Pobieżny przegląd tego terenu z poziomu satelity wskazuje na brak jakichkolwiek szans na znalezienie pozostałości browaru. Same zakłady (nowe budynki) i domy jednorodzine
Źródło NAC z opisem: Na płocie otaczającym teren d. Browaru Parowego W. Kijoka widoczne plakaty teatralne
Attached Files
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943http://zamkidwory.forumoteka.pl
W wątku o Warszawskich browarach zauważyłem również pojawiające się posty potomków piwowarów, więc pozwalam sobie zamieścić link do opisu o moim przodku http://www.kimonibyli.pl/moj-przodek-piwowar/ oraz podpytać, czy może ktoś się spotkał z piwowarami Kazimirusami poza Warszawą.
Źródło NAC z opisem: Na płocie otaczającym teren d. Browaru Parowego W. Kijoka widoczne plakaty teatralne
Wczesne lata 70te - bo mój blok już stoi - z niego robiono zdjęcie. Później na tym terenie powstanie Warsowin, a potem budynki biurowo mieszkalne (PKP Intercity, ZTM).
Ostatnia zmiana dokonana przez iron; 2014-07-16, 17:14.
bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
Rock, Honor, Ojczyzna
Jestem zafascynowany Waszą wiedzą na temat starych browarów warszawskich. Mam pytanie czy w swoich wędrówkach po historii warszawskich browarów natknęliście się na piwowara Antoniego Eychlera (możliwa pisownia Ejchler lub Eichler). Zmarł w 1807 roku, do Warszawy przybył prawdopodobnie z Czech
Chciałem poinformować, że właśnie wyszła moja najnowsza książka „Historia gliwickich browarów działających w XIX i XX wieku”. Jest to moja własna, niezależna inicjatywa i projekt (również finansowy). Tak więc dostępna jest tylko i wyłącznie u mnie (odbiór...
Najwyższy czas by zapowiedzieć nową książkę pt. "Browary Ziem Północnych i Zachodnich w latach 1945 - 1952" - a w zasadzie dwie książki, bo całe opracowanie będzie składać się z dwóch tomów, które ukażą się odrębnie. Na początek... tom II, czyli katalog. Tom I (synteza)...
Rožmberk nad Vltavou to przepiękna miejscowość w kraju południowoczeskim, położone nad Vltavou.
Ikoną miasta jest 13-wieczny zamek, wzniesiony w 1262 roku, a od 2023 roku do miasteczka powróciły tradycje piwowarskie.
Dawny browar istniał od 1590 roku, został założony...
Wracamy po 2 latach! 12. edycja Warszawskiego Festiwalu Piwa – najważniejszej imprezy dedykowanej miłośnikom piw rzemieślniczego – odbędzie się 7-9 października na Stadionie Legii Warszawa.
Małe, lokalne, innowacyjne. Jeszcze przed paroma laty mało kto słyszał o rzemieślniczym...
Miło mi poinformować, że właśnie ukazał się pierwszy tom książki "Browary Ziem Zachodnich i Północnych w latach 1945 - 1951". Właściwie to książka była gotowa na początku grudnia ubiegłego roku (nawet dostępna w formie e-booka), jednak z powodu ograniczonej mocy drukarni...
Comment