Gdańsk i jego browary

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23975

Gdańsk i jego browary

Gdańsk, z niemiecka Danzig zapewne poza w miarę niedawno zamkniętym (sic) Browarem Heweliusz na Kilińskiego (Gd. Wrzeszcz), posiadał więcej browarów niż ten jeden. W samym centrum miasta są takie ulice jak Piwna, Browarna, Chmielna (ta może bardziej od magazynów chmielu?), Słodowników.

Ponieważ w weekend będę w tym arcyciekawym mieście, chętnie usłyszę od ekspertów gdzie mieściły i jak zwały się inne znane Wam browary gdańskie? Będę ze sprzętem foto, więc chętnie porobię zdjęcia stanu obecnego. Wyniki oczywiście pójdą do galerii

i tutaj jeszcze mała prośba: w czwartek (30.I), do godziny 15 będę mógł sprawdzić ten temat, jeśli więc wyląduje tutaj jakaś rzeczowa odpowiedź już po tym czasie, bardzo prosiłbym o tel. (wystarczy sygnał, oddzwonię) lub SMSik (501.334.290) abym mógł wpiąć ewentualny adres w plan mojej eskapady.
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
  • adam16
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2001.02
    • 9865

Odp: Gdańsk i jego browary

ART napisał(a)
    Gdańsk, z niemiecka Danzig zapewne poza w miarę niedawno zamkniętym (sic) Browarem Heweliusz ...
    A jeszcze niedawno, w 1996 pisali o browarze:
    ASTOR z pasją unowocześnia przemysł, wspiera w rozwoju ludzi w zakresie: automatyka, systemy sterowania, robotyka, oprogramowanie SCADA, HMI, MES, PLC.

Szukać na dole Browar Heweliusz - Gdańsk
    Ostatnia zmiana dokonana przez adam16; 2003-01-30, 00:10.
    Browar Hajduki.
    adam16@browar.biz
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

Comment

• becik
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2002.07
      • 14999

od drugiej połowy XIX wieku w Gdańsku istniało ok 25 browarów z których wiekszość została zamknięta na początku wieku, z informacji jakie posiadam mogę podac nazwy kilku z nich wraz z podanien niestety tylko niemieckich nazw ulic przy jakich się znajdowały, jesli to bedzie choć w części pomocne to dobrze, jeśli, trudno )))
      1.Brauerej Paul Fischer, Hundegasse 8/9 +1918
      2. H. A. Fischer Brauerei, Altschottland 68 +1912
      3. Bierbrauerej Richard Fischer, Weichselstr 2 +1945
      4. genossenschaftsbrauerei, Burgstr. +1913
      5. Germania Brauerei F. Lemon, Hundegasse 46 +1908
      6. Heinrich Glaubitz brauerei, Rittergasse 7 +1906
      7. Walter Kammerer Brauerei, Stadtgebiet 12 +1908
      8. F. Kilp Brauerei, topfergasse 5 +1896
      9. Brauerei Kreissig & Eisenhardt, Pfefferstadt 46 +1908
      10. Brauerei L.O. Kammerer, Pfefferstadt 19/21 +1914
      11. H.W. Mayer Brauerei, Pfefferstadt 54 +1908
      12. Danziger Malzbier-Brauerei Behrendt, Ohra, Haustr 4 +1908
      13. Brauerei Waas, Poggenpfuhl 43 +1929
      14 Brauerei j. Gamm, St. Albrecht 49/51 +1908
      15. Danziger Vereinsbrauerei H. Barczewski, Langefuhr 38 + 1904
      16. Jopenbierbrauerei, Halbengasse 2 +1898
      17. Brauerei J. von Puttkamer, Pfefferstadt 23/27 +1920
      18. Alte Danziger Schlossbrauerei, ritttergasse 10 +1913

wszystkie inf. za Brauerei Verzeichnis Polen
      Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• adam16
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2001.02
        • 9865

W Gdańsku masz Słodownię "Baltic Malt" przy ul. Promowej.
        Browar Hajduki.
        adam16@browar.biz
        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

Comment

• ART
          mAD'MINd
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2001.02
          • 23975

no to już jest coś konkretnego! Dzięki!

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• ART
            mAD'MINd
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2001.02
            • 23975

tuż przed wyjazdem zdążyłem ustalić polskie odpowiedniki niegdysiejszych nazw ulic niemieckich podanych przez Becika:

ewidentne centrum:

Hundegasse - Ogarna (równoległa do Długiej, od Garbar po Chmielną)

Burgstr - Grodzka może w żółtym budyneczku w którym obecnie jest bodaj Bar u EWY coś było.

