?
                Czasami po tyskim

Comment

• grzeber
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🍼🍼
                  • 2002.05
                  • 2869

W związku z zamieszczeniem tej podstawki w dziale kolekcjonerstwo temat niejako powraca.

Jako szczęsliwy posiadacz tej sztuki stwierdzam, iż wygląda ona jak 100% podstawka, nie posiada żadnych zawieszek ani innych "dzynksów" do zawieszania, zatem nie widzę powodu aby uważać to za coś innego.

Niestety polemika z Januszem raczej do skutku nie dojdzie bowiem od dłuższego czasu nie bywa w kraju i nie ma dostępu do sieci.
                  pozdrawiam
                  www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej

Comment

• cielak
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2004.03
                    • 2890

Tak się składa że będę , może w piątek, jechał z Krakowa w kierunku Olkusza i chętnie bym tam wstąpił zobaczyć co słychać. Problem w tym że patrzyłem na mapę i (z mojej mapy) wynika że Małobądź leży raczej bliżej Będzina niż Olkusza.
                    Czy ja mam złą mapę czy to inna Małobądź.
                    zupka chmielowa dobra i zdrowa!!

Comment

• grzes_ch
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2003.10
                      • 612

Ta Małobądź jest zaraz za Olkuszem a przed Sławkowem po prawej stronie jadąc od Krakowa.

Comment

• grzeber
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🍼🍼
                        • 2002.05
                        • 2869

Masz złą mapę ta Twoja Małobądż to chyba dzielnica Będzina .

A tak na serio - tej właściwej Małobądzi nie ma na mapie .
                        Wyszukaj drogi łączącej Dąbrowę Górniczą z Olkuszem. Przy niej znajduje się Bolesław - to jest miejsce którego szukasz.
                        Gdzieś tam jest browar, ale gdzie to nie mam pojęcia .
                        pozdrawiam
                        www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej

Comment

• cielak
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2004.03
                          • 2890

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grzeber
                          ...drogi łączącej Dąbrowę Górniczą z Olkuszem. Przy niej znajduje się Bolesław - to jest miejsce którego szukasz. ...
                          No to już wiem. Zaglądnę.
                          A może ktoś wie coś więcej?

Comment

• slawekkazek
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            🥛🥛🥛
                            • 2003.01
                            • 551

Jadąc od Olkusza browar znajdował się po prawej stronie - jeszcze 2 -3 lata temu dogorywała tablica kierunkowa do browaru (widoczna tylko od strony Katowic). Zagłębiając się w osiedle trzeba dojechać prawie do samego kopńca zabudowy.

Comment

• cielak
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2004.03
                              • 2890

No i po wielu trudach dotarłem na miejsce.
                              Jadac od strony Olkusza w kierunku Katowic skrecamy w prawo na Krzykawę i po jakiś 200m po prawej stronie jest ulica Miła. Prawie na końcu tej ulicy jest dom wraz z zabudowaniami (żółty) gdzie mieścił się browar. Niestety nikogo nie zastałem, ale dowiedziałem się od pana (spożywającego Raciborowskiego Pilsa z Zamku) pod sklepem że po browarze sladu nie ma. Ktoś, jakiś czas temu podobno cały sprzęt kupił. Podejżewam że żadnych okazów kolekcjonerskich też tam (już) nie ma.
                              Zapomniałem wziąść aparatu a zrobił bym kilka zdjęć, jak by mi pozwolono.

Comment

• miodek
                                • 2005.10
                                • 177

Byłem w Browarze Pama kilka razy, bo mam w tej miejscowości rodzinę, konkretnie ciotkę mojej żony. Tak się składa że owa ciocia chodziła do klasy z małżonką właściciela browaru. Pogadałem sobie z właścicielem dość długo i mogę Was zapewnić że podstawka NA PEWNO istniała. Była produkowana gdzieś na Śląsku i używana w jakiejś knajpie na Śląsku. Przywiozłem z browaru Pama kilkaset etykiet.
                                miodek

Comment

Przetwarzanie...