Browar w Szczyrzycu

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Żywiec
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.12
    • 1571

    Browar w Szczyrzycu

    Udało mi się w środę odwiedzić miejscowość Szczyrzyc na Podhalu i sprawdzić co się dzieje z tamtejszym browarem. Niestety widok jaki zastałem nie napawa optymizmem Browar owszem stoi , lecz coraz bardziej popada w ruinę. Powybijane szyby w oknach, wszędobylska trawa, odpadający tynk. Na dziedzińcu stoi jeszcze zardzewiała cysterna piwna, w pomieszczeniach słodowni stoją skrzynki z butelkami i gdzieniegdzie znaleść można jeszcze etykiety ze szczyrzyckiego piwa. Wielka szkoda, żę jedyny polski browar klasztorny spotkał taki los. Tutaj prośba o przedtawienie informacji o historii tego zakładu. Z pewnością znane są jakieś fakty z działalności tego browaru. Osobiście posiadam trochę eksponatów (butelki i etykiety). Przy okazji polecam odwiedziny w tej wiosce i zwiedzenie przepięknego klasztoru Cystersów z 1234 roku. Klasztor wraz z browarem tworzy jeden komleks historyczny.
  • Kałusz
    Porucznik Browarny Tester
    • 2002.02
    • 302

    #2
    Browar w Szczyrzycu

    Browar jest rzeczywiscie zrujnowany, ale mozna znalezc w nim jeszcze rozne ciekawostki. Jesienia zeszlego roku moj znajomy znalazl w browarze potluczone szklanki z tloczonymi napisami "E.Czerny Szczyrzyc", z numerem patentu. Szklanki sa z bialego szkla, maja nieco kanciasty ksztalt.Byly zamykane na dwa rodzaje przykrywek - metalowa oraz szklana, przypominajaca pokrywke od sloikow, z napisem "Piwo E.Czernego".Podobno Czerny wymyslil te naczynia aby knajpy w okolicy mogly sprzedawac jego piwo nie spelniajac wymogow stawianych restauratorom podajacym piwo w - jak to sie wtedy okreslalo - naczyniach otwartych, czyli kuflach. Dlatego szklanki szczyrzyckie mialy pokrywki - w ten sposob Czerny wymyslil naczynia zamkniete, o pojemnosci kufelka. Browar w Szczyrzycu stosowal tez ogromne, 2,5 litrowe butle na piwo, zamykane drewnianym korkiem, ktory dodatkowo opleciony byl guma - tzw termosyfony.
    sj

    Comment

    • Żywiec
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.12
      • 1571

      #3
      Szklanki ze Szczyrzyca

      Co do tych "szklanek'" to się zgadza. Mam w zbiorze 2 różne.
      E. Czerny czyli właściciel browaru wpadł na taki pomysł w związku z wymaganiami władz sanitarnych. W lokalach, które nie posiadały odpowiedniego standardu sanitarnego (wc, bieżąca woda) nie wolno było podawać piwa w otwartych naczyniach-więc pojawiła się zakręcana przykrywka na tą niby "szklankę". Jeśli chodzi o butelki to oprócz wspomnianych 2,5 ltr powszechnie stosowano również o pojemności 1 ltr. Posiadały one wokół wytłoczony napis "TO DOBRE PIWO E. CZERNEGO" a na porcelance z kolei "PIWO CZERNEGO".

      Comment

      • Kałusz
        Porucznik Browarny Tester
        • 2002.02
        • 302

        #4
        Re: Szklanki ze Szczyrzyca

        Originally posted by Żywiec
        Jeśli chodzi o butelki to oprócz wspomnianych 2,5 ltr powszechnie stosowano również o pojemności 1 ltr. Posiadały one wokół wytłoczony napis "TO DOBRE PIWO E. CZERNEGO" a na porcelance z kolei "PIWO CZERNEGO".

        Był jeszcze inny wzór litrowej butelki ze Szczyrzyca - zamykana na korek, z dużym napisem Browar w Szczyrzycu ułożonym w koło. Piękny egezemplarz, stoi na mojej półce.
        sj

        Comment

        • adam16
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2001.02
          • 9865

          #5
          Browar Cystersów w Szczyrzycu.

          Cystersi trafili do Szczyrzyca (leżącego na południe od Wieliczki) na początku XIII wieku za sprawą wojewody krakowskiego Teodora z Ruszczy. Klasztor nie miał chyba wielkiego szczęścia ponieważ był niszczony wraz z kościołem przez najazdy Tatarów, Szwedów i wreszcie Austyjaków. Browar przy klasztorze powstał w 1623 roku. Przy browarze powstała także gospoda - zwyczaj budowania takich przybytków przy browarach wprowadzili właśnie Cystersi. Także Cystersi jako pierwsi zatrudniali przy warzeniu piwa osoby świeckie.

