BISKUPIEC – Z DZIEJÓW MIASTA I POWIATU", Wydawnictwo POJEZIERZE, OLSZTYN 1969
"PIWO I WÓDKA"
"W dawnych czasach warzenie piwa nie było zawodem, lecz przywilejem. W dokumencie lokacyjnym Biskupca posiadacze parceli i półparceli miejskich mieli zawarantowane prawo warzenia i wyszynku piwa. Początkowo miasto liczyło łącznie pięćdziesiąt jeden parceli i półparceli, i chociaż później liczba ta uległa zmianie na skutek podziałów, prawo warzenia piwa pozostało niezmienione i było przywiązane tylko do jednej części podzielonej parceli. W 1772 roku z prawa tego korzystało trzydzieści dziewięć osób. Od 1784 roku mieszczanie mający prawo warzenia piwa zorganizowani byli w cechu browarników. W dokumencie pruskiej komisji weryfikacyjnej z 1772 roku browar wymieniono jako budowlę publiczną. Stanowił on własność miasta; za użytkowanie go cech browarników płacił roczny czynsz w wysokości 2 marek. Do 1824 roku browar mieścił się przy rynku, później przeniesiono go do północnej części miasta. W 1958 roku upiec Mateusz Kujawa wybudował dużą słodownię.
Początkowo okres warzenia piwa był ściśle ograniczony: od św. Bartłomieja (24 sierpnia) do św. Jakuba (1 maja). W tym czasie upoważnieni do tego mieszczanie mogli warzyć piwo. Prawo warzenia piwa związane było z prawem wyszynku. W 1767 roku korzystały z tego trzydzieści dwa domy. Na domu, w którym można było dostać piwo, najczęściej przybijano nad drzwiami świerkową gałązkę, czasem specjalną tabliczkę. Przed przystąpieniem do wyszynku jeden z rajców sprawdzał jakość piwa. Jeśli nie ostało się próbie, wylewano je do rynsztoka. Wilkierz miejski z 1609 roku określał obowiązki browarników zajmujących się wyszynkiem: "Nikomu nie wolno sprzedawać piwa bez zawiadomienia rady pod groźbą 3 marek grzywny... Nie wolno nikomu obcemu piwa sporządzać do wyszynku pod groźbą 3 marek grzywny... Każdy powinien dawać dobrą miarę. Kto będzie się posługiwał fałszywą miarą, temu grozi kara 36 dobrych szelągów. Jeżeli komuś wydarzy się to trzykrotnie, zostanie mu odebrane prawo wyszynku na jeden rok i jeden dzień"."
Comment