Browar w Nowym Dworze Gdańskim (Tiegenhof)?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • huanghua
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.10
    • 1910

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika machandel
    A po wojnie były tam prawdopodobnie magazyny zielarskie. Dzisiejsza funkcja tego budynku nie jest mi znana.
    Jeszcze jakieś 15 lat temu był tam skład zielarski Herbapolu, potem (ale tego nie jestem pewien) był tam pożar. Obecnie w części budynku jeden z dostawców internetu w NDG ma tam swoją siedzibę
    Część terenu za wskazanym na zdjęciu budynkiem jest obecnie zagospodarowana jakimiś nowymi budynkami o cechach handlowych.
    Jako ciekawostkę dodam, że obok budynku stał pięęęęękny dom podcieniowy, który częściowo spłonął w roku bodajże 1994 i niedawno został rozebrany po 10 latach niszczenia
    W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

Comment

• Gruen
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2006.10
      • 3

Nieco informacji o przedsiębiorstwie Stobbego w Tiegenhof znajdziecie na stronach AKADEMII RZYGACZY, a konkretnie w artykule pt. Machandel
      Pozdr.
      Grün

Comment

• machandel
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2005.02
        • 37

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gruen
        Nieco informacji o przedsiębiorstwie Stobbego w Tiegenhof znajdziecie na stronach AKADEMII RZYGACZY, a konkretnie w artykule pt. Machandel
        Pozdr.
        Grün
        Obejrzałem te stony, ciekawe, ale ogólnie opisane jeżeli chodzi o Tiegenhof (Nowy Dwór Gdański) i na temat browarów tego miasteczka, to prawie nic. Warto rozszerzyć ten temat. Spodobało mi się tłumaczenie tekstu z reklamowych widokówek Machandla. Co do podpisu innej reklamowej widokówki Machandla, to jednak na zdjęciu nie jest to Stobbe.
        Podoba mi się jedno zdjęcie dworca kolejki wąskotorowej. Opisane jest jako Zuławy ok. 1940 r. Ja rozpoznałem na tej fotografii dworzec kolejki wąskotorowej w Stutthof.
        Chętnie bym się dowiedział, skąd te zdjęcie pochodzi. Czy jest to ilustracja z książki? Jakiej? Dziękuję....

Comment

• Gruen
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2006.10
          • 3

No cóż... Akademia to serwis poświęcony gdańskiej historii. Inne miasta pojawiają się w nim o tyle, o ile są z Gdańskiem związane i na tyle na ile są. Był kiedyś plan rozszerzenia zakresu zainteresowania na całą okolicę, ale spalił na panewce z powodu braku chętnych do pisania.
          Na czym opierasz twierdzenie, że nie jest to Stobbe, jeśli mogę zapytać?
          W sprawie zdjęcia trzeba napisać do autora artykułu - mail powinien być pod tekstem. Jeśli przypadkiem nie ma to można też zwrócić sie do dziekana wydziału.
          Pozdrawiam
          Grün

Comment

• machandel
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2005.02
            • 37

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gruen
            No cóż... Akademia to serwis poświęcony gdańskiej historii. Inne miasta pojawiają się w nim o tyle, o ile są z Gdańskiem związane i na tyle na ile są. Był kiedyś plan rozszerzenia zakresu zainteresowania na całą okolicę, ale spalił na panewce z powodu braku chętnych do pisania.
            Na czym opierasz twierdzenie, że nie jest to Stobbe, jeśli mogę zapytać?
            W sprawie zdjęcia trzeba napisać do autora artykułu - mail powinien być pod tekstem. Jeśli przypadkiem nie ma to można też zwrócić sie do dziekana wydziału.
            Pozdrawiam
            Grün
            Ja sam sądziłem, że na tej pocztówce reklamowej znajduje się sam Stobbe.
            Jednak zaprzeczył temu wnuk Heinricha Stobbe, z którym nawiązałem kontakt.
            Jako ciekawostkę powiem, że zdjęcia do tej pocztówki zrobił jeden z malborskich fotografów (do dzisiaj próbuję ustalić który).
            Miałem także okazję obejrzeć negatywy tego zdjęcia, jak i innych ujęć z tym samym statystą i oczywiście z tą samą butelką jałowcówki Machandla. Negatywy te posiada jeden z nowodworskich kolekcjonerów. Jednak do pocztówki prawdopodobnie wybrano tylko jedno zdjęcie. Wyraziłem się słowem "prawdopodobnie" dlatego, że wszystko jest możliwe i może zawsze coś nowego w każdej chwili wypłynąć. W końcu kartek reklamujących samego Machandla jest jednak wiele. Choć nie wszystko jest popularne.
            Sam posiadam jedną kartkę reklamującą Machandla, która jak do tej pory jest znana tylko w jednym egzemplarzu. Dlatego wykluczyć nie można, że i te inne ujęcia zostały wykorzystane. Czas pokaże.
            Attached Files

