Browar w Biskupcu został wpisany do rejestru zabytków, wraz z zachowanym oryginalnym wyposażeniem tj.w słodowni: 2 – poziomowa, siatkowa suszarnia słodu, drewniane silosy na słód oraz betonowe silosy na jęczmień, 3 zamaczalniki do jęczmienia browarnianego wyprodukowane przez firmę Burkhardt & Zisler z Chemnitz, w warzelni: 2 kotły zacierne i kadź warzelana (wszystkie o pojemności 75 hl.) oraz fragment filtra zaciernego wykonanego przez firmę Maschinenfabrik F. Weigel Nachf. Aktiengeschekschaft Neisse – Neuland, miedziana taca chłodnicza o pojemności 82 – 85 hl., w kotłowni: 2 kotły parowe - jeden wyprodukowany w Królewcu w 1912r., drugi w Elblągu w 1936r. przez firmę F. Schochau G.m.b.H. , w fermentowni zachowane są również historyczne kadzie fermentacyjne.
Czy to oznacza, że nie będzie tam można zrobić jakiejś rafinerii? (takie głosy słyszałam, że chciano zmajstrowac w browarze rafinerię paliw - coś z rzepaku np. - nie znam się na tym)
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943http://zamkidwory.forumoteka.pl
To i ja dorzucę zreanimowaną etykietę na piwo Bischofsburger Maerzen z olsztyńskiego składu piw Waldemara Krigera. Bynajmniej nie zbieram etykiet z Biskupca , więc chetnie mogę ją zamienić na jakąś inną przedwojnę z browarow Mazowsza
Attached Files
Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski. Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku
znalzłem ostatnio informację, że browar w Biskupcu miał swe przedstawicielstwo w Barczewie. nazwa z pieczątki: "Brauerei F. Daum. Bishofsburg. Niederlage: Wartenburg". zarządzał nim (na pocz. lat 40-tych usamodzielnił się) Josef Ziemski. dostepne było tu piwo beczkowe (ciemne, jasne) i butelkowe (jasne, słodowe), a także woda sodowa i lemoniada.
I ja jestem z Biskupca. I stracilem juz nadzieje na taka strone jak ta. Ale jednak. Pisze prace o historii browaru i wcalym swiecie nie ma ludzi wiedzacych wiecej o naszym browarze niz niektorzy na tym forum. Piwko biskupieckie naprawde bylo najlepsze na ziemii, a wiem o tym bo opijalem sie nim jak moja mama pracowala w browarze(ma sie rozumiec najwiecej wypilem z plastikowych butelek poltora litrowych...) Wielke dzieki i nara!!!
Comment