Podrzucam chyba ciekawy temat , który męczy mnie odkąd interesuję się birrohistorią a więc już od półtorej dekady. Niestety do tej pory nie udało mi się ustalić skąd w logo browaru Haberbuscha wziął się sfinks ?? Ponoć dlatego iż już początkach firmy browar ten eksportował piwo m.in. do Egiptu co zafascynowało tak właściciela iż zamieścił sfinksa w firmowym znaku. Jest to jednak informacja którą zasłyszałem "gdzieś , kiedyś , od kogoś" nie znajdując potwierdzenia w żadnych źródłach. Może macie jakieś konkrety w tej sprawie ? Zapraszam do dyskusji
Skąd sfinks u Haberbuscha ?
Collapse
X
-
Skąd sfinks u Haberbuscha ?
Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na FacebookuTagi: brak
-
-
Sfinks
Strasznie pokręciłeś ten temat ze sfinksem, więc Ci wyjaśniam :
Sfinks był od zawsze w herbie warszawskiego browaru, a dowodem tego jest to że Egipcjanie jak kilka tysięcy lat temu odwiedzili stolycę to tak im posmakowało piwo które miało w herbie sfinksa że w dowód uwielbienia dla tego piwa postanowili u siebie wznieść rzeźbę która miała im przypominać wycieczkę do Warszawy, jakbyś jeszcze czegoś nie wiedział to się nie wstydź - pytaj.Czymże jesteś śmierci ! Gdzie jest twój oścień?
Skoro my istniejemy, śmierć jest nieobecna,
skoro tylko śmierć się pojawi nas już nie ma.
Epikur z Samos.
-
-
ja naturliś - podobno przyjechali na zlot młodzieży w 1954 z biurem turystycznym Kalinka. Przedstawiają to nawet malowidła z piramidy w Sakkarze.Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku
Comment
-
-
Ja ja,a świstak siedział i zawijał w te sreberkaLwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Comment
-
-
Browary w Warszawie
Może szanowni forumowicze posiadający więcej informacji o warszawskich browarach ( nie tylko Haberbuschu ) podzielą się nimi z resztą ciekawskich ?
Ja ze swojej strony moge zaoferować małą notatkę o browarze Machleida którą znalazłem kiedyś w Gazecie Wyborczej.pozdrawiam
www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej
Comment
-
-
Odp: Browary w Warszawie
grzeber napisał(a)
Ja ze swojej strony moge zaoferować małą notatkę o browarze Machleida którą znalazłem kiedyś w Gazecie Wyborczej. [/B]Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
no i nie wiadomo skąd sfinks w logo Haberbuscha?- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Qrde, chyba za wysoko podniosłem poprzeczkę. Dobra , zacznijmy od nieco niższego poziomu - pytanie : "Czego NIE ZAWIERA piwo bezalkoholowe ?". Odpowiedzi prosimy kierować do redakcji "Gościa Niedzielnego" lub telefonicznie do działu marketingu "Przeglądu Pszczelarskiego"Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku
Comment
-
-
Chyba piwaLwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Comment
-
-
nie róbcie z tego już doszczętnej farsy...- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Sfinks u Haberbuscha
Prawda jest taka że nie ma żadnych wzmianek w historii browaru warszawskiego na temat herbu, od kiedy w roku 1846 Konstanty Edward Schiele, Błażej Haberbusch do spółki z Henrykiem Klawe założyli browar sfinks znalazł się w herbie.Pochodzenie właścicieli też nic nie wyjaśnia ,Schiele pochodził z Turyngii a Haberbusch z Wirtembergii, także ciężko będzie wyjaśnić pochodzenie sfinksa w Warszawie, jedno jest pewne ,nowym herbem od niedawna jest król Zygmunt z szabelką i krzyżem.Czymże jesteś śmierci ! Gdzie jest twój oścień?
Skoro my istniejemy, śmierć jest nieobecna,
skoro tylko śmierć się pojawi nas już nie ma.
Epikur z Samos.
Comment
-
-
Oho - widzę coś konstruktywnego drgnęło w tym temacie.
Niestety masz rację - po ponad 150 latach sfinks poszedł na rentę w tajemniczych okolicznościach, a zastąpił go Zygmunt z szabelką (dobrze że nie ze szpadelką). Też wcale nie jest pewne że sfinks pojawił się od razu z chwilą założenia browaru. Na najstarszej znanej mi reklamie browaru z około 1870 roku sfinksa nie ma ,choć po prostu mogli go nie zamieścić ( w tych latach elementy graficzne mogły być jeszcze bajerem a co za tym idzie , mogły znacznie podrażać koszty ogłoszenia - browar był wtedy jeszcze "na dorobku"). W tym przypadku można zwrócić uwagę na pisownię "Schille" zamiast "Schiele" ( w takim ogłoszeniu błąd raczej nie wchodził w grę) oraz egzotyczne marki piw z tego browaru , o których pewnie mało kto słyszał. Z treści ogłoszenia jasno wynika iż już wtedy browar robił piwo butelkowe a pewnie co i za tym idzie - miał etykietyPiętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
Comment
-
-
może sprawa ze sfinksem ma coś romantycznego w sobie? jakiś nagły zawrót głowy właściciela...- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Comment
-
-
Pisanie o warszawskich piwach i o sfinksie.
Miło, że tym się zajmujecie, bo to jest wazny temat. Mogę Wam tylko to powiedzieć, iz mam rozgrzebane / brak czasu/ dzieje wszystkich browarów warszawskich działających w XIX wieku. Mam wynotowane ponad sto pięćdziesiat miejsc, gdzie pomiedzy 1784 rokiem a 1921 były browary. Jest co pisac i dla kogo pisać.
Co do sfinksa to sprawa jest prosta i skomplikowana.Sfinks jest symbolem stabilności, trwałości, ponadczasowości. Akurat dobry symbol dobrego piwa i solidnej firmy. Z lwem Machlejda to inna historya, centayrem Reycha jescze inna, jeleniem z browaru Bristol jeszcze inna, gwiazda u Kijoka coś jeszce innego. Temat ciekawy i do rozwinięcia.
Przemek
Comment
-
Comment