Comment

• Gruen
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2006.10
              • 3

Dziękuję za informację. Skoryguję co trzeba w tekscie.
              Piękny kieliszek. Czy ten obrazek można wykorzystać?
              A to moja flaszka (pełna) :
              Attached Files

Comment

• zibiolot
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2003.12
                • 195

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Leonpraga
                NOWY DWÓR GDAŃSKI, woj. Pomorskie ( Tiegenhof)

* Brauerei – Jacob Hamm (1781) 1865-1894/8 *

Przeglądając swoje porcelanki natrafiłem jedną podłużną z napisem : J.HAMM * TIEGENHOF. Czy to jest porcelanka browarowa?

Comment

• machandel
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2005.02
                  • 37

Tak, to porcelanka browarowa........

Comment

• capitan2
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2007.12
                    • 4

A oto moja buteleczka znaleziona latem na strychu teraz poznaje jej historię, a najchętniej sprzedam !

Comment

• machandel
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2005.02
                      • 37

Szkoda tylko, że nie ma etykietki na przodzie (na zdjęciu jest pokazany tył butelki)...

Gdyby była kompletna, to ja bym skorzystał z oferty..... pozdrawiam.

Comment

• machandel
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2005.02
                        • 37

Browar braci Stobbe w Tiegenhof po wojnie...

Chciałbym odświerzyć dyskusję na temat powojennego losu browaru braci Stobbe w Tiegenhof - dziś Nowy Dwór Gdański.
                        Znalazłem coś, co wskazuje, że po wojnie istniała tam sama tylko rozlewnia piwa i już browar nie istniał...
                        Jest to rachunek z 1949 roku, na którym dobitnie pieczęć wskazuje, jaki był status tej firmy.
                        No cóż... fakt tak wczesnej daty rachunku i jego treści mocno ogranicza prawdopodobieństwo bytu browaru po przejęciu jego budynków przez polskie ręce w 1945 roku.
                        Fakt jest faktem, po wojnie była tam tylko rozlewnia piwa...
                        No i wytwórnia orężadki....

Zdrówko
                        Attached Files

Comment

• AdamP
                          • 2002.05
                          • 111

Właśnie jestem po lekturze książki z 1871r., w której znalazłem informacje nt. browarów w NDG, a że pamietałem, że kiedyś brałem udział w tej dyskusji to wrzucę te dane.
                          Właściciele browarów:
                          1. J. Hamm
                          2. F. Schneckenberg
                          3. H. Stobbe (ten także Destillation)
                          4. P. Warkentin
                          i to tyle ;-)
                          pzdr.!

Comment

• huanghua
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2005.10
                            • 1910

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika AdamP Wyświetlenie odpowiedzi
                            Właśnie jestem po lekturze książki z 1871r., w której znalazłem informacje nt. browarów w NDG, a że pamietałem, że kiedyś brałem udział w tej dyskusji to wrzucę te dane.
                            Właściciele browarów:
                            1. J. Hamm
                            2. F. Schneckenberg
                            3. H. Stobbe (ten także Destillation)
                            4. P. Warkentin
                            i to tyle ;-)
                            pzdr.!
                            Czy posiadasz informację nt. lat w których byli właścicielami?
                            W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

Comment

• Marcin76
                              • 2005.11
                              • 235

Na początku lat 90-tych w Nowym Dworze Gdańskim działały minimum dwa browary których właścicielami byli - J. Hamm; - Gebr. Stobbe;

Comment

• Marcin76
                                • 2005.11
                                • 235

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika machandel Wyświetlenie odpowiedzi
                                Chciałbym odświerzyć dyskusję na temat powojennego losu browaru braci Stobbe w Tiegenhof - dziś Nowy Dwór Gdański.
                                Znalazłem coś, co wskazuje, że po wojnie istniała tam sama tylko rozlewnia piwa i już browar nie istniał...
                                Jest to rachunek z 1949 roku, na którym dobitnie pieczęć wskazuje, jaki był status tej firmy.
                                No cóż... fakt tak wczesnej daty rachunku i jego treści mocno ogranicza prawdopodobieństwo bytu browaru po przejęciu jego budynków przez polskie ręce w 1945 roku.
                                Fakt jest faktem, po wojnie była tam tylko rozlewnia piwa...
                                No i wytwórnia orężadki....

Zdrówko

Powyższy rachunek wcale nie wskazuję że po wojnie browar nie działał. Wskazuję tylko że w 1949 roku browar już nie funkcjonował. Na terenie Polski w latach 1945-1950 zostało zlikwidowanych z różnych przyczyn minimum 30 browarów które po wojnie prowadziły produkcję piwa.

Comment

Przetwarzanie...
                                X