Browar Kętrzyn

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Piwowar
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2001.05
    • 2556

Znalazłem skan podstawki.
    Attached Files
    Archiwum piwne

Poznaj
    http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
    Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
    Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"

Comment

• ptc
      Porucznik Browarny Tester
      • 2001.11
      • 366

browar dzis (w sierpniu)

wyglada tak
      Attached Files

Piwo tylko ciemne - Towarzystwo milosnikow piw ciemnych

Comment

• darek99
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2002.04
        • 2147

Kętrzyn.

Reklama gazetowa browaru w Kętrzynie z roku 1946-go, bardzo ciekawa nazwa miasta w wydaniu niemieckim.
        Attached Files
        Czymże jesteś śmierci ! Gdzie jest twój oścień?
        Skoro my istniejemy, śmierć jest nieobecna,
        skoro tylko śmierć się pojawi nas już nie ma.
        Epikur z Samos.

Comment

• kiszot
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          🍼🍼
          • 2001.08
          • 8110

Może to taki niemieckawy
          Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
          1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
          Mein Schlesierland, mein Heimatland,
          So von Natur, Natur in alter Weise,
          Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
          Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

Comment

• darek99
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2002.04
            • 2147

1946-ty rok, to wiele tłumaczy
            Czymże jesteś śmierci ! Gdzie jest twój oścień?
            Skoro my istniejemy, śmierć jest nieobecna,
            skoro tylko śmierć się pojawi nas już nie ma.
            Epikur z Samos.

Comment

• Kemp
              • 2002.03
              • 357

Przed wojną polskojęzyczne gazety używały nazw miejscowości tak właśnie pisanych.
              Kemp

Comment

• AdamP
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2002.05
                • 111

po dłuższej przerwie zajżałem na forum na "moje" tereny i niestety nic nie ruszyło. troszke więc może tu napiszę.przed I wojną browar w Kętrzynie (Rastenburger Brauerei AG) produkował niewiele ponad 30 tys. hl.piwa W latach 20-tych jego kapitał akcyjny wynosił 584 000 RM. zarzadzało nim wówczas 2 dyrektorów.zaliczany był do większych browarów Prus Wschodnich.założony w 1887r.

Comment

• Cooper
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  🍼🍼
                  • 2002.11
                  • 6056

Czy ktoś ma jakieś świeże info nt tego co obecnie się tam dzieje ? (albo aktualne fotki). Podobno niedawno browarem tym interesowali się właściciele olsztyńskiego Kormorana. Chcieli go ponoć kupić i zrobić w nim oddział (chyba produkcyjny) swego browaru a więc de facto browar by ruszył, ale ponoć po zinwentaryzowaniu stanu maszyn w Kętrzynie - dali sobie spokój.
                  Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
                  1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

• AdamP
                    • 2002.05
                    • 111

o ile dobrze pamiętam browar ten miał przedstawicielstwo m.in. w Reszlu.o Kętrzynie jest trochę literatury. może tam kol. rasten23 coś znajdzie (o ile oczywiscie juz tego nie zrobił).ja niestety nie mam czasu. są 2 książki po polsku o Kętrzynie, po niemiecku autorstwa R.Grenza, są "Rastenburger Heimatblatter",są "Rund um die Rastenburg" i in. Może Towarzystwo Miłóśników Ziemi Kętrzyńskiej im. ZofiI Licharewej coś ma (niektórzy z członków mają sporą wiedzę o Kętrzynie).
                    troszkę z innej beczki - zamieszczam poniżej fragment wilkierza miejskiego/Willkuhr der Stadt Rastenburg/ z 1636r., który został opublikowany w 1885r.Frag. ten przedstawia frag. tekstu dotyczącego warzenia piwa.
                    mam nadzieję, że te info. sie przyda.
                    oj zdaje się, że nie będzie on zbyt dobrej jakości, o czym informuje mnie "wiadomość systemowa" ...
                    Attached Files

Comment

• AdamP
                      • 2002.05
                      • 111

fotki zrobię w poniedziałek. może będę znał też jakieś konkrety w sprawie, o której pisałes

Comment

• AdamP
                        • 2002.05
                        • 111

poniżej fotka z 27.09.2004r. zmienił się tylko wygląd elewacji, bo pojawiła się jakaś tam reklama. od momentu upadłości nie było prób uruchomienia tu browaru i raczej nie będzie ... bo pozbawiany jest wyposażenia.
                        Attached Files

Comment

• AdamP
                          • 2002.05
                          • 111

poprzednie wygląda coś kiepsko. oto fotka z drugiej strony.
                          Attached Files

Comment

• Leonpraga
                            • 2005.02
                            • 468

browar w kętrzynie w stan upadłosci postawili sami pracownicy za namową jekiejś pożal się boże działaczki "solidarności", namówiła ona pracowników o wystąpieni do sądu o upadłośc za niewypłacenie pensji, poszli nat że dostaną odszkodowania i roczny zasiłek lecznie patrzyli co bedzie potem.
                            W dniu 11 kwietnia 2001 roku, V Wydział Gospodarczy Sadu Rejonowego w Olsztynie zdecydował o postawienie spółki w stan upadłości, należności wobec pracowników wynosiły 200 000 zł., zaś kapitał zakładowy 1 160 000 zł, poza tym browar miał w produkcji piwa za 100 000 zł. , autorem wiadomości które przedstawiłem jest Piotr Ożarowicz z Trybuny, moim osobistym zdaniem był to zamach konkurencji na dobrze rozwijajacy sie browar, cały czas był modernizowany wyglądał nieżle, komuś zależał natym żeby go zamknąć, prawdę mówiec to tak delikatnie to gdzieś mam taką rywalizacje piłem te piwo zawsze jak byłem na mazurach zamawielismy w Rucianym - Nida, beczkę w knajpie pod "Łabedziem" którego zreszta też nie ma i toczyliśmy po czarnej drodze na bindugę, piwko prosto zbeczki nie chrzczone, było wysmienite, nie te co w orenżadówkach z rozlewnianej samopomocy, browar też robił najlepszy porter w okolicy, smo to mogło dawac powód do zniszczenia go.
                            A......cha własciciele złozyli odwołanie do sądu wyśzej instancji, ale niewiem jak dalej sprawa się potoczyła. "to dopiero durnota podcinać gałąż na której sie siedzi"

Comment

• deabe
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2006.01
                              • 3

To co opowiadacie to jeden wielki stek bzdur o działalności browaru w ostatnich 3 latach.owszem browar upadł a to co dziennikarze opowiadają to niec innego tylkio wielkie kłamstawa!!!!

Comment

• ART
                                mAD'MINd
                                🥛🥛🥛🥛🥛
                                • 2001.02
                                • 23932

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika deabe
                                To co opowiadacie to jeden wielki stek bzdur o działalności browaru w ostatnich 3 latach.owszem browar upadł a to co dziennikarze opowiadają to niec innego tylkio wielkie kłamstawa!!!!
                                Może zostawisz "steki" w spokoju i na (chłodno już) opiszesz dokładniej co masz na myśli łącznie z konkretami.
                                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

Przetwarzanie...
                                X