          Pod koniec działalności, jakieś 7-8 lat temu, Szczyrzycki browar stanowił swoisty żywy skansen. Nitowane kadzie w warzelni należały do najstarszych w Polsce. Podobnie zbiornik wyrównawczy w systemie obciągu (czyli napełniania beczek), oraz myjka karuzelowa. Jeszcze w latach 60-tych, w starej kadzi zaciernej, mieszało się drewnianymi łopatami. W tym samym czasie, drewniane kadzie w fermentowni wymieniono na metalowe. Podobnie dębowe kufy w leżakowaniu.
          Aż do końca działalności do browaru nie sprowadzano gotowego słodu lecz sporządzano go na miejscu we własnej słodowni:

          Po trzech dniach moczenia, jęczmień wysypywano na klepisko, gdzie leżał w pryzmie przez dzień, później dotleniano go i następowało słodowanie (czyli kiełkowanie), trwające ok. 4 dni. Zimą, przy niższych temperaturach, kiełkowanie przebiegać mogło nawet przez tydzień. Następnie słód suszono w specjalnym piecu. Po oddzieleniu kiełków od ziarna, na odkiełkownicy, gotowy do warzenia słód składano w magazynach, skąd trafiał na walce młyna, a następnie, wymieszany z gorącą wodą trafiał do kadzi zaciernej na warzelni.

          W latach 90-tych browar zatrudniał 19 pracowników. Warzony był jeden gatunek jasnego piwa w ilości 12 tyś, hl. rocznie.
          Nieopłacalność produkcji stała się przyczyną zamknięcia browaru. I tak straciliśmy jedyny chyba w Polsce, browar klasztorny.

          Nie wiem czy jest jeszcze czynne muzeum w dawnym Pałacu Opata (m.in. kolekcje japońskiej broni i porcelany, XVII- wieczne ornaty).
          Last edited by adam16; 2002-02-15, 21:39.
          Browar Hajduki.
          adam16@browar.biz
          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

          Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

          Comment

          • adam16
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2001.02
            • 9865

            #6
            PS

            Powyższe informacje na podstawie serialu dokumentalnego "Browary Polskie".
            Browar Hajduki.
            adam16@browar.biz
            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

            Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

            Comment

            • adam16
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2001.02
              • 9865

              #7
              Właśnie przed chwilą w Panoramie było o szczyrzyckim klasztorze. I już wiadomo, że muzeum działa. Przy okazji była mowa o bogactwie cysterskiej biblioteki.
              Browar Hajduki.
              adam16@browar.biz
              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

              Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

              Comment

              • celt_birofil
                † 2017 Piwosz w Raju
                • 2001.09
                • 4469

                #8
                Wasz latający bibliotekarz donosi...

                Originally posted by adam16
                Przy okazji była mowa o bogactwie cysterskiej biblioteki.
                Byłem, widziałem, potwierdzam !
                Nie było Ciebie tyle lat! Myślałem, że nie wrócisz już (Krystyna Prońko - koniec cytatu)

                Comment

                • Kałusz
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2002.02
                  • 302

                  #9
                  Broawr w Szczyżycu

                  Wpadla mi ostatnio w rece przedwojenna etykieta z browaru w Szczyzycu. Duzy czerwony owal, z pieknym zlotym orlem w srodku. Cudo.
                  sj

                  Comment

                  • Żywiec
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2001.12
                    • 1571

                    #10
                    Mnisi lubieli chyba piwko w konkretnych ilościach..może opat pozwalał im tylko na 1 butelkę dziennie...stąd pojemności szczyrzyckich butelek - 1 i 3 ltr
                    Attached Files

                    Comment

                    • adam16
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2001.02
                      • 9865

                      #11
                      O Szczyrzycu - patrz TUTAJ
                      Browar Hajduki.
                      adam16@browar.biz
                      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                      Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

                      Comment

                      • ART
                        mAD'MINd
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2001.02
                        • 23926

                        #12
                        zapytania i oferty kolekcjonerskie powędrowały do działu kolekcjonerstwo.

                        proszę nauczyć się tworzyć nowe tematy (to nie do Ciebie Adam16, tylko do tych co zostali przeniesieni).

                        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                        Comment

                        • pivaria
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2001.03
                          • 1538

                          #13
                          Na temat browaru szczyrzyckiego pojawił się równiez artykuł w nr 2 jedynego polskiego pisma dla birofilów pt. PIVARIA.
                          Chętnym do prenumeraty podaję adres: pivaria@silesianet.pl
                          PIVARIA - Z MIŁOŚCI DO PIWA!
                          www.pivaria.pl
                          https://www.facebook.com/pages/Pivar...72566796087490

                          Comment

                          • may
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2002.01
                            • 1508

                            #14
                            Artykuł w PIVARII

                            Wiem,wiem.Czytałem i muszę przyznać że temat fachowo opracowany.Polecam.
                            Krzysiu - więcej PIVARII.
                            may

                            Comment

                            • may
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2002.01
                              • 1508

                              #15
                              Świetne linki

                              O Szczyrzycu można poczytać klikając na poniższy link:
                              Opactwo w Szczyrzycu

                              Cóż nam z piwa szczyrzeckiego gdyby nie zakon cystersów i ich duchowość zakonna.Ważenie piwa klasztornego wiąże się nierozłącznie z wewnętrznym obliczem zakonu.Dlatego więc polecam zainteresowanym również i te poniższe linki:

                              Historia zakonu cystersów

                              Główni przedstawiciele zakonu

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X