Rittergasse - Rycerska boczna Grodzkiej, muzealniczka nie mogła powiedzić gdzie były na tej ulicy jakieś browary, na jednym z budynków ostał się niemiecki napis na ścianie ale nic nie wskazywało na to że budynek jak i napis miał związek z browarnictwem.

Topfergasse - Garncarska

Pfefferstadt - Korzenna

Halbengasse - Na Piaskach (obok Wielkiego Młynu) tutaj miał być JopenBierBrauerei - jeśli browar był połączony z wyszynkiem - to możliwe że karczma została odbudowana (było za wcześnie na wizytę, wyglądała na drogą) mając Kościół św. Katarzyny za plecami to jest to jedyny budynek po prawej stronie.

nie wiem niestety jak to z numeracją domów było przed I WŚ. obecnie wydaje mi się to dość nieskładne (numery często nie są rosnące w jedną stronę lub nie są poukładane parzyste po lewej nieparzyste po prawej stronie ulicy - wszystko jest teraz totalnie wymieszane, numery domów zresztą podawane są tylko w co niektórych miejscach)

-----------------------------------------
            poniższych ulic nie odwiedziłem:

Poggenpfuhl - Żabi Kruk
            Altschottland - Jedności Robotniczej (Stare Szkoty )

a tych nie ustaliłem:

Langefuhr (może Długa)
            Weichselstr (Wiślana, ale obecnie nie ma takiej ulicy w Gdańsku)
            Stadtgebiet (to jest w ogóle nazwa ulicy?)
            Ohra, Haustr
            St. Albrecht

-----------------------------------------

Do Heveliusa (na Wrzeszczu) zajrzałem wraz z Simonem, browar strzeżony jak obiekt wojskowy, zdjęć wnętrz - niet. objechaliśmy browar dookoła, porobiłem ujęcia z zewnątrz. na terenie Heveliusa w budynkach administracyjnych odbywają się bodaj spotkania GŻ dot. regionu. zdjęcia wkrótce w galerii.

Comment

• yendras
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2001.12
              • 2052

ART napisał(a)

Langefuhr (może Długa)
              Langfuhr = Wrzeszcz
              Długa = Langgasse

Comment

• pomierz
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2001.11
                • 9

>>Burgstr - Grodzka może w żółtym budyneczku w którym obecnie >>jest bodaj Bar u EWY coś było.

albo posesja obok, ciężko wyczuć, trzeba popatrzeć w PANie

>Rittergasse - Rycerska boczna Grodzkiej, muzealniczka nie >mogła powiedzić gdzie były na tej ulicy jakieś browary, na jednym z >budynków ostał się niemiecki napis na ścianie ale nic nie >wskazywało na to że budynek jak i napis miał związek z browarnictwem.

może chodzi o zabudowania na pobliskiej CZopowej (Zapfengasse - ulica Zapfa, mecenasa gdańskiego, po niemiecku Zapf - Czop), gdzie mieści się Malzhaus (Słodownia) z XVIII w. - od 13 lat miasto chce ją sprzedać, ale nie może - w środku nic ciekawego, niebezpiecznie - stropy (wejście po linie przez okienko na 1szym piętrze)

>Topfergasse - Garncarska
                >Pfefferstadt - Korzenna

nic po tych browarach nie zostało, na miejscu jednego jest bank, na drugiego blok gomułkowski

>Halbengasse - Na Piaskach (obok Wielkiego Młynu) tutaj miał >być JopenBierBrauerei - jeśli browar był połączony z wyszynkiem - to >możliwe że karczma została odbudowana (było za wcześnie na wizytę, >wyglądała na drogą) mając Kościół św. Katarzyny za plecami to jest >to jedyny budynek po prawej stronie.

browar był po drugiej stronie, karczma to Dom Młynarzy obok Wlk. Młynu właśnie, odbudowano 3 lata temu

>nie wiem niestety jak to z numeracją domów było przed I WŚ. obecnie >wydaje mi się to dość nieskładne (numery często nie są rosnące w >jedną stronę lub nie są poukładane parzyste po lewej nieparzyste po >prawej stronie ulicy - wszystko jest teraz totalnie wymieszane, >numery domów zresztą podawane są tylko w co niektórych miejscach)

gdańska tradycja to numerowanie domów jeden po drugim do końca ulicy i z powrotem, po wojnie częściowo zmieniono (głównie poza Starym i Głównym miastem) na parzyste/nieparzyste strony ulicy

