I kolejne.
Biskupiec
Collapse
X
-
-
Chciałem tylko dodać, że w 1970r. w WSR w Olsztynie (późniejsza ART, dziś UW-M)została napisana praca magisterska o browarze w Biskupcu pt:"Ocena stopnia i zakresu mechanizacji procesów produkcyjnych w Olsztyńskich Zakładach Przemysłu Piwowarsko - Słodowniczego w Olsztynie Oddział w Biskupcu". Podobne prace powstały o browarze w Olsztynie.
Comment
-
-
AdamP napisał(a)
Chciałem tylko dodać, że w 1970r. w WSR w Olsztynie (późniejsza ART, dziś UW-M)została napisana praca magisterska o browarze w Biskupcu
Idę zaraz się do niej dokopać .............
Comment
-
-
Comment
-
-
-
Comment
-
-
W tej chwili nie jestem w stanie nic dokładnego o niej napisać.
Sygnatura wskazuje że pochodzi z jednego z browarów F.Daum.
Jest przedwojenna.
Więcej podam jak beczka będzie już stała w moim mieszkanku....
Comment
-
-
Olsztyn odpada. Bracia Daumowie po przejęciu browaru w latach 30- tych dalej wykorzystywali stara nazwę. Jeśli miałaby być to beczka ze Szczytna to z okresu przed I wojną św. Po przejęciu browaru w Szczytnie przez syna Fryderyka - Waltera zmieniła się także nazwa, w której pojawiło się imię nowego właściciela.Jest wysoce prawdopodobne, że jest to beczka z Biskupca, gdyż browar ten rozlewał piwo wyłącznie do beczek - tak tez zresztą było przez cały okres działalności browaru. Natomiast browar w Szczytnie posiadał b. nowoczesną rozlewnię butelek, którą specjalnie dla nich zaprojektował specjalista z Berlina, choć do beczek też troche rozlewali.
Comment
-
-
Comment