Gdańsk i jego browary

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • PanOptikon
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2010.07
    • 75

Czopowa, róg Rycerskiej.
    Fabryka chleba przy Rycerskiej 7/8.

Comment

• PanOptikon
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2010.07
      • 75

Bericht über die Bilanzprüfung auf Grund des § 135 ActG. der Danziger Malzfabrik GMBH. für das Geschäftsjahr 1941/42.

Dla szprechających.

Comment

• PanOptikon
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2010.07
        • 75

Artykuł z magazynu "Spotkania z zabytkami", Twierdza nad Strzyżą, traktujący o browarze w Kuźniczkach.
        Last edited by PanOptikon; 2010-12-21, 21:35.

Comment

• PanOptikon
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2010.07
          • 75

Ten post nie będzie miał nic wspólnego z browarnictwem w Gdańsku, ale może kogoś zaskoczy taka ciekawostka.

Skąd pochodzi nazwa Oliwa? Najpewniej od potoku który dziś nosi nazwę Oliwskiego. Pierwotna nazwa tej rzeki to Olawa. Za Hubertem Górnowiczem, "Nazwy miast Pomorza Gdańskiego" rekonstruujemy ją jako Oława. Także na Śląsku jest rzeka Oława której nazwa, wg wrocławskiego onomasty, Józefa Domańskiego, została utworzona z formantem -awa od rzeczownika *ol (piwo). Zatem można wysnuć teorię, że nazwa ta pochodzi od rzeki której woda miała barwę piwa. Dopiero cystersi przekształcili słowiańską nazwę na Oliwa, kojarzącą się z Górą Oliwną.

Comment

• TomekPeisert
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2010.01
            • 181

A ja za to wiem skąd pochodzi nazwa ul. Browarnej w Gdańsku

Comment

• PanOptikon
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2010.07
              • 75

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika TomekPeisert Wyświetlenie odpowiedzi
              A ja za to wiem skąd pochodzi nazwa ul. Browarnej w Gdańsku
              Dajesz

Comment

• TomekPeisert
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2010.01
                • 181

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika PanOptikon Wyświetlenie odpowiedzi
                Dajesz
                Bro-war, hmm od warzenia brokuł?

Dobra nie zbaczajmy z tematu

A propos tematu a konkretnie Gdańskiego Piwa - mój ś.p. dziadek potrafił jechać pociągiem ponad 300km żeby wysiąść na stacji napić się tamtejszego piwa i wrócić.
                Chyba musiało być na prawdę dobre...

Comment

• PanOptikon
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2010.07
                  • 75

Eee tam, widzę, że muszę wziąć na własne barki ten kierat.

Przed wojną ulica Browarna nosiła nazwę Hinter Adlers Brauhaus (Za browarem Adlera). Trudno o bardziej opisową nazwę. Dodać można jeszcze, że w okolicy znajdowało się sporo lokali z, hmm... niekoniecznie legalnymi usługami damskimi. Wiadomo, portowe miasto.

Po wojnie Piwną stała się Jopen-Gasse, a Browarną właśnie powyższa ulica.
                  Last edited by PanOptikon; 2010-12-22, 22:46.

Comment

• Pendragon
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛
                    • 2006.03
                    • 13952

Ostatnia chwila by jeszcze obejrzeć sobie zabudowania browaru we Wrzeszczu. W czerwcu rusza budowa, tfu, Galerii Hevelius.
                    Last edited by Pendragon; 2012-01-18, 11:21.

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• Pendragon
                      🥛🥛🥛
                      • 2006.03
                      • 13952

To co zostało z browaru (pół roku temu) oraz co powstaje na jego terenie - z oka dźwigu: http://trojmiasto.tv/Okiem-zurawia-s...zczu-6680.html

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• hatszepsut1990
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2014.05
                        • 1

Polecam pozycję Browarnictwo w Prusach Królewskich, niesamowicie ciekawa pozycja.

Comment

• Pendragon
                          🥛🥛🥛
                          • 2006.03
                          • 13952

Kolejny artykuł na temat historii i obecnego stanu browaru we Wrzeszczu.
                          Wato obejrzeć też film z wycieczki po podziemiach browaru.
                          Przed wojną słynął z Artus-Pils i piwa jopejskiego, w czasach PRL-u i III RP jego dumą było Gdańskie, Hevelius i Kaper Królewski. Rocznie we wrzeszczańskim browarze warzono nawet kilkaset tysięcy hektolitrów piwa, po czym dziesięć lat po prywatyzacji, w 2001 r.
                          Last edited by Pendragon; 2014-07-13, 10:09.

Comment

• abernacka
                            🥛🥛🥛🥛
                            • 2003.12
                            • 10861

Tutaj znajdziecie szczegółową fotorelację z wizyty po browarze gdańskim, wykonaną kilka dni temu.: https://www.facebook.com/17256557942...type=1&theater
                            Piwna turystyka według abernackiego

Comment

• TomaszM
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2015.04
                              • 45

Ja słyszałem o sposobie dystrybucji piwa poza Gdańsk. Kolej oferowała swego rodzaju usługi kurierskie. Na większych stacjach można było zamówić małą beczkę piwa (achtel). Czytałem że achtel piwa na pomorzu to było 3,75 l ale te sprzedawane były raczej większe 12,5 l (1/8 z 100 l beczki). W taki sposób zaopatrywali się karczmarze na Kaszubach, ale także ludność np. na wesela, większe imprezy rodzinne. Po złożeniu zamówienia następnego dnia wyznaczony pociąg przywoził świeże piwo.

Comment

Przetwarzanie...
                              X