>poniższych ulic nie odwiedziłem:
                >Poggenpfuhl - Żabi Kruk
                >Altschottland - Jedności Robotniczej (Stare Szkoty )

Żabi Kruk - blokowisko z dwoma kościołami gotyckimi nic nie znajdziesz wykupił go i zlikwidował (tradycja???) DAB, Trakt Św. Wojciecha - browar był koło nieistniejącego wiatraka, nic tam teraz nie ma

>Weichselstr (Wiślana, ale obecnie nie ma takiej ulicy w Gdańsku)

Wiślna, browar Fischera istnieje, mocno zmieniony w porcie

>Ohra, Haustr
                >St. Albrecht

1 szy sprawdzę, drugi był w podgdańskim wówczas Św. wojciechu

p.

Comment

• ART
                  mAD'MINd
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.02
                  • 23975

miałem tylko sumarycznie ze 4 godziny czasu na odszukanie tych miejsc, wcześnie rano i wieczorem, czyli niezbyt jasno.

skoro Lengfuhr to Wrzeszcz, to czy
                  Danziger Vereinsbrauerei H. Barczewski, Langefuhr 38 + 1904
                  to po prostu dzisiejszy Hevelius?

Comment

• becik
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛
                    • 2002.07
                    • 14999

[i]ART napisa&#322skoro Lengfuhr to Wrzeszcz, to czy
                    Danziger Vereinsbrauerei H. Barczewski, Langefuhr 38 + 1904
                    to po prostu dzisiejszy Hevelius? [/B]
                    Browar Barszczewskiego to był Vereinsbrauerei, który działał w latach 1855-1904 pod wieloma nazwami, ciekawe na jakiej obecnie ulicy się znajdował? Natomiast stary dobry Hevelius mieszczący sie przy ul. Kilińskiego to dawny Danziger Aktien Bierbrauerei Klein - Hammer, którego początki datują się na rok 1871
                    Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• pomierz
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2001.11
                      • 9

>Ohra, Haustr

ktoś w Brauereiverzeichnis się rąbnął, myląc nazwę ulicy, której w Gdańsku nigdy nie było, otóż browar niejakiego Gustava Naumiena, Brauerei Ohra (1892-1902) zlokalizowany był na Hauptstrasse 4, czyli dzisiejszej Dworcowej, takoż jego następca (?) wspomniany Danziger Malzbier Brauerei, budynki przetrwały do lat 50tych zeszłego wieku, po '45 służąc Ministerstwu Bezpieczeństwa Publicznego

p.

Comment

• Piwowar
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2001.05
                        • 2562

Browar pod nazwą „Brauerei Richard Fischer“ produkował piwo w latach 1708 – 1945. Jako Danziger Malz- und Exportbrauerei eksportował do roku 1914 piwo między innymi do Anglii, Belgii i Holandii. Od roku 1900 produkował oprócz piw słodowych i eksportowych również piwa typu Lager. Pod koniec lat 20stych XX wieku właścicielami browaru i przynależnej słodowni byli Erich i Paul Fischer. Funkcję mistrza piwowarskiego sprawował E. Rösler, głównym słodownikiem był „Malzmeister „ Maschinski. Zakład zatrudniał w tym okresie w browarze i słodowni 33 osoby. Do rozwożenia swych produktów browar posiadał jeden samochód ciężarowy, 9 zaprzęgów konnych i jedną łódź motorową. W ostatnich 20 latach swego istnienia browar produkował piwa o nazwach: Hansa- Pils, Hansa- Edel- Pils, Patrizier Bräu, oraz Caramel Vollbier.
                        Attached Files
                        Archiwum piwne

Poznaj
                        http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
                        Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
                        Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"

Comment

• ART
                          mAD'MINd
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2001.02
                          • 23975

ciekwa co to "T" oznacza...

Comment

• Żywiec
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2001.12
                            • 1571

ART napisał(a)

Do Heveliusa (na Wrzeszczu) zajrzałem , browar strzeżony jak obiekt wojskowy, zdjęć wnętrz - niet. objechaliśmy browar dookoła, porobiłem ujęcia z zewnątrz.
                            A tak prezentował się ten browar w latach 30-tych XX wieku.
                            Attached Files

Comment

• ppns
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2002.10
                              • 1737

ART napisał(a)
                              ciekwa co to "T" oznacza...
                              To nie T , ale piana. Dokładnie daszek T to piana w kuflu , a ogonek to wyciekająca z kufla na zewnątrz naczynia pianka...
                              piwoppns@wp.pl

Comment

Przetwarzanie...
                              X