I kolejne.
Biskupiec
Collapse
X
-
-
Chciałem tylko dodać, że w 1970r. w WSR w Olsztynie (późniejsza ART, dziś UW-M)została napisana praca magisterska o browarze w Biskupcu pt:"Ocena stopnia i zakresu mechanizacji procesów produkcyjnych w Olsztyńskich Zakładach Przemysłu Piwowarsko - Słodowniczego w Olsztynie Oddział w Biskupcu". Podobne prace powstały o browarze w Olsztynie.Comment
-
AdamP napisał(a)
Chciałem tylko dodać, że w 1970r. w WSR w Olsztynie (późniejsza ART, dziś UW-M)została napisana praca magisterska o browarze w Biskupcu
Idę zaraz się do niej dokopać .............Comment
-
Comment
-
-
Comment
-
W tej chwili nie jestem w stanie nic dokładnego o niej napisać.
Sygnatura wskazuje że pochodzi z jednego z browarów F.Daum.
Jest przedwojenna.
Więcej podam jak beczka będzie już stała w moim mieszkanku....Comment
-
Olsztyn odpada. Bracia Daumowie po przejęciu browaru w latach 30- tych dalej wykorzystywali stara nazwę. Jeśli miałaby być to beczka ze Szczytna to z okresu przed I wojną św. Po przejęciu browaru w Szczytnie przez syna Fryderyka - Waltera zmieniła się także nazwa, w której pojawiło się imię nowego właściciela.Jest wysoce prawdopodobne, że jest to beczka z Biskupca, gdyż browar ten rozlewał piwo wyłącznie do beczek - tak tez zresztą było przez cały okres działalności browaru. Natomiast browar w Szczytnie posiadał b. nowoczesną rozlewnię butelek, którą specjalnie dla nich zaprojektował specjalista z Berlina, choć do beczek też troche rozlewali.Comment
-
Related Topics
Collapse
-
Zamieszczam zajawkę o tym miejscu, choć zdaję sobie sprawę, że w pobliżu są bliższe sercu piwosza miejsca. To jest ekskluzywne i nie najtańsze skoro piotrkowski Jan Olbracht z beczki kosztuje 25 zł za 0,4l.
-
Channel: Warszawa
2025-03-06, 15:52 -
-
Czy to nie dziwne, że nikt tego miejsca jeszcze nie opisał
? Wyszukiwarka nic nie pokazała pomimo wpisywania różnych opcji
. A to przecież starówka, zaledwie 300 m od głównego dworca DB, więc raczej odwiedzających nie brakuje, zapewne z Polski również. A jak wyczytałem na stronie...
-
Channel: Niemcy
-
-
Zdaje się całkiem niedawno zaczęli puszkować swoje piwa. Dwa lata temu tylko butelki z zawieszką można było kupić na wynos. A ten egzemplarz zakupiony wysyłkowo przez OMB.
ekstr 11.5 / 4,7 alk.
Bardzo dobrze pijalne jaśniuteńkie i lekkie w odbiorze piwo. Chmielenie...-
Channel: Piwo - konkretnie
2025-01-05, 00:03 -
-
czyli koźlak z syropem klonowym.
Ekstr. 16%
Alk. 7%
Aromat - no czuć, że jest ten syrop, Tak wyraźny, że już na starcie jest obawa, że to będzie ulepek. W tle jakaś taka trudna do określenia mniej przyjemna nuta (po przelaniu łodygowo-ziemista), która wraz...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Jesienne piwo z browaru z okolic Salzburga.
https://www.trumer.at/product/obertrumer-herbstbier/
Amber Ale, alk. 5,2%
Aromat - słodowy, słodsze śliwki i karmel
Piana - dość wysoka, niezbyt trwała, na dłużej trochę koronki
Barwa - brunatno-herbaciana,...-
Channel: Austria
2024-12-04, 18:42 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment